“Δεμένα” κρατά τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς σήμερα ανακοίνωσε την παράταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα κατά έξι μήνες, ενώ παράλληλα έγινε γνωστό ότι θα καθυστερήσει και η δημοσίευση της 4ης έκθεσης μετανημονιακής παρακολούθησης, θολώνοντας το τοπίο για τις σχέσεις κυβέρνησης-δανειστών, γεγονός που αναμένεται να δράσει ανασταλτικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Η απόφαση έρχεται, παρά τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, που έκανε λόγο για μετάβαση της Ελλάδας “στην κανονικότητα” εννοώντας στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου και μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση και την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων.
Η Κομισιόν θέλοντας να διατηρηθεί το θετικό κλίμα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, δίνει πίστωση χρόνου ώστε να εξειδικευθούν, να συζητηθούν και να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος των νέων μέτρων που προωθούνται. Ωστόσο, η κατάθεση νομοσχεδίων χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση αποτελεί πρόκληση, η οποία φαίνεται ότι απαντάται μέσω της μονομερούς παράτασης της χρονικής διάρκειας του προγράμματος αυξημένης εποπτείας.
Για τη λήψη της απόφασης αυτής, πάντως, χρειάζεται συμφωνία Κομισιόν, Eurogroup και ESM, που συνεπάγεται έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι οποίες εξελίσσονταν παράλληλα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επέκταση αυτή είναι μια «κανονική και αναμενόμενη διαδικασία», με στόχο να εξασφαλιστεί η συνεχιζόμενη υποστήριξη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας, στη βάση των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών. Η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει η Κομισιόν, είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.
Παρά τις διατυπώσεις που επιλέγονται για να μην επιβαρυνθεί το πολιτικό κλίμα η απόφαση περιορίζει τη δυνατότητα ελιγμών και προώθησης της ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας. Η ΕΕ με τον τρόπο αυτό καθιστά σαφές ότι ακόμα δεν έχει χτίσει εμπιστοσύνη με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και ότι θα συνεχίσει να έχει ενισχυμένο και παρεμβατικό ρόλο μέχρι να συμβεί αυτό.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή αποφάσισε να ορίσει τον Ντέκλαν Κοστέλο, τον νυν επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Ελλάδα, στη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων. Σημειολογικά, η αποχώρηση Κοστέλο από τη θέση του επικεφαλής της αποστολής ακολουθεί την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) το περασμένο καλοκαίρι. Επίσης, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι η θέση αυτή θα καταργηθεί.
Τον Οκτώβριο η έκθεση
Η έκθεση θα επιχειρηθεί να ενσωματώσει όλες τις αλλαγές τις οποίες νομοθετεί η κυβέρνηση. Συγχρόνως όμως και οι αλλαγές που συντελούνται στην Κομισιόν διαμορφώνουν ένα ασταθές έδαφος για καίριες αποφάσεις. Ένα είναι βέβαιο: Η μεταμνημονιακή έκθεση, η πρώτη της νέας κυβέρνησης, θα εκπονηθεί από την παλιά σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ίδια αυτή σύνθεση θα παραλάβει και τον προϋπολογισμό του 2020, επίσης τον Οκτώβριο.