Δηλώσεις που περιπλέκουν την κατάσταση θολώνουν το τοπίο για τις ελληνικές τράπεζες έκανε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς δεν αναφέρθηκε, όπως είθισται στην κεφαλαιακή επάρκεια και τα κόκκινα δάνεια, αλά μίλησε για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, η οποία με βάση το πλαίσιο αξιολόγησης του SSM εξετάζεται όχι στη βάση της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά ως στο πλαίσιο του Liquidity Coverage Ratio LCR.
Όπως προέκυψε από την πρόσφατη δημοσιοποίηση των στοιχείων πρώτου τριμήνου του SSM από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες υπολείπονται των ευρωπαϊκών, του κατώτατου ορίου και του μέσου όρου αισθητά, όσον αφορά το LCR.
Σήμερα, οι ελληνικέ τράπεζες έχουν LCR στο 75%, ενώ από το 2017, βάσει των κανονισμών της Βασιλείας ΙΙΙ, είναι υποχρεωμένες να έχουν 100%. Την ίδια στιγμή ο ευρωπαϊκός μέρος όρος κινείται στο 145%.
Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης και τη στήριξη της ανάπτυξη, καταλήγοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό τομέα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Οι εκφράσεις αυτές στοχεύουν στην ανάγκη ενίσχυσης της κερδοφορίας και της δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, τομείς που οι ελληνικές τράπεζες χωλαίνουν και δεν εμπλέκονται με τα κόκκινα δάνεια.
Ειδικότερα ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι:
Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να τονωθεί η ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό κλάδο που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Τι είναι όμως το LCR;
Πρόκειται για τον πλέον ουσιώδη δείκτη αξιολόγησης της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος, καθώς συνοψίζει και προσδιορίζει χρονικά τη δυνατότητα των τραπεζών να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες κρίσης. Το LCE είναι ο λόγος των High Quality Liquidity Assets προς το μέσο όρο καθαρών εκροών σε κατάσταση κρίσης για 30 ημέρες.