Τη διαδικασία διαδοχής της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του ΔΝΤ άνοιξε η υποψηφιότητα της για την προεδρία της ΕΚΤ, την οποία ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη λίστα υποψηφίων να μακραίνει, πριν καν ακόμα αρχίσουν οι επίσημες διαβουλεύσεις, καθώς όλες οι πλευρές επιχειρούν να “κάψουν” εν δυνάμει ανταγωνιστές.
Αν και η παράδοση που έχει διαμορφωθεί θέλει Ευρωπαίο επικεφαλής του ΔΝΤ και Αμερικανό της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις Τραμπ-Λαγκάρντ, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν το Λευκό Οίκο να επανεξετάσει το πλαίσιο της άτυπης συμφωνίας.
Έτσι, οι Ευρωπαίοι, σε μια προσπάθεια να “πάρουν κλίμα” ρίχνουν στο τραπέζι πλειάδα ονομάτων, σε μια προσπάθεια να εκμαιεύσουν αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, είτε ως προς τα πρόσωπα, είτε ως προς τη διαδικασία.
Όπως αποδείχθηκε και στις διαβουλεύσεις για την επιλογή υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν οι δυνατότεροι υποψήφιοι έρχονται στο προσκήνιο στο τέλος και όταν όλες οι πλευρές έχουν εξαντλήσει τα veto και ο συμβιβασμός είναι πλέον μονόδρομος.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC, ανάμεσα στα ονόματα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΔΝΤ, στην πρώιμη αυτή φάση, είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Δεδομένων των καλών σχέσεων της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον, της ανάγκης ανανέωσης του προφίλ και των πρακτικών του ΔΝΤ, ώστε να ανταποκριθεί στην άνοδο λαϊκιστών και αντισυστημικών σε κομβικές περιοχές του πλανήτη, το πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα συγκέντρωνε αρκετές αρετές. Ωστόσο, θα προκαλούσε αντιδράσεις, πρώτα από την Τουρκία, που βρίσκεται στο κατώφλι του ΔΝΤ και εν συνεχεία από άλλες, ακόμα και ευρωπαϊκές χώρες, αναγκάζοντας ενδεχόμενους υποστηρικτές του να δαπανήσουν πολιτικό κεφάλαιο για την προώθησή του. Συνεπώς, μια τέτοια υποψηφιότητα, που θεωρείται αβέβαιο ακόμα και αν θα κέρδιζε τη στήριξη της νέας ελληνικής κυβέρνησης, θεωρείται μάλλον απίθανη. Βέβαια, αυτές οι διαδικασίες έχουν πολλές φορές παράξει εκπλήξεις.
Το CNBC αναφέρει δε, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές, ότι ανάμεσα στους υποψηφίους είναι: ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας – Καναδός που έχει επίσης ιρλανδικό και βρετανικό διαβατήριο -, η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Παράλληλα, το εν λόγω δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να παραιτηθεί ανεπίσημα από τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ, αφότου οι επικεφαλής των 28 χωρών της ΕΕ την έχρησαν διάδοχο του Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αν προχωρήσει ο διορισμός της Λαγκάρντ, τότε θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου με το ΔΝΤ να έχει περιθώριο λίγων μηνών για τον διορισμό του επόμενου επικεφαλής του.