Στρατηγική εδραίωσης του κοινωνικού ερείσματος που συνέβαλλε καθοριστικά στην ανέλιξη της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία φαίνεται ότι ακολουθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το πολιτικό του κεφάλαιο στην κοινωνία, ενόψει των απαιτητικών μεταρρυθμίσεων που έχει προαναγγείλει ότι θα προωθήσει.
Έτσι, παρά την κριτική από την αντιπολίτευση, η αναζητά ερείσματα και επανασύνδεση με κινήματα της κοινωνίας των πολιτών, η κυβέρνηση σταθμίζοντας τις προοπτικές, έχει εκπονήσει και ξεκινά άμεσα την υλοποίηση πλάνου προσλήψεων στο Δημόσιο, εκμεταλλευόμενη τις εξαγγελίες της προηγούμενης, το δημοσιονομικό χώρο και διαφοροποιώντας το πλάνο.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι προσλήψεις 1.500 ειδικών φρουρών από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Μείζονος σημασίας για τον προσδιορισμό της πολιτικής δυναμικής, το γεγονός ότι οι προσλήψεις αυτές υλοποιούνται εκτός ΑΣΕΠ και Πανελληνίων, απενεργοποιώντας τις δικλείδες ασφαλείας που τέθηκαν για να καταργήσουν το κομματικό κράτος και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αξιοκρατία εντός των σωμάτων ασφαλείας.
Ωστόσο, ερωτηματικά εγείρονται ήδη από το κείμενο της προκήρυξης των θέσεων, το οποίο βρίθει ασαφειών και σημείων που αποτελούν νομικές προκλήσεις, οι οποίες φαίνεται να προλειαίνουν το έδαφος για την πρόσληψη ατόμων με συγκεκριμένο πολιτικό-κοινωνικό προφίλ, όπως αυτό ΄σκιαγραφείται μέσα από δυνάμει εξαιρέσεις που περιγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ.
Διατυπώσεις για την πίστη στο Σύνταγμα, χωρίς επαρκή προσδιορισμό της αξιολόγησης της, την έλλειψη τατουάζ, που πλήττει την αυτοδιάθεση και τους ασαφείς ως προς το αντικείμενο περιορισμούς θρησκευτικών πεποιθήσεων, προκαλούν ανησυχία για την προσπάθεια διαμόρφωσης συγκεκριμένου μείγματος, το οποίο σε συνδυασμό με τις περιοχές που θα εξαγγελθούν οι θέσεις και την ειδική μοριοδότηση ενισχύουν αυτή την ανασφάλεια.
Πολιτικά, όμως, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ενσωμάτωσης συγκεκριμένων κοινωνικών και ηλιακιακών ομάδων, οι οποίες λόγω της υψηλής ανεργίας είχαν αποκλειστεί και είχαν εξακριβωμένα διολισθήσει εκτός συνταγματικού τόξου και πολιτικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση φαίνεται ότι στοχεύει στην πολύπλευρη κατοχύρωσή τους, θέλοντας αφενός να διασφαλίσει τα νώτα της ΝΔ και παράλληλα να διευκολύνει το επίπεδο κοινωνικής αποδοχής των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.
Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία η πρόσληψη των 1.500 ειδικών φρουρών, οι οποίοι θα ενταχθούν στο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η προκήρυξη για την επιλογή τους, θα ακολουθήσει τρίμηνη εκπαίδευση και μέχρι το τέλος του έτους, όπως έχει δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναλάβουν υπηρεσία.
Σημειώνεται ότι δημοσιεύτηκαν ήδη στο ΦΕΚ οι αποφάσεις περί των προσόντων για την πρόσληψη των ειδικών φρουρών, το οποίο καθορίζει ακριβώς τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ως Ειδικοί Φρουροί προσλαμβάνονται με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) Έλληνες πολίτες (άνδρες και γυναίκες), οι οποίοι, εκτός των άλλων, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, συγκεντρώνουν τα εξής προσόντα και προϋποθέσεις:
Είναι απόφοιτοι όλων των τύπων λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής εσωτερικού ή εξωτερικού, δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους, έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, δεν φέρουν τατουάζ, είναι σωματικά και ψυχικά υγιείς, έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ, οι άνδρες έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία, «έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και δεν πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, οι οποίες εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους», ενώ δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών, ανεξάρτητα αν έχουν καταδικαστεί ή όχι.
Πρόσθετα προσόντα και προϋποθέσεις αποτελούν:
– Η καλή γνώση αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον (Β2).
– Η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης ή ως επαγγελματιών οπλιτών.
– Ο υποψήφιος να είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει δολοφονηθεί ή τραυματισθεί θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού.
– Ο υποψήφιος να είναι γονέας ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.
– Η κατοχή πτυχίου δημοσίου ΙΕΚ ειδικότητας «στέλεχος ασφαλείας προσώπων και υποδομών».
– Η κατοχή άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου.
Μετά την προκήρυξη του Αρχηγού, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους, μέχρι την ημερομηνία που θα καθορίζεται από την προκήρυξη.