Η φημολογία για το θάνατο του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από καρδιακή προσβολή σχολιαστηκε εκτενέστερα από χρήστες των Social Media, κυρίως του Twitter, που στην πλειοψηφία τους αντέδρασαν με χιούμορ αλλά και τη συνδύασαν με ερμηνείες για την τουρκική εσωτερική και εξωτερική πολιτική.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *
Background
Η είδηση πρωτοεμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας περίπου στις 22.00 ώρα Ελλάδας όταν η έγινε γνωστή κυρίως μέσα από το breakingisraelnews (από το οποίο πρωτο-δημοσιεύτηκε), το Nûçe Ciwan English και το NewsCompact. Ωστόσο, τέλος στη φημολογία έβαλε η ιστοσελίδα «Arab Turk», η οποία επικαλέσθηκε προεδρική πηγή.«Οι φήμες περί θανάτου είναι αβάσιμες» σημειώνει, με την Άγκυρα, πάντως, να μην είχε ακόμη προβεί σε επίσημη διάψευση. Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις στα social media με χρήστες να δημιουργούν hashtags όπως #Erdogandied και #Erdoganheartattack.
Η αναστάτωση που προκλήθηκε σταμάτησε το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο Ερντογάν συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών που τον φέρνει στην ηγεσία του κόμματος και κατά συνέπεια και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη παρουσία του Ερντογάν μετά τον σάλο που προκλήθηκε περί θανάτου του από καρδιακή ανακοπή.
Το query “Ταγίπ Ερντογάν” κατέγραψε σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs, 4,340 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 23– 24 Ιουλίου 2019. To Twitter που κυριάρχησε στις αναφορές σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κανάλια, καθόρισε και τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν κυριαρχία ουδέτερων συναισθημάτων, ακολουθούν τα θετικά. Ταυτόχρονα, τα ποσοτικά δεδομένα δεν εντόπισαν αρνητικά συναισθήματα.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Την είδηση περί θανάτου του Ταγίπ Ερντογάν από καρδιακή προσβολή.
- Τα συγχαρητήρια του Ταγίπ Ερντογάν μέσω Twitter, στο νέο Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.
- Οι επισημάνσεις του Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την 96η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, που τόνισε πως έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να εξαλείψει κάθε απειλή κατά της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας του λαού της χώρας του.
- Το δημοσίευμα της Deutsche Welle που αναφέρεται στο νέο εργοστάσιο της Volkswagen που θα γίνει στη Σμύρνη και στα ανταλλάγματα που έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro και των twitter trends δείχνει, ότι η πλειοψηφία των χρηστών του Twitter, δεν πίστεψε τη είδηση για το θάνατο του Ταγίπ Ερντογάν και την αντιμετώπισε με ευφάνταστο χιούμορ . Αναλυτικότερα:
- H ανάλυση περιεχομένου έδειξε ότι η πλειονότητα των mainstream ψηφιακών ΜΜΕ, απέφυγε να αναμεταδώσει στην είδηση περί θανάτου του Ταγίπ Ερντογάν από καρδιακή προσβολή, ενώ blogs και sites εθνικιστικού, στρατιωτικού και αμυντικού περιεχομένου αναπαρήγαγαν τη σχετική θεματολογία, πριν την ανασκευάσουν.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών του Twitter διακωμώδησε την είδηση περί θανάτου του Ταγίπ Ερντογάν, περνώντας μηνύματα για τις πολιτικές του σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο.
- Ικανός αριθμός χρηστών του Twitter συνδύασε με χιούμορ την είδηση περί θανάτου του Ταγίπ Ερντογάν, με τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και τον συνεχάρη για τη μεγάλη νίκη του στις εκλογές.
- Κάποιος αριθμός χρηστών του Twitter θεωρούν, ότι η είδηση του θανάτου του Ταγίπ Ερντογάν, διέρρευσε σκόπιμα από ξένα κέντρα εξουσίας με σκοπό να αξιολογήσουν τις αντιδράσεις.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media εκτιμά, ότι σκοπίμως η προεδρία της τουρκικής δημοκρατίας δεν διέψευσε τις φήμες για το θάνατο του Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας σύγχυση και δίνοντας τροφή σε διάφορα σενάρια.
- Κάποιος αριθμός χρηστών του Twitter εκτιμούν ότι ένας θάνατος του Ταγίπ Ερντογάν ή απομάκρυνση του από την εξουσία, ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
- Κάποιος αριθμός χρηστών του Twitter θεωρεί ότι ενδεχόμενος θάνατος του Ταγίπ Ερντογάν θα απελευθερώσει την Τουρκία από τη δικτατορία που έχει επιβάλει και αναφέρει και τις διώξεις δημοσιογράφων.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι τα Social Media, ιδιαίτερα το Twitter, λειτούργησαν για ακόμη μια φορά ενημερωτικά, υπερσκιάζοντας την ειδησεογραφία των ψηφιακών ΜΜΕ.
_______________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Appendix
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)