Η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει, θα κρατήσει ανοιχτή τη Βουλή το Καλοκαίρι, εξυπηρετώντας έτσι δύο στόχους, αφενός να καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο η άμεση παραγωγή έργου και αφετέρου να εκμεταλλευτεί τη θερινή ραστώνη, που δρα κατασταλτικά στα αντανακλαστικά του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας ώστε να νομοθετήσει επί ευαίσθητων ζητημάτων που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις.
Έτσι, με την αντιπολίτευση ακόμα μουδιασμένη, τους πολίτες σε ρυθμούς διακοπών και την Ευρώπη σε διαδικασία ανασύνταξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, με τις δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις, περιορίζοντας έτσι το πολιτικό κεφάλαιο που θα καταναλώσει. Στην πραγματικότητα με τα αστικά κέντρα άδεια, ισχυρή αστυνομική παρουσία στο κέντρο των πόλεων, ανασύσταση αστυνομικών ομάδων και τη δυναμική του εκλογικού αποτελέσματος, το πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης περιορίζεται στη Βουλή και τα social media, με τη Νέα Δημοκρατία να υπερέχει εκ των πραγμάτων και στα δύο, τουλάχιστον για την ώρα.
Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση “σοκ και δέος” για να καμφθούν οι αντιστάσεις
Η κοινοβουλευτική δραστηριότητα ξεκινά με το φορολογικό και το πολυνομοσχέδιο για το άσυλο, την κυβερνησιμότητα των δήμων και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, όπως αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, καθώς η Ολομέλεια θα παραμείνει σε σύνοδο κατά τη μεγαλύτερη περίοδο του Αυγούστου.
Το πρώτο νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τετάρτη και θα αφορά το επιτελικό κράτος. Η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τη κανονική διαδικασία.
Την Παρασκευή, αναμένεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου θα διεξαχθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου την Παρασκευή, θα δοθεί ένας εύλογος χρόνος για να μπορέσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα να το μελετήσουν και να το επεξεργαστούν.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων, την κατάργηση του ασύλου και αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Η συζήτησή του θα γίνει με την κανονική διαδικασία και θα ξεκινήσει την Τετάρτη 31 Ιουλίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ιδιαίτερα, στο θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και των αλλαγών στον τρόπο διοίκησης στον κανονισμό φοίτησης, ο Αύγουστος είναι ο ιδανικός μήνας, καθώς τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, οι φοιτητές είτε εργάζονται, είτε είναι σε διακοπές και σε κάθε περίπτωση οι δυνατότητες δυναμικών αντιδράσεων περιορισμένες. Λόγω της εποχής. η αντιπαράθεση αναμένεται να μεταφερθεί στα social media, όπου ο αντίκτυπος αναμένεται μεγάλος, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι συγκεχυμένος, με το κυβερνητικό επιτελείο να τον αποτιμά ως διαχειρίσιμο.