Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Αστυνομία και ενδεχομένως και στο Λιμενικό, καθώς παραιτήθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος είχε θεαθεί σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, προεκλογικά, ενώ από τις κινήσεις του υπουργού διαφαίνεται ότι οι έκτακτες κρίσεις που έχουν δρομολογηθεί θα επιφέρουν δραστικές ανακατατάξεις.
Την παραίτησή του φέρεται να έχει ζητήσει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διαθέτει τα δικά του ερείσματα στις διοικητικές δομές και ακολουθώντας τις εντολές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για άμεσα αποτελέσματα πυροδοτεί τις εξελίξεις.
Η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ, εντός της εβδομάδας ή το Σαββατοκύριακο θεωρείται πλέον βέβαιη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε την παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις καθώς εμφανιζόταν να ακολουθεί κατά πόδας τις κομματικές συγκεντρώσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αρχηγός παρέδωσε ήδη την παραίτησή του κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα.
Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στις περιπτώσεις αλλαγής κυβέρνησης είθισται ο Αρχηγός να θέτει την παραίτησή του στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας για να την διευκολύνει, αλλά όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν την Τετάρτη και για όποιες αλλαγές θα ενημερώσει σχετικά ο ίδιος ο υπουργός.
Οι προθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ήταν σαφείς από το απόγευμα της Τρίτης, όταν συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο, με τους κλαδάρχες της ΕΛ.ΑΣ και τους επιτελείς κυρίως της ΓΑΔΑ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στην οποία δεν κλήθηκαν ο Αρχηγός και κανένας από τους αντιστρατήγους της ΕΛ.ΑΣ.
Στις εξελίξεις παρενέβη με δήλωσή η τέως υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, η οποία πριν από λίγο έκανε την εξής δήλωση:
«Σε λίγες ώρες μετά από “αντικειμενική” αξιολόγηση (!) ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ. Θυμίζω στον κ.Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης. Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛ.ΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς. Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το κομματικό κράτος. Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς».