Με απειλές για επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και εκκλήσεις στον εγωισμό του Ντόναλντ Τραμπ απαντά η Άγκυρα στην απόφαση των ΗΠΑ, που δημοσιοποιήθηκε χθες, με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την απαγόρευση παράδοσης των μαχητικών F-35, λόγω της παραλαβής των S-400, ενώ παράλληλα επί τάπητος βρίσκονται και οι κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.
Η Τουρκία καλεί τις Η.Π.Α. να διορθώσουν το λάθος της κατάργησης της χώρας από το πρόγραμμα αεριωθούμενων αεροσκαφών F-35 “που θα βλάψει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις”, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη.
Το υπουργείο υπογράμμισε ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να δείξουν τη σημασία που αποδίδουν στην φιλία της Τουρκίας όχι μόνο με λόγια αλλά με έργα, ιδίως στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους του PKK / PYD / YPG και του FETO.
Με τη διατύπωση αυτή, η Άγκυρα, επιχειρεί να δώσει στην Ουάσιγκτον διέξοδο στην κρίση, μέσα από την αναγνώριση του FETO και των κουρδικών ομάδων ως τρομοκρατικές οργανώσεις, που θα σημάνει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, γι’ αυτό και την εντάσσει στην κατακλείδα της δήλωσης.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ ανακοινώσουν τμηματικά τις αποφάσεις τους για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίζεται προχθές, Τρίτη, απρόθυμος, αλλά σε αδιέξοδο, όταν ανακοίνωσε την εξαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Η στρατηγική αυτή, βοηθά το προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν στο Εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς προσέφερε χρόνο να προετοιμάσει το έδαφος, επέτρεψε τον χωρίς φόρτιση εορτασμό της ημέρας μνήμης του αποτυχημένου πραξικοπήματος και διαχώρισε τη στάση των ΗΠΑ από της ΕΕ. Επίσης, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι σε όλα τα δημοσιεύματα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, Anadolu, γίνεται υπόμνηση για την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, εξαιτίας των S-400 και την προοπτική επιβλολής κυρώσεων. Αν αυτό ιδωθεί υπό το πρίσμα που δημιουργεί η πολύωρη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τους επικεφαλής των μεγάλων ομίλων media της Τουρκίας, την Κυριακή και τις ανακοινώσεις και διαρροές που ακολούθησαν, τότε δημιουργείται η αίσθηση ότι το σκηνικό έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας να έχει εξαντλητικά προβλεφθεί και τώρα ξεδιπλώνεται η πολιτική ανάσχεσης του πολιτικούς και επικοινωνιακού αντίκτυπου.
Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση αναφέρει ότι η μονομερής κίνηση των ΗΠΑ “δεν συμμορφώνεται ούτε με το πνεύμα της συμμαχίας, ούτε βασίζεται σε νόμιμους λόγους”.
Επίσης, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί να θέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ ενώπιον των λόγων και πράξεών του:
“Είναι άδικο να εξαιρέσουμε την Τουρκία, έναν από τους κύριους εταίρους του προγράμματος F-35”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί ότι το σύστημα S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τις ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνολογίες F-35 δεν είναι βάσιμοι.
“Η μη απάντηση στην πρότασή μας να συγκροτήσουμε μια ομάδα εργασίας η οποία θα περιλαμβάνει επίσης το ΝΑΤΟ σε αυτή τη βάση είναι σαφής ένδειξη ότι οι ΗΠΑ είναι προκατειλημμένες και στερούνται τη βούληση να επιλύσουν το θέμα με καλή πίστη”,
ανέφερε το υπουργείο.
Νωρίτερα την Τετάρτη, οι Η.Π.Α. ανακοίνωσαν ότι απομακρύνουν την Τουρκία από το αμερικανικό πρόγραμμα μαχητικών F-35, υλοποιώντας τις απειλές που είχαν πραγματοποιήσει μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Η παράδοση εξαρτημάτων S-400 ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζεται με 14 αποστολές σχετικού εξοπλισμού που μέχρι στιγμής έχουν εκφορτωθεί στην Τουρκία τις τελευταίες έξι ημέρες.
Οι Τούρκοι πιλότοι και το προσωπικό συντήρησης που βρίσκονται στις Η.Π.Α. για εκπαίδευση ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι το τέλος του μήνα.