Δήλωση που φαίνεται να σηματοδοτεί τον πλήρη διαχωρισμό ελληνοτουρκικών σχέσεων από το Κυπριακό πραγματοποίησε μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μίλησε για ομόθυμη στάση των εταίρων απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.
Σε διπλωματικό και ρητορικό επίπεδο ο Νίκος Δένδιας απέφυγε να αποκαλύψει ή να σκιαγραφήσει τη ρητορική του κειμένου που τελικά υιοθετήθηκε, ενώ δεν μίλησε ούτε για ενδεχόμενες αλλαγές στην εισήγηση των Coreper. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ χρησιμοποίησε ουδέτερη και αποστασιοποιημένη γλώσσα, κίνηση που επίσης αποτελεί μήνυμα προς την Άγκυρα αλλά και προς τη Λευκωσία και την ΕΕ.
Ο κ. Δένδιας κάνει λόγο για επαναφορά της Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ενδεχόμενες συνέπειες, αλλά δεν μιλά καθαρά για κυρώσεις και μέτρα.
Η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών φαίνεται αρκετά ηπιότερη από την έως τώρα στάση της Αθήνας, της Λευκωσίας και των εταίρων, ιδιαίτερα αν εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για την τουρκική δραστηριότητα, η οποία εκδόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα.
Σε αυτή τη φάση, πάντως, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας της αλλαγής ύφους και τόνου στη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ, αλλά εγείρει εύλογα ερωτηματικά, τόσο για τις τελικές διατυπώσεις της δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και για την κατάσταση του άξονα Ελλάδας-Κύπρου.
Διπλωματικά, η στάση της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει τη βάση της στην διαφαινόμενη αλλαγή της αντιμετώπισης των ΗΠΑ ή και σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων, με “καλύτερους” χαρακτηρισμούς, όπως δήλωσε και ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η δήλωση του Νίκου Δένδια
«Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά να συμμετάσχω στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και, πέραν αυτών, μου έκανε ιδιαίτερη θετική εντύπωση η ομόθυμη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είμαι βέβαιος ότι μετά από αυτή την εκτεταμένη συζήτηση και την ομόφωνη τοποθέτηση πάρα πολλών συναδέλφων, τα αποτελέσματα, όταν θα δημοσιευθούν, θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Προς την κατεύθυνση της υπενθύμισης προς την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου, του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να κινείται, αλλά και των συνεπειών που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο.
Από εκεί και πέρα, συζητήθηκαν διάφορα άλλα θέματα, όπως το Ιράν, το Ιράκ, το μεταναστευτικό, θέματα που αφορούν την κεντρική Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική. Σε όλα αυτά, η χώρα μας είχε μια σημαντική παρουσία.