Τη διαδικασία στρατηγικής αναδιάταξης ισορροπιών, με στόχο την επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ, ολοκλήρωσε η κυπριακή κυβέρνηση αναπροσαρμόζοντας τα κοινοπρακτικά σχήματα για την εκμετάλλευση οικοπέδων, καθώς μετά το φιάσκο με το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI που αποχώρησε άπρακτο πέρυσι μετά από επίδειξη δύναμης της Τουρκίας, τώρα η γαλλική Total συμπράττει με στόχο την απεμπλοκή.
Έτσι, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποδέχθηκε την εισήγηση της διυπουργικής Επιτροπής που υποβλήθηκε διά του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη, για να υπογραφεί συμφωνία με τις TOTAL και ENI για ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του τεμαχίου 7 στην εν λόγω κοινοπραξία.
Το υπουργικό ενέκρινε και την είσοδο της γαλλικής TOTAL σε κοινοπραξία με την ΕΝΙ, στα τεμάχια που μέχρι τώρα τα δικαιώματα είχαν οι ΕΝΙ – KOGAS. Πρόκειται για τα τεμάχια 2, 3 και 8, 9, όπως και στο 11, ενώ στο τεμάχιο 6 ήδη συμμετέχει μαζί με την TOTAL.
Πρόκειται για κίνηση-ματ, που ακολουθεί δημόσιες δεσμεύσεις του Γάλλου προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν για υποστήριξη της Κύπρου ακόμα και με γαλλικά πολεμικά πλοία, για τη διαφύλαξη της ΑΟΖ και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Πέρυσι, γεωτρύπανο της ιταλικής ENI, που είχε τα δικαιώματα του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ παρεμποδίστηκε από τουρκικά πλοία και η κυβέρνηση της Ρώμης παρέμεινε άπρακτη και δεν το υπερασπίστηκε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει, δημιουργώντας την αίσθηση τουρκικής επικράτησης στην περιοχή. Στη συνέχεια η αμερικανική ExxonMobil σε συνεργασία με την QatarPretroleum πραγματοποίησαν διερευνητικές γεωτρήσεις με τα πλοία του 6ου στόλου των ΗΠΑ να κάνουν έντονη την παρουσία τους στην περιοχή, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία. Αντίστοιχη ήταν η κινητοποίηση της Γαλλίας κατά τη διάρκεια γεωτρήσεων της Total, όταν ο Γάλλος υπουργός Άμυνας βρέθηκε στην Κύπρο και γαλλικές φρεγάτες στάθμευαν στη Λάρνακα και περιπολούσαν την ανατολική Μεσόγειο.
Στη συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και την πρόταση Γ. Λακοτρύπη για το γεωτρητικό πρόγραμμα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για την επόμενη διετία. Προβλέπονται συνολικά εννέα γεωτρήσεις που είναι ήδη προγραμματισμένες.
Πρόκειται για πέντε ερευνητικές γεωτρήσεις αλλά και τέσσερεις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Αφροδίτη», «Καλυψώ» και «Γλαύκος». Μεταξύ ερευνητικών γεωτρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» Κύπρου περιλαμβάνονται γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 7 – όπου εκτείνεται και το κοίτασμα «Καλυψώ», αλλά και γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 από τις ExxonMobil – Qatar Petroleum.
Επίσης, με την ενίσχυση της γαλλικής TOTAL, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 όπου η ΕΝΙ επιχείρησε γεώτρηση τον Φεβρουάριο 2018 αλλά εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Ο προγραμματισμός γεώτρησης στην «Σουπιά» με την συμμετοχή της TOTAL, δεδομένης της προϊστορίας του συγκεκριμένου στόχου, ερμηνεύεται ότι γίνεται με την πολιτική και όχι μόνο συγκατάθεση όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και των χωρών που βρίσκονται πίσω από τις δύο εταιρείες.