Απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν ζει, ενώ το απόγευμα συνεχάρει μέσω twitter τον Μπόρις Τζόνσον που εξελέγη επικεφαλής των Τόρις και αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο, για πολλές ώρες, από τα ξημρώματα, αραβικά sites πρώτα και στη συνέχεια ελληνικά, trolls, μετά εθνικιστικά και στρατιωτικού περιεχομένου blogs αναπαρήγαν την είδηση του θανάτου του Τούρκου προέδρου, μέχρι που αυτή έφτασε στα mainstream media, ευτυχώς με… αποχρώσεις και ερωτηματικά.
Τι πραγματικά συνέβη, γιατί κυκλοφόρησαν οι φήμες, γιατί δεν διαψεύστηκαν εγκαίρως και αρμοδίως, ποιοί και πως είναι υπεύθυνοι για τη διάδοση και την έκταση που έλαβαν, είναι μόνο κάποιες από τις ερωτήσεις που θα κληθούν να απαντήσου οι υπηρεσίες πληροφοριών, cybersecurity και cyber forensics. Σχετική έρευνα διεξάγει ήδη το Crisis Labs για λογαριασμό του Crisis Monitor και μέρος της θα παρουσιαστεί αύριο.
Υπάρχουν όμως και άλλα ερωτηματικά, τα οποία εφόσον τεθούν τότε ενδεχομένως να παράξουν περισσότερο υλικό από τις απαντήσεις τα προηγούμενα.
Ποιοί και γιατί θέλουν τον Ερντογάν νεκρό; Θα μπορούσε να είναι μια επιχείρηση αντιπληροφόρησης εκ των έσω για να δοκιμαστούν αντανακλαστικά σε διάφορα επίπεδα; Είναι μήνυμα για τον ίδιο από ξένους παίκτες, ή δικό του για να εκθέσει κι άλλους εν δυνάμει αποστάτες στο κόμμα και την κυβέρνησή του;
Τέτοιες ώρες, υπό το βάρος των φημών, ειδήσεων, διαψεύσεων και ενώ έχουν κινητοποιηθεί οι μηχανισμοί των υπηρεσιών πληροφοριών, καμία απάντηση δεν είναι ασφαλής, ωστόσο, η κινητικότητα αυτή σε συνδυασμό με την εικόνα στα social media αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη σκιαγράφηση του σκηνικού μέσα στο οποίο εξελίσσεται το θέμα.
Τον σκότωσαν στα social media
Ο «Νεκρός Ερντογάν», ένα από τα πιο δημοφιλή χάσταγκ στο twitter σήμερα, είναι απόρροια των ανυπόστατων φημών που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο από αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία παραμένει μπλεγμένη σε ένα ιδιαίτερο σύνθετο πλέγμα γεωπολιτικών ανταγωνισμών, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητείται εσωτερικό, μετά την ήττα στα τρια αστικά κέντρα και καθώς η άτυπη διεθνής απομόνωση που του έχει επιβάλλει η Δύση τον καθιστά νευρικό καθώς περιορίζει τα κοινωνικά του ερείσματα και ενώ η οικονομία οδηγείται σε κρίση. .
Η φήμη διαψεύστηκε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Arab Turk, το οποίο επικαλέστηκε πηγή της τουρκικής προεδρίας. Η ίδια πηγή απέδωσε τη διασπορά της ψευδούς αυτής είδησης, σε ορισμένα αραβικά μέσα ενημέρωσης τονίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος χαίρει άκρας υγείας και συνεχίζει το έργο του. Μέχρι και αυτή την ώρα, πρέπει να επισημανθεί, ότι η Άγκυρα δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τα όσα διασπείρονται από μη έγκυρα ξένα ΜΜΕ.
Επισήμως, ο Ερντογάν απολαμβάνει τις διακοπές του με την οικογένειά του κοντά στο Αιγαίο. Ανεπίσημα, όμως, είναι νεκρός.
Τα τελευταία 24ωρα οργιάζουν οι φήμες στο Διαδίκτυο ότι ο Σουλτάνος του Βοσπόρου υπέστη καρδιακό επεισόδιο και άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της πατρίδας του. Μάλιστα γίνονται λεπτομερείς περιγραφές για τη μάχη των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή.
Έπειτα από τις φήμες που διακινούν μη έγκυρα site, το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις στα social media με χρήστες να δημιουργούν hashtags όπως #Erdogandied και #Erdoganheartattack.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και η… μετάλλαξή του
Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας άσο και διεθνώς, είναι όμως αδιαμφισβήτητα χαρισματικός πολιτικός που βρίσκεται στο προσκήνιο από τις αρχές της 10ετίας του 1990, όταν και ξεκίνησε ως προοδευτικός κερδίζοντας τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, για να μετεξελιχθεί σε ισλαμιστή, που υποστηρίζεται την μουσουλμανική αδελφότητα και να αποκηρύξει τον μέντορά του, ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Τούρκος πρόεδρος επιβίωσε από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στο πλαίσιο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15 Ιουλίου του 2016.
Αντιστοίχως, διεθνώς ξεκίνησε ως πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και του NATO, έφερε την Τουρκία κοντά στην ΕΕ, επιτυγχάνοντας να λάβει status προς ένταξη χώρα το 2004. Στη συνέχεια κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα με τη Συρία, ενώ ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα δολοφονήθηκε από Τούρκο στρατιωτικό σε πολιτιστική έκθεση, αργότερα. Όλα αυτά, για να καταλήξει σήμερα σε εναγκαλισμό με τη Ρωσία, να δέχεται κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για την προκλητικότητά του έναντι της Κύπρου, των Κούρδων και για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.