Ανησυχία στους επιστήμονες για την επιτάχυνση του λιωσίματος των πάγων προκαλεί το κύμα καύσωνα που πλήττει τον αρκτικό κύκλο, ο οποίος διέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες με κατεύθυνση τον Βόρειο Αρκτικό Ωκεανό.
Παράλληλα στις ίδιες περιοχές έχουν εκδηλωθεί μεγάλες πυρκαγιές στα άγρια δάση, εντείνοντας τις εμπλοκές και τον προβληματισμό.
Στη Σουηδία, το βόρειο τμήμα της χώρας επλήγη από τη ζέστη. Στη μικρή πόλη Μαρκουσβίνσα (βόρεια) ο υδράργυρος ανήλθε χθες σε επίπεδα ρεκόρ, στους 34,8 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Σουηδία φέτος.
«Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα από το 1945 και την τρίτη υψηλότερη που καταγράφουμε»
εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος Γιον Γιόρπελαντ.
Στις αρχές της εβδομάδας, περιοχές της Σουηδίας γνώρισαν «τροπικές νύχτες», δηλαδή όταν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν πέφτει κάτω των 20 βαθμών Κελσίου.
Σύμφωνα με τον Σουηδό μετεωρολόγο, οι θερμοκρασίες δεν θεωρούνται εξαιρετικά υψηλές στο νότιο τμήμα της χώρας και δεν θεωρείται ασυνήθιστο να φθάνουν στους 30 βαθμούς Κελσίου κάποιες ημέρες τον χρόνο, ακόμα κι αν οι τωρινές θερμοκρασίες ξεπερνούν τον μέσο όρο.
Το κύμα ζέστης έγινε αισθητό και άλλες Σκανδιναβικές χώρες. Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε «τροπικές νύχτες» σε 20 διαφορετικές περιοχές στον νορβηγικό νότο.
Συναγερμοί για καύσωνα εκδόθηκαν στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Η φινλανδική αστυνομία προέτρεψε, μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας τους οδηγούς να προσέχουν τα ελάφια, που διασχίζουν τους δρόμους αναζητώντας νερό για να δροσιστούν.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προέβλεψε ότι οι ατμοσφαιρικές ροές θα μεταφέρουν τη ζέστη από την Ευρώπη προς τη Γροιλανδία «με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκρασιών και την επιτάχυνση της τήξης» των πάγων.
Πρωτόγνωρα υψηλές είναι και οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να βιώνουν έναν από τους θερμότερους μήνες στην ιστορία τους.
Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εν μέρει και αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και ως εκ τούτου αποτελούν καμπανάκι κινδύνου για την ανάληψη δράσης.
Πάνω από 100 φωτιές
Η Αρκτική πάσχει από τη χειρότερη εποχή της πυρκαγιάς, με τεράστιες πυρκαγιές στη Γροιλανδία, τη Σιβηρία και την Αλάσκα που παράγουν τεράστιες ποσότητες καπνού που είναι ορατές από το διάστημα.
Από την αρχή αυτού του μήνα, περισσότεροι από 100 πυρκαγιές έχουν καεί στον κύκλο της Αρκτικής. Στη Ρωσία 11 από τις 49 περιφέρειες πλήττονται από πυρκαγιές.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Μετεωρολογίας και του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε τις πυρκαγιές της Αρκτικής «άνευ προηγουμένου».
Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές, που πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από κεραυνό, βρίσκονται στο Irkutsk, στο Krasnoyarsk και στο Buryatia. Οι άνεμοι που μεταφέρουν καπνό έχουν προκαλέσει την πτώση της ποιότητας του αέρα στη Νοβοσιμπίρσκ, τη μεγαλύτερη πόλη της Σιβηρίας.