Σφίγγα παρέμεινε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, καθώς αν και ανέφερε ότι τέθηκε επί τάπητος όλη η ατζέντα των διμερών σχέσεων και του δόγματος της Ανατολικής Μεσογείου, εν τούτοις δεν δόθηκαν διευκρινήσεις για τα συμπεράσματα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, οι ΗΠΑ δεν απάντησαν άμεσα στο αίτημα του για άμεση γραμμή επικοινωνίας και εδραίωση δυνατότητας επέμβασης σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία, καταδεικνύοντας, από μέρους του ανησυχία και προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμού ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας με “κόκκινο τηλέφωνο” Ουάσιγκτον-Αθήνας.
Ειδικότερα, στην ερώτηση της Hellas Journal:
Ποια ήταν η απάντηση στο τελευταίο σας αίτημα;
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε:
Το σημείωσε, ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μια καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που θα αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Οι αμερικάνοι το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά.
Κατά τα άλλα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι τέθηκε θέμα συνέχισης του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας -ΗΠΑ από Σεπτέμβριο. Επίσης, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκαν τα θέματα προώθησης της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Με δεδομένη, μάλιστα, την τουρκική επιθετικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η προώθηση των πρωτοβουλιών αυτών εκτιμάται ότι θα προκαλέσει επιπλέον εντάσεις.
Συνεπώς, υπ’ αυτό το πρίσμα, το αίτημα για πιο σαφή αμερικανική τοποθέτηση κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να διασφαλιστεί η αιγίδα της Ουάσιγκτον, καθώς μπορεί να δράσει ανασταλτικά σε ενδεχόμενη μετεξέλιξη της τουρκικής προκλητικότητας.
Όπως προκύπτει, πάντως, από τις δηλώσεις, δεν συζητήθηκαν καθόλου βαλκανικά και ευρωπαϊκά ζητήματα, τα οποία είτε υποβαθμίζονται, είτε εξαιρούνται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:
Είμαι ευτυχής γιατί μία από τις πρώτες συναντήσεις μου ως υπουργού Εξωτερικών ήταν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών έχει μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση. Μιλήσαμε για τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και για την εμβάθυνσή του.
Επίσης ζήτησα από τον κ. Πομπέο να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση αυτού του διαλόγου. Η αμερικανική θα το δει με πολύ θετικό τρόπο και είναι πιθανό αυτό να συμβεί το Φθινόπωρο. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα αλλά κυρίαρχη σημασία έχει πάντα το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Τόσο έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.
Συζητήσαμε επίσης τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης, όπως επίσης και στα θέματα συνεργασίας με την Αίγυπτο. Τέλος, ζήτησα από τις ΗΠΑ να έχουν μια ξεκάθαρη θέση, μια καθαρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκικής επιθετικότητας