Το Κυπριακό, το θέμα των εγγυήσεων και των τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έθιξε σε ομιλία του στη Λέσχη Βετεράνων για την επέτειο της 1ης Αυγούστου που έχει καθιερωθεί ως «ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» των κατεχομένων και ταυτόχρονα είναι η 61η επέτειος από την ίδρυση της ΤΜΤ, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Το πλαίσιο λύσης πουσκιαγράφησε ο Χουλουσί Ακάρ αν κείται πολύ μακριά από το κοινά αποδεκτό και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, θέλοντας να αποδείξει στο εσωτερικό κοινό ότι η Άγκυρα δεν υπαναχωρεί, από το κλίμα της ομιλίας και τις διατυπώσεις όμως προκύπτουν και μηνύματα διαπραγμάτευσης προς τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επέμεινε στο καθεστώς των εγγυήσεων, το οποίο χαρακτηρίζεται αναχρονιστικό ακόμα και τη Ρωσία. Παράλληλα, όμως άνοιξε παράθυρο διαλόγου, όπως κατά πάγια τακτική επιχειρεί η Άγκυρα, με στόχο να δείξει καλή θέληση, αλλά με στόχο να αναγκάσει τους υπόλοιπους να ξεκινήσουν απαντώντας στις θέσεις της και χωρίς να αποδεχθεί τα συμπεράσματα του Κραν Μοντάνα.
«δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια μετριασμού και εκτροπής των εγγυήσεων της Τουρκίας». «Είναι μια μάταιη προσπάθεια. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια στο νησί Κύπρος και αυτό το δικαιώμά της θα το χρησιμοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και σήμερα όπως και χθες. Οι δραστηριότητές μας τόσο εκείνες που μας ανέθεσε η ‘τδβκ’ όσο και εκείνες που βρίσκονται στην θαλάσσια αρμοδιότητα της χώρας μας, συνεχίζονται και θα συνεχίσουν χωρίς καθυστερήσεις και αδιάκοπα όπως έχουν προγραμματιστεί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει αυτή την πορεία. Και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για να εφαρμοστούν αυτά»,
είπε, ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για πρωτοβουλίες διαλόγου από την Τουρκία, θέλοντας να εδραιώσει την πολιτική βούληση και να χρεώσει απροθυμία στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία στιγματίζει για την απόρριψη την πρόταση για τη σύσταση κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ, εδραιώνοντας ακόμα πιο βαθιά το καθεστώς των εγγυήσεων.
.«Σε αυτό το θέμα κάναμε αυτό που μας αναλογεί και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά που κάνουμε απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Η ευχή μας όπως η Ελλάδα και η ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ στο πλαίσιο των καλών σχέσεων γειτονίας να αναζητήσουν απάντηση στο ερώτημα ‘τί μπορούμε να κερδίσουμε όλοι μαζί’ σε σχέση με τον δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όλοι να γνωρίζουν ότι κινούμενοι με αυτή τη σκέψη θα είναι πιο λογικό, πιο θετικό και πιο ωφέλιμο. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο με συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη με την νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε στην Ελλάδα. Σε αυτό το θέμα μέχρι σήμερα αναλάβαμε αρκετές πρωτοβουλίες, εργαζόμενοι με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βρούμε λύση στα προβλήματα»,
Ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι η πιο ισχυρή εγγύηση για τη σταθερότητα και ασφάλεια της ειρήνης στην περιοχή και θα συνεχίσει να είναι.
Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι στόχος είναι να υπάρξει ειρήνη και μόνιμη σταθερότητα στο νησί, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιοι πως μια δικοινοτική, διζωνική λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα, δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική θα φέρει ειρήνη, γαλήνη και σταθερότητα στο νησί. Τέλος είπε πως η Τουρκία όπως και στο παρελθόν θα συνεχίσει και σήμερα να είναι η μεγαλύτερη στήριξη των Τ/Κ.