Τα πάνω κάτω φέρνουν οι αλλαγές και η διεύρυνση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, καθώς ο βασικός μέτοχος, το ΤΧΣ, προωθεί νέα αποκεντρωμένη δομή και στελέχη που δεν βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής τόσο του διευθύνοντος συμβούλου Παύλου Μυλωνά, όσο και του προέδρου Κώστα Μηχαηλίδη, σε μια προσπάθεια περιορισμού του ρίσκου και υιοθέτησης δομών που βελτιώνουν τη συστημική ανθεκτικότητα.
Αν και τα περισσότερα πρόσωπα φαίνεται να έχουν κλειδώσει, το παρασκήνιο για συγκεκριμένες θέσεις παραμένει έντονο, καθώς εκτός από τους εκλεκτούς της κάθε κυβέρνησης, υπάρχουν και άλλα θέματα που άπτονται πιο λεπτών, ακόμα, ισορροπιών και στα οποία εμπλέκεται και ο SSM.
Η πίεση αυξάνεται, πάντως, καθώς οι μέρες περνούν και στόχος είναι να μην εκδηλωθούν δημόσιες διαφωνίες που θα πλήξουν το κύρος της τράπεζας στην επικείμενη γενική συνέλευσης στις 31 Ιουλίου.
Μεταξύ των νέων μελών που θα προτείνει το ΤΧΣ είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης για τη θέση του ανώτατου ανεξάρτητου διευθυντή (Senior Independent Director – SID), ενώ η πρόταση του ΤΧΣ προβλέπει και την τοποθέτηση αντιπροέδρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του ανώτατου ανεξάρτητου διευθυντή είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό, εντάσσονται στο νέο οργανόγραμμα που προωθεί το ΤΧΣ για τη βελτίωση των οργανωτικής δομής και την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το ρίσκο και να δημιουργηθεί πλαίσιο ασφαλείας. Οι νέες θέσεις που δημιουργούνται στο ανώτερο διοικητικό όργανο της Εθνικής Τράπεζας, ανοίγουν το δρόμο για το τελευταίο μέρος της αναδιάρθρωσης της διοικητικής δομής της τράπεζας.
Όπερ σημαίνει ότι, η διεύθυνση ΄μη εξυπηρετούμενων δανείων αναβαθμίζεται και ανεξαρτητοποιείται δομικά και λειτουργικά από την τράπεζα, στα πρότυπα της Deutsche Bank.
Όπως έχει ευρέως διαρρεύσει για τη θέση του αντιπροέδρου θα προταθεί η κ. Αικατερίνη Μπερίτση, που ήταν μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο Δ.Σ. της Eurobank.
Ως ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας θα προταθεί επίσης ο κ. Αβραάμ Γούναρης, πρώην μέλος του ΤΧΣ, καθώς και ακόμη δύο μέλη που θα προέρχονται από το εξωτερικό, ενδεχομένως το ένα να είναι επιχειρηματίας.
Η στελέχωση του νέου διοικητικού συμβουλίου θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση ενός εκτελεστικού μέλους που θα προταθεί από τη διοίκηση της Τράπεζας, το οποίο θα προέρχεται από τα σπάργανα της Εθνικής. Η διοίκηση της τράπεζας προωθεί την Φωτεινή Ιωάννου, επικεφαλής του τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο το ΤΧΣ φαίνεται ότι προτιμά τη Χριστίνα Θεοφιλίδη, η τοποθέτηση της οποίας έναντι και πάνω από την κ. Ιωάννου, θα είναι και μήνυμα προς τη διοίκηση.
Στο πλαίσιο της πλήρωσης των νέων θέσεων του Δ.Σ. της Εθνικής και της αύξησης του αριθμού των μελών σε 13, παραιτήθηκαν την περασμένη βδομάδα τρία μη εκτελεστικά μέλη και συγκεκριμένα η κ. Eva Cederbalk, ο κ. Χάρης Μάκκας και ο κ. Ιωάννης Ζωγραφάκης. Από εκτελεστικό μέλος παραιτήθηκε επίσης και ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει γραμματέας του Δ.Σ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, τόνισε την ανάγκη να προωθούνται με μια ενιαία εθνική φωνή, δηλαδή από την κυβέρνηση, την ΤτΕ και τις τραπεζικές διοικήσεις, τα σχέδια των τραπεζών στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μυλωνάς διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι τα δύο σχέδια, του ΤΧΣ και της ΤτΕ, για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα προχωρήσουν σύντομα προκειμένου να έχουν οι ελληνικές τράπεζες περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στη διάθεσή τους για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι τράπεζες θα πετύχουν τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021, στηριζόμενες και στη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η ανάπτυξη επιταχύνεται, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, οι καταθέσεις αυξάνονται, το κόστος δανεισμού από τις αγορές μειώνεται, ενώ εκτίμησε ότι τα capital controls θα αρθούν σύντομα. Ανοδικά κινούνται και οι τιμές στην αγορά ακινήτων, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, είναι πολύ σημαντικό για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενώ δίνει επιπλέον κίνητρο στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τις τράπεζες.