Σταθερά στο -0,1% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα το στόχο για την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων σε περίπου 0%, όπως ήταν γενικά αναμενόμενο. Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής υπογράμμισαν ότι δεν θα διστάσουν να λάβουν πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης εάν η οικονομία απολέσει δυναμική για την επίτευξη του στόχου του 2% στον πληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, στην τριμηνιαία έκθεση προοπτικών, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι τόσο οι προβλέψεις για τα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ όσο και τα ποσοστά του ΔΤΚ ήταν σχεδόν αμετάβλητα. Για το οικονομικό έτος 2019, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% (έναντι προηγούμενης προβολής 0,8%). Εν τω μεταξύ, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το οικονομικό έτος 2019 εκτιμάται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 1% (έναντι 1,1% προηγουμένως αναμενόμενου). Για το οικονομικό έτος 2020, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα επεκταθεί κατά 0,9%, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο 1,3% (έναντι προηγούμενων προβλέψεων 1,4%).
Η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων σε συνδυασμό με τη διατύπωση ότι “δεν θα διστάσουν να λάβουν πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης, “εάν η οικονομία απολέσει δυναμική για την επίτευξη του στόχου του 2% στον πληθωρισμό”, είναι προφανές ότι προλειαίνουν το έδαφος για νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης, με αγορές ομολόγων και άλλων χρεογράφων, ενόψει μάλιστα της μείωσης επιτοκίων που αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη η Fed.
Ήδη η Bank of Japan τοποθέτησε το καθαρό ποσό των αγορών JGB’s στα 80 τρισ, γιεν, προσδιορίζοντας ως ευέλικτο το πρόγραμμα, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα για σιωπηρές υπερβάσεις.
Η BoJ αποφάσισε επίσης με ομόφωνη απόφαση να αγοράσει ETFs και να συνεχίσει τις επενδύσεις στπ Real Estate μέσω των (J-REITs), με ρυθμό περίπου 6 τρισεκατομμυρίων γιεν το χρόνο και περίπου 90 δισ. γιέν, αντίστοιχα. Προκειμένου να μειωθεί κατά τρόπο πρόσφορο ο κίνδυνος ασφάλισης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, η τράπεζα μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει το ποσό των αγορών ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Όσον αφορά τα χρεόγραφα CP και τα εταιρικά ομόλογα, η τράπεζα θα διατηρήσει τα υπόλοιπα σε περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια γεν και περίπου 3,2 τρισεκατομμύρια γιέν αντίστοιχα.
Αποσπάσματα από την Προοπτική Οικονομικής Δραστηριότητας και Τιμών:
Η οικονομία της Ιαπωνίας είναι πιθανό να συνεχίσει να αναπτύσσεται διαρκώς κατά τη διάρκεια της περιόδου προβολής – δηλαδή έως το δημοσιονομικό έτος 2021 – παρότι επηρεάζεται προς το παρόν από την γενικότερη επιβράδυνση. Αν και οι εξαγωγές αναμένεται να παρουσιάσουν κάποια αδυναμία, εν τούτοις θα κινηθούν μετριοπαθώς ανοδικά, ενώ οι υπερπόντιες οικονομίες θα αυξηθούν μετριοπαθώς συνολικά. Η εσωτερική ζήτηση είναι επίσης πιθανό να ενισχυθεί, κυρίως ενόψει των ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης και των δημόσιων δαπανών, παρά το γεγονός ότι πλήττονται από μέτρα όπως η προγραμματισμένη αύξηση του φόρου κατανάλωσης.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) συνέχισε να ενισχύεται, αλλά με συγκριτικά χαμηλή ένταση, ως προς την οικονομική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας Οι ενδιάμεσες έως μακροπρόθεσμες προοπτικές για την πληθωριστική παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Παρ ‘όλα αυτά, το κενό παραγωγής παραμένει θετικό.
ΑΕΠ σε ετήσια βάση
Σε αυτή την κατάσταση, είναι πιθανό να παρατηρηθούν περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και στη συνέχεια αναμένεται ότι οι μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την πληθωριστική ανάπτυξη θα αυξηθούν σταδιακά. Κατά συνέπεια, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΔΤΚ ενδέχεται να αυξηθεί σταδιακά σε 2%.
Η έκθεση εντοπίζει εξωγενείς, κυρίως κινδύνους ως προς την ανάπτυξη, επιβεβαιώνει το στόχο του 2% για τον πληθωρισμό και παράλληλα επισημαίνει ότι δεν επαρκώς στοιχειοθετημένος και συνεπώς οι εξελίξεις στις τιμές εξακολουθούν να δικαιολογούν ιδιαίτερη προσοχή.