Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, με κύριο θέμα της ατζέντας συνομιλιών, σύμφωνα με το σερβικό Τύπο, την επίλυση της διαμάχης Σερβίας – Κοσόβου, μετά τη ματαίωση της συνόδου του Παρισιού, λόγω απονομιμοποίησης της ομάδας διαπραγμάτευσης του Κοσόβου.
Παράλληλα, ο Εμάνουελ Μακρόν επιδιώκει με την επίσκεψη , να προωθήσει τον ηγετικό του ρόλο στην Ε.Ε και να πιστωθεί ενδεχόμενη επανέναρξη συνομιλιών Βελιγραδίου – Πρίστινας, καθώς το Berlin Process για τη διεύρυνση των δυτικών Βαλκανίων της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δεν το κατάφερε, μέχρι στιγμής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πολιτικής για την ένταξη κρατών των δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της, έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση την επίλυση μακροχρόνιων διενέξεων μεταξύ γειτονικών κρατών.
Η πολιτική της διεύρυνσης της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια αναδεικνύει και ένα ανταγωνισμό μεταξύ Μακρόν και Μέρκελ, η οποία από το 2011 μέσω του Berlin Process, επιδιώκει να κατευθύνει τις εξελίξεις. Η επίσκεψη Μακρόν στο Βελιγράδι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει σημειολογικά ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου εδώ και δεκαοκτώ χρόνια και θεωρείται απόρροια της Συνόδου Κορυφής που ήταν για την 1η Ιουλίου στο Παρίσι και που τελικά ακυρώθηκε – είχε στόχο να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου.
Μακρόν και Μέρκελ επιχείρησαν να προωθήσουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων του Βερολίνο (Απρίλιος 2019), όπως επισημάναμε στο Crisis Monitor, το σχέδιο
“διπλής-κυριαρχίας” (dual sovereignty). Το προηγούμενο σχέδιο “ανταλλαγής συνόρων” που προωθούνταν από τον Αλεξάντερ Βούτσιτς και είχε γίνει κατ’ αρχήν δεκτό από τον Κοσοβάρο ομόλογό του, Χασίμ Θάτσι, απέτυχε καθώς δεν έβρισκε πρόσφορο έδαφος στην ΕΕ και είχε προκαλέσει κυβερνητική κρίση στην Πρίστινα.
Το σχέδιο «διπλής κυριαρχίας» Σερβίας – Κοσόβου το οποίο συζητείται ήδη από το 2014, αναφέρει ότι το Βόρειο Κόσοβο θα μπορούσε να έχει ευρύτερη εξουσία από αυτήν που προβλέπεται στη δομή της Ένωσης Σερβικών Δήμων, αλλά εντός του πλαισίου του Συντάγματος του Κοσόβου. Η συγκεκριμένη λύση αποκλείει τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, αμβλύνοντας έτσι ενδεχόμενες αντιδράσεις, προωθώντας τη διπλή κυριαρχία χωρίς μεταβολές των συνόρων
Ένα ακόμα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ Εμάνουελ Μακρόν και Αλεξάντερ Βούτσιτς, είναι η σκληρή γραμμή του πρώτου για τη διεύρυνση της ΕΕ αναφορικά με τα δυτικά Βαλκάνια, όπου τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα διεύρυνση της ΕΕ πριν υλοποιηθούν «βαθιές μεταρρυθμίσεις» στο εσωτερικό της. Αντίθετα, η Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές, ότι οι μεταρρυθμίσεις της ΕΕ δεν θα εμποδίσουν την διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια.
Σε διμερές επίπεδο, ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει με το Γάλλο ομόλογό του Μακρόν είκοσι διακρατικές συμφωνίες. Ο Γάλλος πρεσβευτής στο Βελιγράδι, Φρέντρικ Μοντολόνι, δήλωσε στα σερβικά ΜΜΕ, ότι ελπίζει ότι να υπογραφούν και νέες συμβάσεις εκμετάλλευσης γεωθερμικής ενέργειας. Παράλληλα, σύμφωνα με τη σερβική ραδιοτηλεόραση RTS, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Σερβίας – Γαλλίας αναμένεται να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ το τρέχων έτος. Οι γαλλικές εταιρείες έχουν συμφέροντα στον τομέα της πληροφορικής, της εξόρυξης και των υποδομών.