Σύγχυση στη διπλωματική κοινότητα προκαλούν οι τελευταίες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, αναφέρθηκε εκ νέου σε επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ την προηγουμένη ημέρα είχε επαναβεβαιώσει το αρραγές μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις και την ενεργή προώθηση των πολυμερών πρωτοβουλιών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μιλώντας με δημοσιογράφους και αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε τα εξής:
«Η επιδίωξή μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή όμως δεν γίνεται εν κενώ. Αυτές οι κινήσεις γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης».
Η πρόταση αυτή εμπεριέχει τρεις βασικούς πυλώνες, αφενός την έννοια “γενναία επανεκκίνηση”, τη διατύπωση ότι “δεν γίνεται εν κενώ” και την προϋπόθεση της “οικοδόμησης εμπιστοσύνης”.
Χρονικά, όμως, η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ακολουθεί τη ραγδαία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, χθες, που σημειώθηκαν 60 παραβιάσεις 5 εμπλοκές και 3 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Με βάση τα όσα έχει διαμηνύσει το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα και τις δηλώσεις του υπερδραστήριου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν διαφοροποιείται από την προηγούμενη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τα ενεργειακά, τις πολυμερείς συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση έχει διαψεύσει ότι υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία, υπαναχωρώντας ουσιαστικά ένα βήμα από το επίπεδο που είχε φτάσει η προηγούμενη στο ζήτημα των διμερών σχέσεων με την Τουρκία.
Συνεπώς, η διατύπωση “γενναία επανεκκίνηση” και η μη αποδοχή των ΜΟΕ που είχαν συμφωνηθεί, σε τεχνικό επίπεδο και η παραδοχή της αναγκαιότητάς τους, προλειαίνουν το έδαφος για επανέναρξη συζητήσεων. Ωστόσο, η προσθήκη της λέξης “γενναία”, δίπλα από την “επανεκκίνηση”, διευρύνει το πλαίσιο με τρόπο ασαφή ως προς τα αντικείμενα που μπορούν να τεθούν στο τραπέζι, τακτική που ευνοεί τις μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις της Τουρκίας. Το πλαίσιο αυτό, παράλληλα, είναι δυνατόν να προκαλέσει αναταράξεις σε άλλες εταιρικές και δυνάμει συμμαχικές σχέσεις της Ελλάδας, ιδιαίτερα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που τρομάζουν στην ιδέα των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, πόσο μάλλον όταν η ατζέντα τους είναι ασαφής.