Το γουάν υποχώρησε κάτω από τα 7 δολάρια, τα ασιατικά χρηματιστήρια δέχονται πιέσεις, ακολουθεί sell off στις ευρωπαϊκές αγορές και κάτι αντίστοιχο δείχνουν τα futures για τη Wall Street, ενώ την ίδια στιγμή το πετρέλαιο υποχωρεί, ενώ χρυσός και ομόλογα κάνουν ράλι.
Αν δεν τρομάξατε ακόμα, έχουμε κι’ άλλα: Η Κίνα απάντησε στις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς με πράξεις, αναστέλλοντας τις αγορές σιτηρών και επιτρέποντας την υποχώρηση του γουάν κάτω από το όριο των 7 δολαρίων που είχε θέσει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Παράλληλα, το Πεκίνο επιδιώκει τη βίαιη προσάρτηση του Χονγκ Κόνγκ απαξιώνοντας το ρόλο της Βρετανίας, ενώ σε ένα αντίστοιχο ξέσπασμα η Ινδία προσαρτά μονομερώς με απόφαση της Βουλής και έντονη παρουσία ενόπλων δυνάμεων το Κασμίρ.
Τις εξελίξεις αυτές φαίνεται ότι ανέμεναν ή έστω ψυχανεμίζονταν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ευρώπη που άνοιξε πόρτα για μειώσεις επιτοκίων, Μεγάλη Βρετανία που έθεσε θέμα αυξήσεων σε ένα άτακτο Brexit, ΗΠΑ που μείωσε τα επιτόκια και Ιαπωνία που έκαναν λόγο ακόμα και για πρόσθετα μέτρα, όταν την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσιζαν για τη στρατηγική τους και εμφανίστηκαν όλοι εμφανώς τρομαγμένοι ενόψει των επικείμενων εξελίξεων. Στην κατεύθυνση αυτή είχε τοποθετηθεί με δημοσιεύματα και το Crisis Monitor, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί ο συνδυασμός συγκυριών.
Στην Ευρώπη
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης καταγράφει απώλειες της τάξης του 2%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον εβδομάδων.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη γράφει απώλειες 1,2%, στις 11,728.49 μονάδες, με τις πιέσεις να βαίνουν κλιμακούμενες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 1,8% κινούμενος στις 5,268.26 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,9%.
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το γουάν έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας στα 6,9, κάτω από τα 7 δολάρια που αποτελούσε το όριο σύμφωνα με απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, εξέλιξη που εκλαμβάνεται ως διάχυση της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ στις ισοτιμίες, στο πλαίσιο της απάντησης του Πεκίνου στις απειλές του Τραμπ για νέους δασμούς 10% στις εναπομείνασες κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων.
Η κινεζική κεντρική τράπεζα πάντως διαβεβαίωσε ότι θέλει και έχει τα μέσα να διατηρήσει το γιούαν σταθερό.
Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο υποχωρεί πιεζόμενο από τις γεωοικονομικές εντάσεις και τον φόβο περαιτέρω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ακόμα αναμένονται στοιχεία για την παραγωγή Ιράκ και Ρωσίας και τη διάθεση της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει την προσφορά αργού, χάνοντας μερίδιο αγοράς. Την ίδια περίοδο με μειωμένη ζήτηση και ενώ οι ΗΠΑ επιχειρούν να κατοχυρωθούν ως εξαγωγική δύναμη προωθώντας το σχιστολιθικό αργό, το οποίο έχει υψηλότερο κόστος εξόρυξης και για να είναι βιώσιμο επιχειρηματικά απαιτείται μέση τιμή υψηλότερη των 65 δολαρίων το βαρέλι.
Οι επενδυτές, όμως, αντιλαμβανόμενοι την κλιμάκωση των εντάσεων και έχοντας λάβει τα σήματα αδυναμίας των μεγάλων οικονομιών, αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους βραχυχρόνια και επεξεργάζονται και μεσοπρόθεσμα σενάρια.
Έτσι ο δείκτης “φόβου” VIX που αντικατοπτρίζει την αύξηση της μεταβλητότητας βρίσκεται πάλι σε ανοδικό κανάλι και πάνω από τις 15 μονάδες που καταδεικνύει σωρευμένες κινήσεις αλλαγής θέσεων μεταξύ διαφορετικών προϊόντων και αγορών.
Έτσι, ο χρυσός βοηθούμενος και από το αδύναμο δολάριο σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά, όπως και τα ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν κυρίως ασφαλή καταφύγια και δευτερευόντως αποδόσεις.