Εντάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην εδραίωση του νέου γεωοικονομικού δόγματος της ανατολικής Μεσογείου, επηρεάζοντας αρνητικά το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή, ακόμα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, φαίνεται ότι έχουν ανακύψει στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, με αφορμή τον διορισμό του Μάκη Βορίδη στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δευτερευόντως του Άδωνι Γεωργιάδη στο Ανάπτυξης.
Οι αντιδράσεις από media όπως η Haaretz και η Jerusalem Post, αποτελούν μια νέα έκφανση πολιτικής, η οποία δεν περνά από τα διπλωματικά παρασκήνια όπως είθισται σε τέτοιες περιστάσεις, αλλά αναδεικνύεται με τρόπο τέτοιο που περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια ελιγμών.
«Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη εξαιτίας του αντισημιτικού του παρελθόντος»,
ανέφερε ανώτατο διπλωματικό στέλεχος στη Jerusalem Post.
Αν και η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πως ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ταχθεί υπέρ του Ισραήλ, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που δέχθηκε το βράδυ της Κυριακής από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η αρνητική φόρτιση έχει καταγραφεί.
Οι υπουργοποιήσεις αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων ακολουθούν και περιπλέκονται με δηλώσεις και τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία, οι οποίες, έχουν ισχυροποιηθεί λόγω της απορρόφησης μέρους της Χρυσής Αυγής, όπως συμφωνούν οι αναλύσεις διεθνών media. Οι διαπιστώσεις αυτές, φαίνεται ότι γίνονται αποδεκτές από τις ηγεμονικές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, οι οποίες εντοπίζουν τώρα το ενδεχόμενο συστηματοποίησης της ακροδεξιάς μέσα στο συντηρητικό κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα, δυναμική η οποία ενισχύει τις ανησυχίες για μετάλλαξη του DNA της ΝΔ, ενώ βρίσκεται στην κυβέρνηση, κίνδυνος που μετά τις εξελίξεις σε Ουγγαρία, Αυστρία και Ιταλία δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Τα δημοσιεύματα των ισραηλινών εφημερίδων, αν και πιο οξεία, σε τόνους και εστιασμένα στις αντισημιτικές προσωπικότητες, αναδεικνύουν τα όσα σκιαγράφησαν και κατέδειξαν με αρκετά δηκτικό τρόπο το Politico και ο Economist, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει για ρήξεις με τους ακραίους και τα συμφέροντα εντός της πολιτικής του οικογένειας.
Έτσι, το μήνυμα που ήρθε από την Ευρώπη, την επομένη των εκλογών, “παντρεύεται” τώρα με αντίστοιχο μπαράζ από το Ισραήλ, που με δεδομένες τις σχέσεις Τελ Αβίβ-Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αποτελέσει ηχηρή προειδοποίηση για την πορεία των σχέσεων και με τις ΗΠΑ.
Οι προειδοποιήσεις αυτές, ενδεχομένως να υποτιμώνται μέσα στο γενικότερο κλίμα και στις πυρετώδεις διεργασίες που συνεπάγεται η ανάληψη της διακυβέρνησης και η αλλαγή των σκήπτρων εξουσίας, ωστόσο, δεν παραγράφονται, αλλά τίθενται ως παρακαταθήκη στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και στα διεθνή φόρα.
Η δημοσιοποίηση τέτοιων αντιθέσεων μέσα από τα media, αντί της διπλωματικής οδού και των ανεπίσημων διαύλων επικοινωνίας, αποτελεί επίσης ένα ισχυρό σημειολογικό μήνυμα. Πολιτικά, φαίνεται ότι σωρεύονται ως προαπαιτούμενα για την έναρξη διαβουλεύσεων, συνθήκη που αν επαληθευτεί θέτει τη νέα κυβέρνηση σε μειονεκτική θέση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια και τον αντίκτυπο στα εθνικά συμφέροντα.
Στο ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας σημειώνεται πως,
“οι εκλογές έθεσαν εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή, αλλά οι ακροδεξιές φωνές εκφράστηκαν μέσα από υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι υπερψηφίστηκαν. Ως μια τέτοια παρουσία είναι ο Μάκης Βορίδης που προέρχεται από το κόμμα ΛΑΟΣ, του οποίου ο αρχηγός προέβαινε συνεχώς σε αντισημιτικές δηλώσεις. Ο ίδιος ο κ. Βορίδης στο παρελθόν υπήρξε αρνητής του Ολοκαυτώματος, ενώ έχει εκφράσει αντισημιτικές και ξενοφοβικές ιδέες”.
Η Jerusalem Post επικαλείται και τη εφημερίδα Haaretz που αναφέρεται στο παρελθόν αρνητών του Ολοκαυτώματος στη χώρα μας, στον αντισημιτισμό, τη ξενοφοβία και τις σωματικές απειλές σε οικογένειες Εβραίων στο παρελθόν.
«Ο Βορίδης θεωρείται ως μία από αυτές τις φωνές. Ίδρυσε το Ελληνικό Μέτωπο και κατέβηκε στις εθνικές εκλογές μαζί με έναν άνδρα που είχε γράψει 1.400 σελίδες για τους Εβραίους. Και το 2005 μπήκε στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη που κατηγορούσε τους Εβραίους για την 11η Σεπτεμβρίου και έλεγε μετά την επιχείρηση του Ισραήλ το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας πως οι Εβραίοι μυρίζουν αίμα».
Αναφορά γίνεται και στον Άδωνι Γεωργιάδη και τα βιβλία αντισημιτισμού που Ωστόσο ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης είχε σπεύσει ήδη πριν την διεξαγωγή εκλογών να καταθέσει δημόσια την αυτοκριτική του έστω και εν των υστέρων μέσω Διαδικτύου με ειδική ανάρτηση στο Twitter.
Σε κάθε περίπτωση, η ένταση, έκταση και διείσδυση τέτοιων θεμάτων στην πολιτική ατζέντα στο εσωτερικό είναι περιορισμένη. Ωστόσο, οι επιπτώσεις που έχουν στη διεθνή εικόνα, θέση και ισχύ της κυβέρνησης και κατ’επέκταση της χώρας, είναι εκθετικά μεγαλύτερος, δεδομένης της συναισθηματικής και πολιτικής φόρτισης, καθώς και της θέσης που κατέχουν τέτοια θέματα στον κοινά αναγνωρισμένο αξιακό κώδικα της Ευρώπης, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Με το ειδικό βάρος που διαθέτουν, αυτές οι δυνάμεις, προσδιορίζουν την έννοια “πολιτικά αποδεκτό”.