Παρέμβαση στις εξελίξεις στο Κυπριακό επιχείρησε η Ρωσία, καθώς η πρεσβεία της στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση ίσων αποστάσεων επα’ αφορμής της ανανέωσης της εντολής των κυανόκρανων του ΟΗΕ (UNFICYP), ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε ανοίξει την πόρτα για συνεργασία με την Τουρκία σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας αναφέρεται ότι:
Η UNFICYP δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο πολιτικής πίεσης στους Κύπριους. Η έξωθεν επέμβαση στο Κυπριακό, η επιβολή οποιωνδήποτε συνταγών, ο καθορισμός τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων είναι εντελώς απαράδεκτοι.
Η διατύπωση αυτή κινείται κυριολεκτικά σε λεπτή γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών, αποφεύγοντας να κακοκαρδίσει την Τουρκία, αλλά καταδεικνύοντας την παρέμβαση του ΟΗΕ ως απρόσφορη, θέση που κινείται κοντά στις τουρκικές θέσεις.
Εν συνεχεία η ρωσική πρεσβεία, στην ανακοίνωση που ανέβασε στο Facebook, για να τραβήξει την προσοχή, επιχειρεί να ισορροπήσει, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς των εγγυήσεων αναχρονιστικό, απηχώντας τη θέση που έχουν εκφράσει Αθήνα και Λευκωσία,
Το σημερινό σύστημα εξωτερικών εγγυήσεων της ασφάλειας στην Κύπρο αντικειμενικά δε συμβάλλει στο να βρουν οι Κύπριοι από μόνοι τους μια αυτοτελή λύση και σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει γίνει πλέον αναχρονιστικό.
Ωστόσο, παραλείπει να αναφερθεί στο ουσιαστικό πρόβλημα των στρατευμάτων κατοχής, το οποίο συμπεριλήφθηκε και εντάσσεται στη βάση του προβλήματος, στο κείμενο των συμπερασμάτων του Κραν Μοντάνα, το αρχικό σχέδιο του οποίου εκλάπη από τα πρακτικά του ΟΗΕ, ενόσω η Άγκυρα προσπαθούσε να το θέσει εκτός συζήτησης και να ξεκινήσει το νέο γύρο διαπραγματεύσεων από μηδενική βάση.
Η παρέμβαση έρχεται μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, κατόπιν δήλωσης του Ρώσου υπουργού Ενέργειας για συμμετοχή ρωσικών ενεργειών στο πλευρό της Τουρκίας σε έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 8 Αυγούστου.
Υπ’ αυτό το πρίσμα η κίνηση της Ρωσίας αυξάνει την πίεση, δείχνει προδιάθεση παρέμβασης και όντας σε διαδικασία αναβάθμισης της συνεργασίας Μόσχας-Άγκυρας στον ενεργειακό τομέα, είναι προφανές ποιανών τα συμφέροντα προωθεί. Επίσης, η ανακοίνωση, θα μπορούσε να θεωρηθεί και μήνυμα στην Κύπρο η οποία πιέζεται από την Ουάσιγκτον να περιορίσει τη ρωσική παρουσία και να κινηθεί προς το NATO, προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο όπλων που της έχει επιβληθεί.