Μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση λένε έγκυρες πηγές στο Crisis Monitor. To κολοσσιαίο πρόγραμμα για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος σε μία πιο αναλογική βάση μεταξύ εισφορών και συντάξεων με την εφαρμογή και κεφαλαιοποιητικού συστήματος αποτέλεσε τον βασικό άξονα της πολιτικής της Ν.Δ στην οικονομία προεκλογικά αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να κινείται σε αντίθεση με άλλα προγράμματα σε θέματα επενδύσεων (πχ Ελληνικό).
Ο λόγος είναι ότι ο νέος υπουργός θέλει ουσιαστικά να εξορθολογήσει το σύστημα Συντάξεων διορθώνοντας τις ατέλειες και μετά να προχωρήσει σταδιακά το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι πρώτες κινήσεις θα είναι να γίνουν οι αναλογιστικές μελέτες που αφορούν τους νέους συνταξιούχους (μετά το 2016) και τους νέους εργαζόμενους (όλοι τα ηλικιακά κλιμάκια μεταξύ 18-25, 25-35, 35-45,45-55, 55-65) προκειμένου να υπάρχει μία σαφή εικόνα των υποχρεώσεων του δημοσίου για τα επόμενα 20 χρόνια.
Από εκεί και πέρα, θα δοθεί έμφαση στον εξορθολογισμό των εισφορών που θα καθορίσουν την κύρια ασφάλιση και ήταν σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα και σε δεύτερη φάση θα υπάρξει έμφαση στα Επικουρικά Ταμεία.
Σε ότι αφορά τα Επαγγελματικά Ταμεία, θα μελετηθεί το θεσμικο πλαίσιο για να εξελιχθούν σε «ανοικτά» επαγγελματικά ταμεία , δηλαδή να μπορούν να δεχθούν και ασφαλισμένους που εργάζονται σε άλλους κλάδους.
Οι στόχοι μετάβασης στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα
Στο υπουργείο Απασχόλησης επεξεργάζονται αρκετά σενάρια για τις εισφορές σε βασική ασφάλιση και επικουρική ασφάλισης. Ο βασικός στόχος για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι να:
- Mειωθεί σημαντικά το μακροπρόθεσμο αναλογιστικό έλλειμμα που παρουσιάζει ο 1ος πυλώνας και να περιορισθεί σε βάθος χρόνου η ανάγκη χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του από τον κρατικό προυπολογισμό σε ποσοστά χαμηλότερα του 4% του ΑΕΠ.
- Να αναλάβει σημαντικό βάρος της χρηματοδότησης των συντάξεων ένας πλήρως ανταποδοτικός κεφαλαιοποιητικός πυλώνας
- Να διαμορφωθούν παροχές από τους δύο πυλώνες με ποσοστά αναπλήρωσης μεταξύ του 55-65%
- Το συνολικό ποσοστό εισφοράς στο σύστημα να μην υπερβαίνει το 21%.