Ο δείκτης Δημοκρατίας του Economist κατατάσσει τις χώρες ως προς την κατάσταση του κυβερνητικού τους συστήματος κάθε χρόνο.
Στην τελευταία δόση, 21 χώρες στον κόσμο χαρακτηρίστηκαν ως “πλήρης δημοκρατία”, συμπεριλαμβανομένων όλων των Σκανδιναβικών χωρών, αρκετών χωρών της Δυτικής Ευρώπης καθώς και του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, του Μαυρίκιου και της Κόστα Ρίκα.
Οι προηγμένες οικονομίες όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία και οι Η.Π.Α. βρέθηκαν στην κατηγορία των «προβληματικών δημοκρατιών». Σύμφωνα με την έκθεση, η ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν τα λαϊκιστικά κόμματα (αριστερά και δεξιά) ευθύνεται εν μέρει την “παρακμή της ποιότητας της δημοκρατίας”. Η Ιαπωνία, η οποία έχει βαθμολογηθεί αρνητικά λόγω της αδράνειας στην ανισότητα των φύλων, έκανε βέβαια βελτιώσεις, αλλά εξακολουθεί να έχει “πολύ δρόμο”. Οι Η.Π.Α., τέλος, έχασαν πόντους εξαιτίας της πόλωσης και των αδιεξόδων που δημιουργεί το δικομματικό σύστημα.
Οι χώρες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες ήταν η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στην Ευρώπη οι χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία ήταν η Ρωσία και η Λευκορωσία.