Άκαμπτη εμφανίζεται σε δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων η ΕΕ, αναφορικά με το Brexit, αντιδρώντας στο σχέδιο και τις εξαγγελίες του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποσχέθηκε να “ξεφορτωθει” το backstop, ήτοι τη ρύθμιση που υιοθετήθηκε ώστε να μην υπάρξει σύνορο στην Ιρλανδία.
«Θα προτιμούσα να αποχωρήσουμε από την Ένωση με συμφωνία. Εκτιμώ ότι ακόμη και σε αυτό το στάδιο είναι εφικτό. Ορισμένα πράγματα ωστόσο πρέπει να είναι σαφή η συμφωνία αποχώρσηση που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός μου έχει απορρίφθεί τρεις φορές από αυτό το κοινοβούλιο. Οι όροι της είναι απαράδεκτοι σε αυτό το κοινοβούλιο και σε αυτή τη χώρα»,
δήλωσε ο Τζόνσον χθες αναφερόμενος ειδικά στο backstop.
Οι Ευρωπαίοι ωστόσο έχουν επίσης κάνει σαφείς τις προθέσεις τους και τις επανέλαβαν χθες, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να επισημαίνει ότι η εξάλειψη του backstop από τους όρους της συμφωνίας είναι απαράδεκτη. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε πιο ήπιους τόνους, απλώς επανέλαβε με νόημα ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι είναι η μία και μοναδική εφικτή, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσθήκες στην πολιτική διακήρυξη, το συνοδευτικό κείμενο δηλαδή στη συμφωνία αποχώρησης.
Ο Μπόρις Τζόνσον πάντως, σε μια προσπάθεια να δώσει την εντύπωση ότι βρίσκει πρόσφορο έδαφος για τις αξιώσεις του, επικοινώνησε χθες με τον Εμμάνουελ Μακρόν, ο οποίος τον προσκάλεσε στο Παρίσι και αμφότεροι ανακοίνωσαν ότι θα συζητήσουν για το Brexit, με το Ηλύσια Πεδία να διευκρινίζουν ότι οι όποιες συνομιλίες θα διεξαχθούν με «με σεβασμό στις απαιτήσεις της Ε.Ε.»,
Ο Μπόρις Τζόνσον θα μεταβεί στη Γαλλία τον επόμενο μήνα, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου στη Μπιαρίτζ.
Τόσο οι κινήσεις του Τζόνσον όσο και οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων, σε αυτή τη φάση, ήταν αναμενόμενες και εντός πλαισίου, ενώ ακόμα δεν διαφαίνεται αν υπάρχει έδαφος γόνιμου διαλόγου ή απλώς προετοιμάζεται σύγκρουση. Πάντως, μακρά προπαρασκευαστική περίοδος, η άνοδος και υποχώρηση των πιθανοτήτων hard Brexit και οι διαρκείς ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία, έχουν σε μεγάλο βαθμό συμβάλλει στην διεξοδική αποτίμηση κινδύνων και την ενσωμάτωσή τους στις αποτιμήσεις μετοχών, ομολόγων και ισοτιμιών. Όπερ σημαίνει ότι οι περισσότεροι κλάδοι και χώρες έχουν λάβει τα μέτρα τους σε όλες τις πλευρές και ως εκ τούτου ενδεχόμενες συνέπειες θα είναι διαχειρίσιμες και ενδεχομένως βραχύβιες.