Τα ενεργειακά θέματα σε Ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια και Ευρώπη επανέρχονται στο προσκήνιο μετ’ επιτάσεως μεσούντος του θέρους, επ αφορμής της περιοδείας το υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ενέργεια, Φράνσις Φάνον, σε Ιορδανία, Λίβανο και Ελλάδα.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως και κατ’ επανάληψη επισημάνει το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, για την χάραξη και ανάπτυξη του East Med στο πλαίσιο της εδραίωσης του ανατολικού ενεργειακού διαδρόμου της ΕΕ, που θα περιορίσει παράλληλα, την εξάρτηση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων από τη Ρωσία, τη στιγμή μάλιστα που Βερολίνο και Μόσχα προωθούν τον Nord Stream 2 που ενισχύει τους διμερείς δεσμούς, την εξάρτηση της Γερμανίας και της Κεντρικής Ευρώπης και παρακάμπτει την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής, στις οποίες διαθέτουν ισχυρά ερείσματα οι ΗΠΑ.
Τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου, όμως, συνδέοντα άμεσα με τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής, καθώς οι σχεδιασμοί που προωθούνται αποκλείουν την Τουρκία και αντίκεινται στα ρωσικά συμφέροντα, δημιουργώντας εκ των πραγμάτων μέτωπο αντιπαράθεσης και δυναμική συγκρούσεων. Ο χαρακτήρας, η ένταση και η διάρκεια θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας, τους συμβιβασμούς που θα επιδιωχθούν και την αντοχή της Τουρκίας. Η νευρικότητα της Άγκυρας, η εργαλειοποίηση Συρίας και Λιβύης και η στρατηγική της Τεχεράνης θα καθορίσουν το γεωπολιτικό ρίσκο και άρα τη βιωσιμότητα των projects.
Το σύνολο τω θεμάτων αυτών, όμως, έχουν άμεση αντανάκλαση τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στο Κυπριακό, καθώς δημιουργούν πηγές έντασης και αβεβαιότητας και κίνδυνο “ατυχήματος” εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στην Άγκυρα.
Ο Αμερικανός υφυπουργός, αναμένεται από σήμερα και μέχρι τις 9 Αυγούστου να πραγματοποιήσει περιοδεία σε Ιορδανία, Λίβανο και Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το συγκεκριμένο ταξίδι «αντανακλά το μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ειδικότερα, η περιοδεία αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Ελλάδα η οποία, όπως επισημαίνεται, «διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προώθηση της ενεργειακής ολοκλήρωσης στην περιοχή».
Ο Φράνσις Φάνον αναμένεται μεταξύ άλλων να συμμετάσχει στην συνάντηση της ομάδας εργασίας «3+1», με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Βασικός στόχος, όπως τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι «η επέκταση των οικονομικών ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του φυσικού αερίου και των συναφών εξαγωγών, ενώ παράλληλα εξίσου σημαντικό είναι να ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι εμπλεκόμενες χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν την ενεργειακή συνεργασία αποβλέποντας στην περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής».
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε συναντηθεί με τον Φάνον όπου και συζητήθηκε το συνολικό πλέγμα των διμερών ελληνο-αμερικανικών ενεργειακών σχέσεων και της γεωπολιτικής τους σημασίας.
Ο κ. Χατζηδάκης είχε υπογραμμίσει τη στρατηγική σημασία του αγωγού φυσικού αερίου East Med για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τονίζοντας την ανάγκη να ξεπεραστεί η υπάρχουσα καθυστέρηση λόγω της εκκρεμότητας υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία.