Μάχη για τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται ότι μαίνεται στα παρασκήνια, καθώς το Reuters με άρθρο-γνώμης τοποθετείται υπέρ της παραμονής του του Αυστριακού Martin Czurda στην ηγεσία του, τη στιγμή που δεν είχε τεθεί δημοσίως ζήτημα αντικατάτασής του, καθώς η διοίκηση θεωρείται τεχνοκρατική και με τη σφραγίδα του ESM.
Στο άρθρο, αφού αξιολογείται ως επιτυχημένη η πρώιμη πορεία της νέας ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνεται ότι:
«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει μία εξαιρετική αρχή. Θα ήταν κρίμα για τον πρώην τραπεζίτη να υπονομεύσει αυτή την πρόοδο στην προσπάθειά του να αναζωογονήσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα»
Η στήλη Breakingviews του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου εξηγεί ότι το επισημαίνει ότι η ηγεσία του ΤΧΣ, που επιβλέπει τα κρατικά μερίδια στις συστημικές τράπεζες της χώρας, αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα.
Η στήλη υπενθυμίζει ότι η επιλογή Czurda έγινε πριν από δύο χρόνια και ενόχλησε Έλληνες τραπεζίτες και πολιτικούς, αλλά ήταν αυτό που ήθελαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Το ΤΧΣ χρειαζόταν κάποιον να ασκήσει πίεση στις τράπεζες, χωρίς να υπάρει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων- κάτι που θα μπορούσε να ανακύψει εάν το ρόλο είχε αναλάβει ένα στέλεχος της εγχώριας τραπεζικής βιομηχανίας, αναφέρει το Reuters.
Στην Ελλάδα είθισται οι διοικήσεις τραπεζών και οργανισμών που ελέγχονται ή εποπτεύονται από το Δημόσιο να αλλάζουν όταν αλλάζει η εκάστοτε κυβέρνηση, ωστόσο στην περίπτωση του ΤΧΣ δεν υπήρχε προηγούμενο. Ωστόσο, το ζήτημα φαίνεται ότι προκύπτει λόγω του lobbying συγκεκριμένων τραπεζιτών, που έχουν έχει έρθει σε προστριβές με τον Μάρτιν Τζούρντα, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα και των οποίων οι καρέκλες δεν είναι ποτέ αρκετά ασφαλείς όσο ο Τσέχος βρίσκεται στο τιμόνι του ΤΧΣ.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι το Reuters στο δημοσίευμά του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη πορεία του Μάρτι Τζούρντα, αναφερόμενο στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας και την έγκριση των προτάσεων του ΤΧΣ σε πρόσωπα και δομές. Βέβαια, ο αρθρογράφος αγνοεί τη μετωπική σύγκρουση Τζούρντα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πριν τη γενική συνέλευση..
Στο δημοσίευμα αναφέρεται και ένα σενάριο που δεν έχει κυκλοφορήσει ευρέως, αλλά έχει περιέλθει σε γνώση του συντάκτη, αυτό της ενσωμάτωσης του ΤΧΣ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων). Ωστόσο, τονίζεται πως οποιαδήποτε εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση κάποιων μελών της ΕΚΤ, αλλά και να επηρεάσει αρνητικά το έργο που έχει επιτελέσει το ΤΧΣ, σε συνδυασμό με την Τράπεζα της Ελλάδας, για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
«Η θητεία του Czurda λήγει τον Ιούνιο του 2020, λίγο περισσότερο από δύο χρόνια πριν είναι δυνατή η διάλυση του ίδιου του ταμείου. Για να αποφύγει το αυτογκόλ ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει το χρόνο του»
καταλήγει το Reuters.
Από συφραζόμενα και το χρόνο της δημοσίευσης προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί προτάσεις για να απομακρύνει τον Μάρτιν Τζούρντα, ενώ όπως φαίνεται εκετάζονται δύο σενάρια, το ένα της αντικατάστασης του και το άλλο της διοικητικής απαξίωσής του, μέσω της συγχώνευσης με το υπερταμείο.