Κάμφθηκαν τελικά οι ενστάσεις που προέβαλλε χθες η Λευκωσία στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον προσδιορισμό των κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία, σχετικά με την παράνομη δραστηριότητά που αναπτύσσει στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το συμβιβαστικό κείμενο που η Φινλανδική προεδρία χθες το βράδυ πέρασε χωρίς επί της ουσίας διαφωνία, όσον αφορά το κείμενο των συμπερασμάτων με τα μέτρα κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου.
Μεταξύ άλλων, στο κείμενο περιλαμβάνονται μέτρα όπως η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία, η αναστολή της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η διακοπή των συζητήσεων για την αεροπορική σύνδεση, όπως και του διαλόγου υψηλού επιπέδου.
«Η δραστηριότητα της Τουρκίας για τις εξορύξεις είναι παράνομες, θέλουμε να τις σταματήσει. Η Ε.Ε. είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν θέλω να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες»,
ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. πριν από λίγο.
Ενώ μέχρι χθες το προσχέδιο συμπερασμάτων έλεγε πως «το Συμβούλιο καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους σε πιθανά στοχευμένα μέτρα αν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αφήνοντας ανοιχτό το αν και κατά πόσο θα υπάρξουν τέτοια μέτρα, η τελική διατύπωση τροποποίησε το κείμενο μιλώντας πλέον για την «διερεύνηση επιλογώ».
Αυτή η φράση αφαιρεί την αβεβαιότητα για το αν θα επιβληθούν οι κυρώσεις που δημιουργούσε η χθεσινή διατύπωση.
Χθες, η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες σχετικά με τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο όπου γίνεται αναφορά σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες. Στόχος της συνάντησης ήταν να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα κατά της Τουρκίας πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας, ώστε εκεί να επικυρωθεί τυπικά από τους υπουργούς.
Στην τελευταία παράγραφο του προσχεδίου του κειμένου αναγραφόταν πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, η Κύπρος επιθυμούσε να αντικατασταθεί με τη λέξη «στοχευμένα» μέτρα, δηλαδή κυρώσεις.
Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη σήμερα νωρίς το πρωί, η Κύπρος είναι ικανοποιημένη με το κείμενο και δεν έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία. Συνεπώς το κείμενο ως έχει προωθείται για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα.