Νέα μηνύματα σε Αθήνα, Λευκωσία, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, μέσω… Νέας Υόρκης στέλνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, εκβιάζοντας με συνέχιση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση των ελληνοκυπρίων για σύσταση επιτροπής συνεκμετάλλευσης, υπό τον ΟΗΕ και με την ΕΕ σε ρόλο παρατηρητή.
Στην πραγματικότητα, η πρόταση αυτή που κατατέθηκε την Πέμπτη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και παραδόθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή, αποσκοπεί στην αλλαγή της ατζέντας, την ανεξάρτητη, από το Κυπριακό, προώθηση των ενεργειακών θεμάτων και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, δεδομένου ότι παράλληλα πέρασε προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση ειδικής θέσης αντιπροέδρου επί ζητημάτων των κατεχομένων (σσ ΤΒΔΚ, όπως την ονομάζει).
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι
“η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου αν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία που υπέβαλε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί”,
Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Προστίθεται ότι σε άρθρο του στην τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι έως ότου οι Ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε το Σάββατο ο κ. Ακιντζί, με τις οποίες τους καλεί σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει “αδειοδότητηση” από τις «τ/κ αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή».
Στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου, πέρα από την επανάληψη των θέσεων της Άγκυρας που διατυπώθηκαν στην χθεσινή γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, διαμηνύει πως εάν απορριφθεί η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ για σύσταση επιτροπής με στόχο την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξόρυξη όπως έχει προγραμματίσει και χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά που εμποδίζει την επίλυση, να αφήνει τους Τουρκοκυπρίους να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους μετά τη λύση”.
Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρεται και στις γεωτρήσεις που διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, λέγοντας ότι “ Το Φατίχ βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Για την θέση όπου το Φατίχ κάνει γεωτρήσεις και η “ΕΔΝΚ” κάνει φασαρία, δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης”. Στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει επίσης ότι το θέμα έχει δύο διαστάσεις: η μια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη το Κυπριακό.