Πρωτοβουλία για την ένταξη της Παιδείας στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ ανέλαβε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνάντηση που είχε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, τη στιγμή που κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Η υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα αρμοδιότητάς της, μεταξύ των οποίων η απελευθέρωση των σχολικών μονάδων από το σφιχτό εναγκαλισμό του υπουργείου, η ενίσχυση της αυτονομίας και της εξωστρέφειας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η διεύρυνση της δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων, η στήριξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης ανέδειξε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τη χώρα του, όπως η διεύρυνση των ανταλλαγών υποτρόφων και φοιτητών μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η δυνατότητα για Αμερικανούς φοιτητές να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα σε θεματικές όπου η Ελλάδα κατέχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία, όπως η ναυτιλία, και η εν γένει προώθηση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε θέματα Παιδείας.
Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο κ. Πάιατ ανέφερε:
«Ήταν μία καταπληκτική συζήτηση με τη νέα υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τις τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της εκπαίδευσης, που θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις των δύο λαών. Ανυπομονώ για τον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, όπου θα μπορέσουμε να εμβαθύνουμε την κοινή μας υποστήριξη για ανταλλαγές και προγράμματα».
Η κίνηση αυτή, πάντως, από κυβερνητικής πλευράς φαίνεται ότι στοχεύει και στην εκμετάλλευση της ατμόσφαιρας πολιτικής πίεσης που δημιουργεί, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, το πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου, δεδομένου ότι έχει δεσμευτεί για την προώθησή του απέναντι στην Ουάσιγκτον.