Ο διορισμός του Παναγιώτη Κοντολέων, πρώην προέδρου του ελληνικού τμήματος της εταιρίας security G4S, ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναδείχθηκε σε μείζον θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ πυρά δέχθηκε και από ανεξάρτητα media, με αποτέλεσμα να σχολιαστεί ευρέως στα Social Media.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *
Το query “Παναγιώτης Κοντολέων – ΕΥΠ” κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs, 5,093 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 30 – Ιουλίου – 5 Αυγούστου 2019. Το Twitter είναι και η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό αναφορών, συγκριτικά με τα άλλα κανάλια και συνεπώς είναι αυτό που καθορίζει τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου για το υπό εξέταση query. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν, σχετικό προβάδισμα ουδέτερων έναντι αρνητικών και ακολουθεί ελάχιστος αριθμός θετικός συναισθημάτων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για το υπό εξέταση query επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- To δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο “Διοικητής της ΕΥΠ με παρελθόν”.
- Τη δημοσίευση του βιογραφικού του νέου διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων καθώς και των τριών υποδιοικητών,Βασίλειος Γκρίζης, Διονύσης Μελιτσιώτης και Αναστάσιος Μητσιάλης.
- Τη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ “που καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μπλοκάρουν το διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, “είναι δεδομένο πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να σταματήσει τον διορισμό, εκτός εάν εγερθεί θέμα και από όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι που ίσως αναγκάσει την κυβέρνηση να άρει την αρχική απόφαση”.
- Τη δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη επικεφαλής του ΜέΡΑ25, “μη μιλάτε για την ΕΥΠ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην περίοδο του κ. Ρουμπάτη σαν να ήταν η χρυσή περίοδος. Δεν ήταν όμως. Προσωπικά έχω γνώση ότι λειτουργούσε εις βάρος ακόμα και της κυβέρνησής μας”.
- Tο Τwitter του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι “ως Πρωθυπουργός είχα δώσει εντολή ώστε ο Διοικητής της ΕΥΠ να ενημερώνει διεξοδικά τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης για όλα τα κρίσιμα θέματα”.
- Σχολιασμοί χρηστών στα Social Media που εγείρουν ερωτήματα για το εάν ο Παναγιώτης Κοντολέων έχει τα προσόντα για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro και των twitter trends δείχνουν ότι το σύνολο χρηστών Social Media εμφανίζεται επιφυλακτικό στο διορισμό του Παναγιώτη Κοντολέων, ως διοικητή της ΕΥΠ. Αναλυτικότερα:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media “βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος”, καθώς επικεντρώνονται αποκλειστικά στο πρόσωπο του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων αγνοώντας τη νέα δομή της ΕΥΠ, επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media εγείρει ερωτήματα: για το ότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, ο πρώτος ιδιώτης που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο πόστο στην ιστορία της ΕΥΠ καθώς για τη διασφάλιση διαβαθμισμένων πληροφοριών.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών των Social Media εγείρει ερωτήματα για τις σπουδές του Παναγιώτη Κοντολέων, για το αν έχει τα προσόντα για τη διοίκηση της ΕΥΠ, πτυχίο πανεπιστημίου (πριν δοθεί στη δημοσιότητα το βιογραφικό του).
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι νέος διοικητής της ΕΥΠ πρέπει να έχει αναγνωρισμένο πτυχίο από το ελληνικό κράτος και εκφράζει αμφιβολίες για το πτυχίο του Παναγιώτη Κοντολέων απο το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media αναφέρεται και στις δικαστικές περιπέτειες του Παναγιώτη Κοντολέων, αφήνοντας αιχμές για το διορισμό του ως διοικητής της ΕΥΠ.
- Κάποια ψηφιακά ΜΜΕ έβαλαν, στο στόχαστρο τους τον Παναγιώτη Κοντολέων, όταν είχε αρχικά διαρρεύσει η πληροφορία, ότι είναι ο εκλεκτός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διοίκηση της ΕΥΠ, με δημοσιεύματα που άφηναν αιχμές για ότι δεν έχει τα κατάλληλα προσόντα. Τέτοιους είδος δημοσιεύματα, σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου, έγιναν πυκνότερα και αναπαράχθηκαν, όταν ανακοινώθηκε επίσημα ο Παναγιώτης Κοντολέων ως νέος διοικητής της ΕΥΠ.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η ελληνική διαδικτυακή γνώμη αγνοεί τη νέα δομή διοίκησης της ΕΥΠ με βάση τους τρεις υποδιοικητές, Γκρίζη Βασίλειο, Α’ Υποδιοικητή, με επιχειρησιακές αρμοδιότητες, Μελιτσιώτη Διονύση Β’ Υποδιοικητή, υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα, Μητσιάλη Αναστάσιο, Γ’ Υποδιοικητή, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας, που καταδεικνύουν ένα επιμερισμό εργασίας στην ΕΥΠ.
- Σύμφωνα με το ποσοτικά δεδομένα του PaloPro μεταξύ των referrers, εντοπίζονται ψηφιακά ΜΜΕ που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση και που αναπαράγονται από χρήστες Social Media.
- Η ανάλυση περιεχομένου σχετικά με την αναπαραγωγή του Twitter του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΕΥΠ ενημέρωνε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι επιδιώκεται η διατήρησης της διαδικασίας αυτής.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media επικρίνει αναφορές που ωραιοποιούν το βιογραφικό του διοικητή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, με αφορμή το διορισμό του Παναγιώτη Κοντολέων ως διοικητή της ΕΥΠ. Κάποια ελληνικά ψηφιακά ΜΜΕ για ακόμη μια φορά, όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενα analytics, γίνονται κοινωνοί της τουρκικής προπαγάνδας καθώς αναδημοσιεύουν αφιλτράριστα, ειδησεογραφία από τα τουρκικά ΜΜΕ.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media επιδοκιμάζει το διορισμό του Παναγιώτη Κοντολέων ως διοικητή της ΕΥΠ.
________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Appendix
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)