Να χρησιμοποιήσει για δεύτερη φορά το χαρτί της ρωσικής απειλής επιχειρεί ο Ταγιπ Ερντογάν έναντι των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να πιέσει για τα F-35, μετά την προφορική ανακοίνωση της αναστολής της τουρκικής συμμετοχής και ενώ οι διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον για την υφή και το βάρος των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία συνεχίζονται.
Ο Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε απειλές ότι η Τουρκία θα στραφεί αλλού για μαχητικά αεροσκάφη εάν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν στην πώληση των F-35 εξαπέλυσε για μία ακόμη φορά. Το σκηνικό αυτό διαμορφώνει η Άγκυρα αρκετό καιρό τώρα, με τη Ρωσία να σιγοντάρει, καθώς εταιρίες και πολιτικό προσωπικό αναφέρονται στην προοπτική απόκτησης διαφόρων τύπων ρωσικών μαχητικών, όπως τα Su-34 και Su-57.
Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα είχε πολλαπλάσιο κόστος για την Τουρκία, η οποία θα αναγκαζόταν να αναπτύξει εσωτερικές υποδομές, να διαστάσει τις πτέρυγες συντήρησης, να εκπαιδεύσει νέους χειριστές και προσωπικό υποστήριξης και να αναδιαρθρώσει τις μοίρες μάχης. Παράλληλα, όμως, θα οδηγούνταν σε περαιτέρω απομόνωση εντός του NATO, καθώς η χρήση ρώσικου εξοπλισμού θεωρείται πρόβλημα και η διαλειτουργικότητά του με τον ευρωπαϊκό και τον αμερικάνικο δεν είναι δυνατή.
Ακόμα όμως και να αποφάσιζε η Ρωσία να αποκτήσει ρώσικα μαχητικά αεροσκάφη η παραγωγή τους δεν μπορεί να αντίστοιχη με τον ΗΠΑ, το Su-35 είναι προηγούμενης γενιάς από τα F-35, ενώ το πιο σύγχρονο Su-54 είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια παραγωγής και η δυναμικότητα των εργοστασίων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση, παρά την ισχυρή πολιτική βούληση που επέδειξε ο Ταγίπ Ερντογάν αγοράζοντας τους S-400, η απειλές για αγορές μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία ή ακόμα και την Κίνα που είχε ακουστεί, θεωρούνται μπλόφες και πιο πολύ επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Η απόφαση των ΗΠΑ να εξαιρέσει την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, σε απάντηση για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δεν θα την αποθαρρύνει από το να καλύψει τις ανάγκες της, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων του μαχητικού αεροσκάφους.
Η Ουάσιγκτον έχει επίσης απειλήσει με κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, αν και μέχρι στιγμής ο Αμερικανός πρόεδρος τηρεί στάση αναμονής επί του θέματος.
Μιλώντας δημοσίως για τις τεταμένες σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ για πρώτη φορά επειτα από περίπου 10 μέρες, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα φανούν «λογικοί» όσον αφορά τις κυρώσεις και πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί επίσης να επανεξετάσει την αγορά προηγμένων αεροσκαφών της Boeing από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δεν μας δίνετε τα F-35; Εντάξει, τότε να μας συγχωρήσετε, αλλά θα πρέπει πάλι να λάβουμε μέτρα σε αυτό το θέμα και θα στραφούμε αλλού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP).