Το ζήτημα του λογισμικού “Πήγασος” που έχει κατασκευάσει η ισραηλινή εταιρία NSO και το οποίο μπορεί να παραβιάσει λογαριασμούς χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα και επαναφέρουν στο προσκήνιο οι Financial Times με δημοσίευμά που αποκαλύπτει νέες πτυχές του αλγόριθμου ο οποίος δεν είναι μόνο σε θέση να υποκλέψει δεδομένα από ψηφιακές συσκευές αλλά και από τα προφίλ χρηστών σε online υπηερσίες.
Το θέμα με την εταιρία NSO και τις εφαρμογές της, ωστόσο, δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς στο παρελθόν είχε τοποθετήσει κακόβουλο λογισμικό στο WhatsApp του Facebook, αρνήθηκε ότι εμπορεύεται λογισμικό που μπορεί να υποκλέψει στοιχεία και δεδομένα από το υπολογιστικό νέφος. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο αν έχει αναπτύξει τέτοια τεχνολογία για εσωτερική χρήση.
Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει ότι το κακόβουλο λογισμικό του ομίλου NSO, που ονομάζεται «Πήγασος», μπορεί να συγκεντρώσει όχι μόνο δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα σε κάποια συσκευή, αλλά και οποιαδήποτε πληροφορία έχει αποθηκευθεί στο υπολογιστικό νέφος, όπως είναι τα στοιχεία γεωγραφικής θέσης του χρήστη, μηνύματα που έχουν αρχειοθετηθεί και φωτογραφίες.
«Οι Financial Times κάνουν λάθος. Τα προϊόντα του ομίλου NSO δεν διαθέτουν την ικανότητα πρόσβασης και συγκέντρωσης δεδομένων από εφαρμογές που είναι αποθηκευμένες στο υπολογιστικό νέφος, από υπηρεσίες ή από την υποδομή, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα», απάντησε η ισραηλινή εταιρεία. «Ολο και περισσότεροι τρομοκράτες και κακοποιά στοιχεία χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες τεχνολογίες για να σχεδιάζουν και να συγκαλύπτουν τις εγκληματικές πράξεις τους. Ετσι, οι διωκτικές αρχές και οι υπηρεσίες πληροφοριών παραμένουν στο σκοτάδι, θέτοντας τη δημόσια αλλά και την εθνική ασφάλεια σε κίνδυνο. Τα νόμιμα προϊόντα παρακολούθησης του ομίλου NSO έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να απαντήσουν σε αυτή την πρόκληση».
Ο όμιλος NSO, επίσης, επισημαίνει ότι εφαρμόζει ενδελεχείς ελέγχους του πελατολογίου του και παρέχει τα προϊόντα του σε υπεύθυνες κυβερνήσεις, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε έρευνες για τρομοκρατική και εγκληματική δράση.