Ιδιαίτερα θετικά σχολιάστηκε από διάφορους κύκλους των ξένων Επιμελητηρίων στην Ελλάδα η απόφαση για μείωση φορολογίας των μερισμάτων στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Η υλοποίηση της απόφασης που θα γίνει με το άνοιγμα της Βουλής θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τους υπάρχοντες επενδυτές στην Ελλάδα αλλά και πόλο έλξης για νέους ξένους επενδυτές.
Του Νίκου Σακελλαρίου
Η μείωση φορολογίας μερίσματος αποτελεί ένα κίνητρο για εκταμίευση μερισμάτων προς ξένους επενδυτές και σχήματα private equities που μετέχουν σε ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης εκτιμάται ότι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι που διαχειρίζονται αμοιβαία κεφάλαια (sicav και ETF’s) που επενδύουν σε υψηλές μερισματικές αποδόσεις θα ενδιαφερθούν ακόμη περισσότερο για την περίπτωση ‘Ελλάδα’ είτε αφορά εισηγμένες εταιρείες είτε όχι.
Με δεδομένο ότι πλέον οι περισσότερες εισηγμένες παρουσιάζουν κέρδη και για την χρήση 2018 και όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις, στο α’ εξάμηνο 2019, η μέση μερισματική απόδοση για τις εισηγμένες στο Χ.Α. θα αυξηθεί από το 2,5% που ήταν στη χρήση 2018 κοντά στο 3% αν συνεχιστεί η κερδοφορία το 2019 με τους ρυθμούς του α’ εξαμήνου. Για τους περισσότερους ξένους επενδυτές, οι αποδόσεις του 3% από καλές και φερέγγυες εισηγμένες ή μη εταιρίες αποτελούν πραγματικές ευκαιρίες, αν σκεφτούμε ότι η μέση μερισματική απόδοση στις εισηγμένες επιχειρήσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας κινείται στο 1,5%. Αντίστοιχα χαμηλές αποδόσεις κάτω όμως από 2,5% έχουν και καλές επιχειρήσεις σε Ισπανία.
Κερδισμένες και οι θυγατρικές πολυεθνικών
Ιδιαίτερα κερδισμένες είναι και οι θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα οι οποίες ουσιαστικά χρησιμοποίησαν το διανεμόμενο μέρισμα ως μέσο επιρροής προς τους μητρικούς ομίλους μέσα στην κρίση (ιδιαίτερα τις περιόδους 2010-2012 και 2015-2016) προκειμένου αυτοί να μην διακόψουν την παρουσία τους στη χώρα.
Για παράδειγμα εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Vodafone, η Lidl, η Unilever, η Frisland , η Roche, η ABB , οι ναυτιλιακές θυγατρικές αλλά και οι θυγατρικές ασφαλιστικών ομίλων όπως η Interamerican (Αchmea), η Allianz , η Generali , η AXA και η Groupama είναι μερικές από τις εταιρείες που φαίνεται ότι θα διανείμουν μεγαλύτερα μερίσματα και θα αποδώσουν στους μητρικούς ομίλους το 2019.
Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα προέρχεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες σημαντικών αγορών, όπως της ΕΕ. Η Γερμανία (πρωτίστως) και η Γαλλία αποτελούν τις βασικές χώρες προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων για το χρονικό διάστημα 2008-18 με αρκετά μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες κυρίως λόγω της επένδυσης της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ και της εξαγοράς ελληνικών τραπεζών από γαλλικές πριν την έναρξη της κρίσης.
Στην πρώτη δεκάδα των χωρών που επενδύουν στη χώρα την τελευταία δεκαετία ανήκουν επίσης η Ελβετία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα (με το Χονγκ Κονγκ), με τις χώρες αυτές να αυξάνουν σημαντικά την επενδυτική τους παρουσία τα τελευταία έτη.
Κλαδική κατανομή ξένων επενδύσεων
Οι καθαρές εισροές κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επικεντρώνονται τα τελευταία έτη κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα και ακολουθεί με σημαντική διαφορά ο δευτερογενής τομέας.