Ως μέσο πίεσης για την επίτευξη διπλωματικής λύσης με την Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τις προσεχείς εβδομάδες η Λευκωσία την κατ’ αρχήν συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων, καθώς η παραμετροποίηση τους αναμένεται τον Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να δοθεί επαρκής χώρος και χρόνος για τους απαραίτητους πολιτικούς ελιγμούς.
Δημοσίευμα του Φιλελεύθερου αναφέρει ότι στόχος είναι μια συμφωνία τον Σεπτέμβριο, μέσω της οποίας θα αποκλιμακωθεί η ένταση. Επίσης, φαίνεται ότι καρπούς απέδωσαν και το τουρκικό lobbying καθώς κάποιες χώρες ζητούν να εξαντληθούν τα περιθώρια διπλωματικής επίλυσης της διαφοράς.
Το θέμα πάντως αναμένεται να συζητηθεί στο Γκίμνιχ, το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ που θα λάβει χώρα το διήμερο 29-30 Αυγούστου, στο Ελσίνκι, με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, να έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και να συζητήσει την πορεία των «επιλογών» για στοχευμένα μέτρα, ωστόσο δεν αναμένεται εκεί να ληφθεί κάποια απόφαση.
Η λήψη απόφασης για επιβολή στοχευμένων μέτρων, δηλαδή νομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς διακυβεύονται πολλά σε σχέση με την ευρωτουρκική «συνεργασία», όπως το προσφυγικό. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Άγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει στην ανατολική Μεσόγειο, αψηφώντας τις ήδη ληφθέντες κοινοτικές αποφάσεις.
Οι αποφάσεις της Ε.Ε. να λάβει μέτρα με τα οποία αναστέλλονται διμερείς επαφές για διάφορα ζητήματα και μειώνεται η χρηματοδότηση προς την Άγκυρα εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου δεν πρόκειται να κάμψει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή, ανέφερε πριν από λίγες μέρες σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται πως στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28» αποφασίστηκε να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών και να μπουν στον πάγο τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης», όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου Ε.Ε. – Τουρκίας».
Επιπλεόν, οι υπουργοί Έξωτερικών αποφάσισαν «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020», ενώ προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να επανεξετάσει τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.
Πολλά θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσει έναντι της Τουρκίας η νέα ελληνική κυβέρνηση, θέμα για στο οποίο δεν αναφέρθηκε ούτε ακροθιγώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της πρωτολογίας του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.