Να εντείνει τη χρήση του κουρδικού ως μοχλό πίεσης προς τις ΗΠΑ επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, εξαγγέλλοντας νέες επιχειρήσεις εντός συριακού εδάφους, γνωρίζοντας απριόρι ότι αυτές θα ενοχλήσουν τόσο τη Μόσχα, όσο και την Ουάσιγκτον, αλλά στοχεύοντας να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση, καθώς τα F-35 και το ενεργειακό της Ανατολικής Μεσογείου παραμένουν ανοιχτά και δρομολογημένα.
Μετά από την αποστολή του ειδικού επιτετραμμένου των ΗΠΑ για το Κουρδικό στην Άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στην Αθήνα βρισκόταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του State Department, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφασίζει μεσούντος του θέρους στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη με στόχο να εξοβελίσει από την περιοχή τις ομάδες κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Η μονομερής αυτή δράση της Τουρκίας είχε προαναγγελθεί με το ανακοινωθέν που εξέδωσε προ ολίγων ημερών το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, μετά από Μαραθώνια συνεδρίαση, όπου αποτιμήθηκαν τα δεδομένα τις παρέμβασης των ΗΠΑ, η στάση της Ρωσίας και η στρατηγική σκοπιμότητα μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης.
Ήδη από τον Ιούλιο η τουρκική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε επιχειρήσεις τόσο στη Δυτική Συρία, όσο και στο Βόρειο Ιράκ σκοτώνοντας 168 Κούρδους μαχητές (τρομοκράτες τους αποκαλεί η Τουρκία).
Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά με την επιχείρηση τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ.
Η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το μήνυμά της, διέρρευσε πρώτη στο Reuters τις εξελίξεις, κερδίζοντας έτσι ένα θέμα που προωθεί τις θέσεις της, με διατυπώσεις που αναπαράγουν ακόμα και τα ελληνικά media. Ειδικότερα, το Reuters αναφέρει ότι η
“Τουρκία εξαντλείται με τις ΗΠΑ που έχουν συμφωνήσει με την Άγκυρα, για την οργάνωση μιας ζώνης ασφάλειας στα βορειοανατολικά της Συρίας”.
Στο Reuters, αν και αναφέρονται εμμέσως πλην σαφώς στην υπαναχώρηση του Τραμπ από την απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το κουρδικό μέτωπο ενισχύεται υπό την αμερικανική αιγίδα, ενώ παράλληλα, το AKP έχασε την υποστήριξη των Κούρδων στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να χάσει το δήμο. Όπερ σημαίνει ότι η αμερικανική γραμμή, ασχέτως των δημόσιων δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, είναι κατά του Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ σχετικά με την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη εντός της Συρίας και κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της με την Τουρκία, που απομάκρυνε τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.
Οι YPG ήταν καίριοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στη Συρία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο, η Τουρκία τους αναγνωρίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση». Σε αυτό το πλαίσιο, η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τις ενέργειες για τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης και έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να διακόψει τις σχέσεις της με τους YPG.
Η επιχείρηση, η οποία θα σήμανε την τρίτη τουρκική εισβολή στη Συρία, είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά από τον Ερντογάν νωρίτερα φέτος, ωστόσο αργότερα την ανέβαλε.
«Εισβάλαμε στο Αφρίν, στο Γιαραμπλους και στην περιοχή Αλ-Μπαμπ. Τώρα θα εισέλθουμε στα ανατολικά του Ευφράτη»,
δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της σημερινής τελετής έναρξης των αυτοκινητοδρόμων.