Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς οι καυστερήσεις στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι πιέσεις από την Τουρκία για τους γκιουλενιστές και η υπόγεια πίεση της Ρωσίας, έχουν αποδυναμώσει ουσιαστικά τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αναζητά ερείσματα και διεξόδους.
Η απώλεια στήριξης στο εκλογικό σώμα, όπως αυτή καταγράφηκε στις προεδρικές εκλογές, παρά τη νίκη του κόμματος του Ζάεφ, σε συνδυασμό με τη διάψευση των προσδοκιών για την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και επιτάχυνση της διαδικασίας εισδοχής στο NATO, έχουν πλήξει καίρια το προφίλ και το πολιτικό εκτόπισμα του πρωθυπουργού, ο οποίος σύρεται σε διαπραγματεύσεις για πρόωρες εκλογές, με την αντιπολίτευση.
Σε μια προσπάθεια να κερδίσει πολιτικό χρόνο κατευνάζοντας την αντιπολίτευση, ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε θετικά στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, τοποθετώντας την ημερομηνία, όμως, στον Οκτώβριο του 2020, επισπεύδοντας τη διαδικασία μόλις κατά δύο μήνες.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε συναίνεση με την αντιπολίτευση. Αν θέλουν πρόωρες εκλογές, τότε αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2020»,
ανέφερε ο Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να προβάλλει συναινετικό προφίλ και να αποδυναμώσει τη θέση της αντιπολίτευσης, η οποία συνδέει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Εισαγγελία και τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με το δικαστικό σύστημα. Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοϊλκόφσκι, δήλωσε ότι η απόφαση του Ζάεφ να δεχτεί πρόωρες εκλογές είναι μια λογική βάση για να γίνουν συνομιλίες με την κυβέρνηση.
«Είναι σαφές ότι τα πολυάριθμα σκάνδαλα που έχει προκαλέσει αυτή η κυβέρνηση τον ανάγκασε να αποδεχθεί την πρόταση της αντιπολίτευσης για πρόωρες γενικές εκλογές»,
δήλωσε ο Στοϊλκόφσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπολίτευση θέλει να διεξαχθούν εκλογές σε άλλη ημερομηνία.
Ο Ζάεφ, εκτός από τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει εξαγγείλει και υλοποιεί ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και τις υπηρεσίες πληροφοριών, με στόχο να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας και να αποσαθρώσει το παράλληλο κράτος που έχει στηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η κατάργηση της μυστικής αστυνομίας και η αντικατάστασή της με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, η οποία έχει διαφορετική δομή και η στελέχωσή της θα ξεκινήσει από μηδενική βάση με τη βοήθεια δυτικών συμβούλων.