Συμφωνία 1,2 δισ. για την αγορά γαλλικών stealth κορβετών υπέγραψε η Ρουμανία με τη γαλλική Naval Group, καθώς το NATO πιέζει τις χώρες-μέλη του με μέτωπο στη Μαύρη Θάλασσα να ενισχύσουν τις ναυτικές επιχειρησιακές ικανότητες, στο πλαίσιο προσπάθειας για αντιστάθμιση της διαρκώς αυξανόμενης παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή.
Λόγω του ειδικού καθεστώτος της Μαύρης Θάλασσας, που προκύπτει από τη σύμβαση του Μοντρώ και των Στενών των Δαρδανελλίων, οι επιχειρησιακές των ΗΠΑ και άλλων χωρών, που δεν έχουν ακτογραμμή στην περιοχή, είναι περιορισμένες
Οι περιορισμοί της Συνθήκης του Μοντρώ του 1936 σχετικά το καθεστώς των Στενών των Δαρδανελλίων, επιβάλλουν όρια στις χώρες που δεν έχουν ακτογραμμή, περιορίζοντας το συνολικό tonnage των πολεμικών πλοίων, τις ημέρες παραμονής και άλλους παράγοντες. Παρόλα αυτά, μια πολυεθνική ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα μπορούσε να παρακάμψει αυτούς τους κανόνες, μέσω μιας σύνθεσης από πλοία διαφόρων εθνικοτήτων- ενώ παράλληλα θα μπορούσε να στηριχτεί περισσότερο στις ναυτικές δυνάμεις της Ρουμανίας και της Τουρκίας.
Με την Τουρκία όμως να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ οποιοδήποτε σχετικό αίτημα ενισχύει τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Άγκυρας, οπότε, η ενίσχυση της Ρουμανίας άμεσα και έμμεσα, μέσω της ευρωπαϊκής ακτοσυνοριοφυλακής και της PESCO, είναι μονόδρομος.
Η σύμβαση με τη NAVAL αφορά στην κατασκευή τεσσάρων κορβετών τύπου Gowind και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 1.2 δισ. ευρώ,
Στρατηγικά, η Ρουμανία επιδιώκει την ενίσχυση του στόλου της, ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσει ανασταλτικά σε ενδεχόμενη κλιμάκωση θερμού επεισοδίου, μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, έτσι ώστε να δώσει χώρο στο NATO να αναπτύξει δυνάμεις. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά το επεισόδιο στα στενά του Κέρτς, οι χώρες της περιοχής ζητούν ολοένα και εντατικότερη παρουσία του NATO.
Η σύμβαση της Ρουμανίας με τη Naval Group, εκτός από την κατασκευή των τεσσάρων κορβετών, περιλαμβάνει, σύμφωνα με δήλωση της γαλλικής εταιρίας, εκσυγχρονισμό δύο φρεγατών T -22, καθώς και την κατασκευή κέντρου συντήρησης και εκπαίδευσης. Η σύμβαση εμπεριέχει και συνεργασία με το τοπικό ναυπηγείο Santierul Naval Constanta.
Οι κορβέτες Gowind διαθέτουν το σύστημα διαχείρισης μάχης Setis της Naval Group και θα είναι εξοπλισμένες και με ραντάρ από τον όμιλο Thales και με πυραύλους από τον ευρωπαϊκού όμιλο MBDA. Η Naval Group εκτιμά ότι θα παραδώσει την πρώτη κορβέτα στο ρουμανικό πολεμικό ναυτικό το 2022.