Στο πρόσωπο του Παύλου Πολάκη, δημιουργείται το πρώτο πεδίο μετεκλογικής σύγκρουσης Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα είναι και το crash test για τον προσανατολισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς η αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση άρσης της βουλευτικής ασυλίας του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόκειται για τη μήνυση του υπόδικου κ. Πουλή προς τον Παύλο Πολάκη που αφορά συκοφαντική δυσφήμηση αλλά και για την καταγγελόμενη υποκλοπή της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Γ. Στουρνάρα.
Παρόλο που τα φερόμενα αδικήματα φέρονται να τελέστηκαν ενόσω ο κ. Πολάκης ήταν αν. υπουργός, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, με τις ψήφους ΝΔ – ΚΙΝΑΛ – Ελληνικής Λύσης, γνωμοδότησε υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Πολάκη και της παραπομπής του στην Ολομέλεια, χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα σύμφωνα με το άρθρο 86. Από τη διαδικασία αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, καταγγέλλοντας πρακτικές που αντίκεινται στις προβλέψεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, με το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ να καταψηφίζουν την εισήγηση της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ.
Η στάση των κομμάτων στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δίνει μια πρώτη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν σε αντίστοιχα ζητήματα στη συνέχεια, με το ΚΙΝΑΛ να επιδιώκει αποστασιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται ότι ακόμα διεκδικούν τον ίδιο πολιτικό χώρο, ενώ το ΜέΡΑ 25 και το ΚΚΕ, τηρούν στάση αναμονής και δεν επιδιώκουν να παίξουν καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη φάση.
Ο πρόεδρος της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, υποστήριξε ότι η πλειοψηφία εισηγήθηκε την παραπομπή του κ. Πολάκη στην Ολομέλεια βασιζόμενη στο σχετικό εισαγγελικό σκεπτικό. Επ’ αυτού, ανέφερε ότι άπτεται στον εκάστοτε εισαγγελέα το αν θα κρίνει ότι το εκάστοτε φερόμενο αδίκημα παραπέμπεται με βάση την υπουργική ή βουλευτική ιδιότητα.
Το σκηνικό που δημιουργείται, γύρω από μια ιδιαίτερα έντονη πολιτική προσωπικότητα διασφαλίζει την έντονη ενασχόληση των social media, του Τύπου και της κοινωνίας με την υπόθεση, ενώ την ίδια στιγμή στη Βουλή θα συζητείται το φορολογικό και θα κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο για το άσυλο, τους Δήμους και τον Ποινικό Κώδικα. Όπερ σημαίνει ότι άπτεται του ΣΥΡΙΖΑ αν θα δώσει έκταση και να ανάγει την υπόθεση Πολάκη σε μείζον πολιτικό ζήτημα, ή αν θα το αφήσει να περάσει χωρίς ντόρο, εστιάζοντας στις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.