Το ζήτημα της απέλασης ή έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών επανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας πως λαμβάνει «θετικά μηνύματα» από την Ελλάδα, σε μια ακόμη προσπάθεια να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα με τη νέα κυβέρνηση, ώστε να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας.
Αφού πρώτα προσπάθησε να στήσει “παγίδα” φιλίας, εκμεταλλευόμενος τα σχόλια αβροφροσύνης στο τηλεφώνημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τώρα, ξεδιπλώνει την διπλωματική, καταδεικνύοντας έτσι πολυεπίπεδο σχεδιασμό εκ βάθρων αναθεώρησης του status quo.
Χθες, μετά από πολύωρη συνάντηση που είχε με εκδότες και καναλάρχες στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με το αν έχει αλλάξει η στάση των ηγετών προς τους γκιουλενιστές, ο Τούρκος πρόεδρος, ανέφερε, σύμφωνα με την hurriyet:
«Υπάρχουν κάποιοι που έχουν δείξει μία αλλαγή, υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν δείξει. Ορισμένες χώρες είναι πολύ πιο αποφασιστικές με το ζήτημα αυτό και μάλιστα έχουν συλλάβει επικεφαλής της οργάνωσης FETO και τους έχουν στείλει πίσω σε εμάς».
Αναφορά που περιλαμβάνει το Κόσοβο, την Τσεχία, τη Μολδαβία και την Ουγγαρία. Ενώ συνεχίζοντας επιχείρησε να βάλει και την Ελλάδα μέσα σ’ αυτό πλαίσιο λέγοντας:
«Υπάρχει και μία θετική αλλαγή στάσης στα Βαλκάνια, όπου εκεί χάνουν δύναμη και φήμη οι γκιουλεντιστές»
τόνισε ο Ερντογάν και συνέχισε:
«Μάλιστα υπάρχουν χώρες από τις οποίες έχουμε δει αποτελέσματα. Και τώρα, λαμβάνουμε θετικά μηνύματα από την Ελλάδα. Αν υπάρξει μία ώθηση σε αυτό το θέμα από την Ελλάδα, τότε θα ξεκινήσει πολύ πιο γρήγορα και θετικά η λύση του ζητήματος».
Με τη διατύπωση αυτή ο Ταγίπ Ερντογάν ξαναβάζει το θέμα των “8” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ορμώμενος από παλαιότερες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία πολλάκις παίξει το ρόλο του διαύλου επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο, όταν οι σχέσεις διέρχονται κρίση.
Ωστόσο, η μη-διάψευση των “θετικών μηνυμάτων” από το υπουργείο Εξωτερικών ή το Μαξίμου, μετά από σχεδόν ένα 24ωρο εγείρει ανησυχίες γα το ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται οι 8 σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ή για πολλές παράλληλες επαφές και ελλιπή πληροφόρηση των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών και αξιωματούχων.
Παράλληλα, ερωτηθείς για την νέα ελληνική κυβέρνηση ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι η πρώτη επαφή υπήρξε θετική, για να προσθέσει:
«Εύχομαι κι εκείνοι να μείνουν πιστοί σε αυτά που εξέφρασαν και να κάνουν τα αντίστοιχα βήματα, να βελτιώσουμε τις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας, να γίνουν πολύ καλύτερες. Έχουμε ήδη αναθέσει να γίνουν επαφές. Να δούμε στη νέα αυτή περίοδο τι θέλει από εμάς η Ελλάδα, τι θέλουμε εμείς από αυτήν. Αυτά θα συζητηθούν από τις επιτροπές και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα».
Οι λέξεις εδώ είναι επίσης προσεκτικά επιλεγμένες, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να επανεκκινήσει τα πάντα από μηδενική βάση, για το λόγο αυτό λέει Να δούμε στη νέα αυτή περίοδο τι θέλει από εμάς η Ελλάδα, τι θέλουμε εμείς από αυτήν, με λέξη κλειδί “αυτή την περίοδο”, θέλοντας να δείξει ότι οι εκλογές οδηγούν σε αλλαγή εθνικής γραμμής και πολιτικής και ότι είναι διατεθειμένος να προσφέρει ανταλλάγματα.
Η Τουρκία δεν ιδρύθηκε έπειτα από έναν πόλεμο με μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, αλλά έπειτα από νίκη κατά των δυνάμεων που την έστειλαν εναντίον μας,
υπογράμμισε κάνοντας αναφορά στο Μικρασιατικό και συνέχισε:
«Πάντα έχουν την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους πάνω μας, ως δαμόκλειο σπάθη».