Πρωτοβουλίες που προκαλούν αίσθηση και προκαλούν ανησυχία για ενδεχόμενη υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων, υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας, σύμφωνα με το ΦΕΚ 81, τον έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Εθνικού Τυπογραφίου καθώς κα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρνωσης και Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων.
Στον πρωθυπουργό περιέρχεται και η εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας του Εθνικού Τυπογραφείου, η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό την ομπρέλα του πρώην υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Με το ίδιο ΦΕΚ, παράλληλα, καθορίζεται ο απευθείας έλεγχος από τον πρωθυπουργό τόσο της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όσο και της ειδική γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων.
Στο επίμαχο ΦΕΚ προβλέπεται α) η σύσταση υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, β) η κατάργηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, γ) η συγχώνευση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και δ) η ενοποίηση των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών.
«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό»
αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος.
Η ανάληψη του ελέγχου της ΕΥΠ και των υπηρεσιών ενημέρωσης απευθείας από τον πρωθυπουργό αποτελεί ένδειξη στρατηγικής κεντροποίησης της διαχείρισης της πληροφορίας, γεγονός που γεννά ανησυχίες.