Το veto στην αγορά F-16 που είχε ασκήσει ο ρωσόφιλος πρόεδρος της Βουλγαρίας ήρε σε ειδική συνεδρίαση για τα εξοπλιστικά, το Κοινοβούλιο της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραγγελία των 1,256 δισ. ευρώ, που θα εκσυγχρονίσει την πολεμική αεροπορία της χώρας, η οποία είχε μείνει στη μετασοβιετική περίοδο με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της εποπτείας του εναέριου χώρου της να γίνεται από την Ιταλία και μικρότερο σκέλος του από την Ελλάδα.
Η απόφαση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης της διαλειτουργικότητας της Βουλγαρίας στο NATO και στον υπό σύσταση Ευρωστρατό. Η προμήθεια 8 αεροσκαφών F-16 block V 4+ γενιάς από την πολεμική αεροπορία της Βουλγαρίας δημιουργεί δυναμική ανατροπής της συνδυαστικής ισορροπίας δυνάμεων στα Βαλκάνια, έναντι της Τουρκίας, ενώ παράλληλα αποτελεί μια κίνηση που συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ευρωατλαντικών αμυντικών δομών έναντι της Ρωσίας.
Στρατηγικά, η Βουλγαρία αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες, τη στιγμή που οι ΗΠΑ χρειάζονται νέες παραγγελίες και αύξηση των εξαγωγών τους, δίνει στον Μπορίσοφ αναβαθμισμένη δυνατότητα lobbying στην Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, που προέρχεται από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση και υπηρέτησε ως αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, άσκησε βέτο την Τρίτη για τη μεγαλύτερη εξοπλιστική συμφωνία που έχει υπογράψει η Βουλγαρία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της. Ο Ράντεφ θεωρούσε ότι η αμερικανική προσφορά δεν ήταν αρκετά ανταγωνιστική, η τιμή ήταν πολύ υψηλή και ο προϋπολογισμός κινδύνευε να εκτροχιαστεί.
Το κοινοβούλιο ωστόσο επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας και ο πρόεδρος δεν έχει πλέον άλλη επιλογή παρά να την υπογράψει. Τα οκτώ αεροσκάφη F-16 της εταιρείας Lockheed Martin θα παραδοθούν μέχρι το 2024. Το ποσό της αγοράς θα πρέπει να καταβληθεί στο σύνολό του πριν από τον Σεπτέμβριο φέτος.
Η Βουλγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, σοβιετικής κατασκευής, από τα οποία μόνο επτά είναι σε λειτουργική κατάσταση. Εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει τον απαρχαιωμένο στόλο της και εξέταζε επίσης μια πρόταση να αγοράσει σουηδικά αεροσκάφη Gripen.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι συμφωνία αναβάθμισης μεγάλου μέρους του στόλου των F-16 που διαθέτει έχει υπογράψει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με την Lockheed Martin, το κόστος της οποίας ανέρχεται στο 1 δισ. και αναμένεται να οδηγήσει σε ουσιαστική ενίσχυση της ισχύος της, ενώ παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις για αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο πλαίσιο του NATO, σε μια περίοδο που η θέση της Τουρκίας βρίσκεται υπό αναθεώρηση.