Η Κίνα αναπτύσσεται με ασττρονομικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι ΗΠΑ έχουν πατήσει γκάζι και η Ευρώπη δεν τα πάει κι’ άσχημα. Παρά το γεγονός ότι χώρες που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού βελτιώνουν την οικονομική τους κατάσταση, οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε συνθήκες λοιμού αυξήθηκαν για τρίτο κατά σειρά έτος, καταδεικνύοντας μια ιδιαίτερα ανησυχητική δυναμική.
Πέρυσι, ο αριθμός των υποσιτισμένων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε 821 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η οποία αναφέρει ότι η επίτευξη του στόχου της μηδενικής πείνας μέχρι το 2030 θα αποτελέσει “τεράστια πρόκληση”.
Ο υποσιτισμός είναι πιο διαδεδομένος στην Αφρική, όπου επηρεάζει το 20% του πληθυσμού, ενώ πάνω από το 12% των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ασία επηρεάζονται επίσης από αυτό. Ένα άλλο ανησυχητικό γεγονός που τονίζει η έκθεση είναι ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως γνωρίζουν μέτρια ή και σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια που τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο υποσιτισμού.
Όπως είναι προφανές η κατάσταση αυτή προκαλεί αύξηση της μετανάστευσης, καθώς μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μια ύστατη προσπάθεια σωτηρίας.