Σαφείς και αδιαμφισβήτητες είναι πλέον οι ενδείξεις αδυναμίας της Γαλλικής οικονομίας, όπως προκύπτει και από τη επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ στα χαμηλότερα έτους στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Τα στοιχεία για τη γαλλική οικονομία ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα, καθώς διαφαίνονταν από τους υπόλοιπους δείκτες που είχαν δημοσιοπιηθεί και ως εκ τούτου έχουν αποτιμηθεί στην απόφαση της ΕΚΤ που ανοίγει το δρόμο για μείωση επιτοκίων και νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με 0,2% σε τριμηνιαία βάση κατά τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο του 2019, επιβραδύνοντας από το 0,3% της προηγούμενης περιόδου, τη στιγμή που η αγορά ανέμενε διατήρηση του ρυθμού στα ίδια επίπεδα. Πρόκειται για τον ασθενέστερο ρυθμό από το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, εν μέσω βραδύτερης αύξησης τόσο της κατανάλωσης των νοικοκυριών όσο και των κρατικών δαπανών, ενώ η καθαρή εξωτερική ζήτηση ήταν ουδέτερη και οι μεταβολές των αποθεμάτων συνέβαλαν αρνητικά.
Θετικά συνεισέφερε στην ανάπτυξη η εσωτερική ζήτηση, εξαιρουμένων των μεταβολών αποθεμάτων (0,4 ποσοστιαίες μονάδες). Από την άλλη πλευρά το καθαρό εξωτερικό εμπόριο δεν συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ. ενώ οι μεταβολές των αποθεμάτων υποχώρησαν κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Στο πλαίσιο της εγχώριας ζήτησης, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,2% (έναντι 0,4% το πρώτο τρίμηνο). Η κατανάλωση αγαθών ήταν επίπεδη (έναντι 0,1% το πρώτο τρίμηνο), ενώ η κατανάλωση υπηρεσιών επιβραδύνθηκε (0,3% έναντι 0,6%) λόγω της βραδείας επιβάρυνσης των δαπανών στέγασης και υπηρεσιών τροφίμων. Όσον αφορά τα εμπορεύματα, η μείωση των δαπανών για μηχανικά προϊόντα (-0,3% έναντι 0,7%) συνδέθηκε με την πτώση των αγορών αυτοκινήτων.
Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες για την ενέργεια αυξήθηκαν περαιτέρω (0,8% έναντι 0,9%) που οδήγησε σε κάποιες κάτω από τις μέσες θερμοκρασίες το Μάιο μετά από ήπιο χειμώνα. Τέλος, οι δαπάνες για τρόφιμα μειώθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από (-0,2% έναντι -1,1%). Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης των δημόσιων δαπανών επιβραδύνθηκε (0,2% έναντι 0,4%). Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν ταχύτερα (0,9% έναντι 0,5%), εν μέσω της ταχύτερης αύξησης των εταιρικών επενδύσεων (1,2% έναντι 0,7%) και της ανάκαμψης στις υπηρεσίες πληροφόρησης και επιχειρηματικών υπηρεσιών, ενώ οι επενδύσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν περαιτέρω όπως στο πρώτο τρίμηνο).
Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,2%, με τον ίδιο ρυθμό όπως στο πρώτο τρίμηνο. ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό χαμηλότερο κατά 0,1% (έναντι 1,1% κατά το πρώτο τρίμηνο).
Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε με 1,3% το τρίμηνο του Ιουνίου, επιταχύνοντας οριακά από το 1,2% την προηγούμενη τριμηνιαία περίοδο.