Πρωτοβουλία που στόχο έχουν να εκθέσουν την τουρκική πολιτική ηγεσία, για την εμπρηστική ρητορική που ακολουθεί, καταδεικνύοντας το κενό με την εν γένει μετριοπαθή διπλωματική πολιτική της, ανέλαβε η σήμερα η αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αναστολής της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε.
«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.
«Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να περιμένει στην πόρτα της Ε.Ε. για άλλα 50 χρόνια και θα ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική της στις αρχές Αυγούστου»,
απείλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ωστόσο, η δήλωση της ΕΕ θα μπορούσε εν τέλει να προκαλέσει την Τουρκία να αναστείλει και τυπικά τη συμφωνία, κάτι θα ενέτεινε τα προβλήματα, αλλά θα αποτελούσε προφανή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, λύνοντας τα χέρια του ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να επιβάλλει τις προαναγγελθείσες κυρώσεις.
Στρατηγικά, η επιλογή της Κομισιόν στόχο έχει να καταδείξει τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η Άγκυρα και να αυξήσει την πίεση στον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να αποδεχθεί τους όρους, το πλαίσιο και την ατζέντα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και τα ενεργειακά που θέτει η ΕΕ.
Βάσει της συμφωνίας του 2016, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εμποδίζει πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία να κινούνται από το έδαφός της προς την Ε.Ε., με αντάλλαγμα την οικονομική υποστήριξη και την παροχή εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. χωρίς βίζα.
Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και ερωτήθησα αν υπήρχε κάποια επικοινωνία με την τουρκική πλευρά επί του θέματος, η Μπερτό σημείωσε ότι η Ε.Ε. έχει παρακολουθήσει τα σχόλια του Τούρκου υπουργού, πλην όμως δεν βλέπει σε αυτά καμία επί της ουσίας αλλαγή πολιτικής. Για να προχωρήσει άλλωστε το ζήτημα της βίζα για την Τουρκία, τόνισε, είναι απαραίτητο να τηρηθεί η συμφωνία επανεισδοχής.
«Και τα εμπλεκόμενη δύο μέρη παραμένουν πλήρως δεσμευμένα στην συνεχιζόμενη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Όμως, η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, στην οποία αναφέρθηκε, παραμένει όρος για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων με την Τουρκία. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων ορόσημων του οδικού χάρτη για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων, του οποίου η συμφωνία επανεισδοχής είναι ένας εκ των όρων, το συντομότερο δυνατόν»,
υπογράμμισε η η αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν.