Τις αποστάσεις που έχει λάβει από την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν επιχειρεί να διατηρήσει η γερμανική κυβέρνηση, εκφράζοντας ιδιαίτερες επιφυλάξεις για τη συμμετοχή του πολεμικού της ναυτικού σε επιχειρήσεις ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Χορμούζ.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε «πολύ επιφυλακτικός» όσον αφορά το αίτημα των ΗΠΑ προς τη γερμανική κυβέρνηση να συμμετάσχει στη στρατιωτική αποστολή που θα εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ.
Για τον Σολτς, η αποφυγή της στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή αποτελεί κεντρικό διακύβευμα,
«Αυτός είναι λόγος που θεωρώ πως δεν είναι καλή ιδέα»,
τόνισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.
Βέβαια, σε τέτοια πεδία αντιπαράθεσης ακόμα και η επιλογή του Σόλτς ως αρχικού φορέα του μηνύματος και όχι του υπουργού Εξωτερικών, της νέας υπουργού Άμυνας ή της Καγκελαρίας, αποτελεί επίσης κίνηση υψηλού συμβολισμού, λόγω των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών. Έτσι, η Άγκελα Μέρκελ διατηρεί τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων, τόσο με τις ΗΠΑ όσο και εσωτερικά, ενώ στέλνει μήνυμα και στην Τεχεράνη ότι το Βερολίνο είναι κατ’ αρχήν στο πλευρό της, αλλά απαιτούνται δράσεις από την πλευρά του Ιράν για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης αυτής, που φαίνεται να έχει κλονιστεί.
Συνεπώς, η στάση της Γερμανίας, όπως αυτή ξεδιπλώνεται αποτελεί ίσως το πιο ισχυρό διπλωματικό μήνυμα προς όλες τις πλευρές και αναδεικνύει το Βερολίνο ως καταλύτη ισορροπιών και εξελίξεων σε μια περιοχή αρκετά μακριά, τη στιγμή που δεν διαθέτει ούτε ικανές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο ενημέρωσε χθες Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Βερολίνο να συμμετάσχει, με τη Γαλλία και τη Βρετανία, σε ναυτική αποστολή που θα εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ και θα «αντιμετωπίσει την ιρανική επιθετικότητα».
Ωστόσο, η συμμετοχή και της Γερμανίας σε επιχειρήσεις μαζί με τις ΗΠΑ θα γινόταν αντιληπτή ως αλλαγή στάσης της ΕΕ έναντι της Τεχεράνης, τη στιγμή που επιχειρείται η διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με την ενεργοποίηση ειδικού καναλιού πληρωμών, για την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων.
Επίσης, οι αποστάσεις που λαμβάνει το Βερολίνο αποτελούν μήνυμα και προς τη Βρετανία, τα τάνκερ της οποίας βρέθηκαν στο στόχαστρο των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και να καταλάβει ιρανικό δεξαμενόπλοιο που κατευθυνόταν στη Συρία, εμπλεκόμενη ενεργά και στο πλευρό των ΗΠΑ στην εν εξελίξει αντιπαράθεση. Με τον τρόπο αυτό το Βερολίνο επιδεικνύει τις συνέπειες του Brexit στο Λονδίνο.
Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπεται και η χαμηλή διαθεσιμότητα πλοίων του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, εξαιτίας προβλημάτων στη συντήρηση και την κατασκευή νέων, γεγονός που αποτέλεσε πλήγμα στη φήμη της νέας προέδρου της Κομισιόν, Οϋρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν μέχρι πρότινος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.