Σε διαδικασία phase out του effect της μείωσης των αποδόσεων στα ομόλογα και της πρόωρης αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας, βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ η δεδομένη πτωτική δυναμική επιταχύνεται από επιχειρηματικές και πολιτικές ειδήσεις που δίνουν αφορμές και απομακρύνουν εν δυνάμει αγοραστές.
Μετά τις εκλογές ελληνικά και ξένα χαρτοφυλάκια κατοχυρώνουν επιθετικά κέρδη σε μετοχές και περιορίζουν την έκθεσή τους στα παράγωγα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, το στοίχημα της πολιτικής αλλαγής κεφαλαιοποιήθηκε, ενώ σε άλλες οι ανακατατάξεις αυτές αναμένεται να προκαλέσουν αναταράξεις και συνεπώς η αγορά αναπροσαρμόζει τη στάση της.
Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη βουτιά του 4,28% οφείλεται κυρίως στις τράπεζες και στις ανησυχίες για τριβές με τους θεσμούς, καθώς οι επενδυτές εξέλαβαν με προβληματισμό τη στάση του Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με το πλεόνασμα. Επίσης, η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής φαίνεται να καθυστερεί, δεδομένου ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ προσδιορίσθηκε για τα τέλη Αυγούστου.
Η έναρξη της διαδικασίας έκδοσης ομολόγου Tier ΙΙ από την Εθνική Τράπεζα, επίσης συνέβαλε στην κλιμάκωση των πιέσεων καθώς, προτιμάται από πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια, λόγω της μεγάλης απόδοσης, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 9%, ενώ η μετοχή έχει ήδη υπεραποδώσει χρηματιστηριακά. Αντιστοίχως πιέστηκαν και οι υπόλοιπες τράπεζες, καθώς η κυβερνητική αλλαγή ενδεχομένως να καθυστερήσει την εφαρμογή των σχεδίων εκκαθάρισης των NPL’s, καθώς η νέα κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αλλαγές στο πλαίσιο, που ήδη συναντά εμπόδια στην DG Comp.
Την πτώση επιτάχυναν επιθετικές κινήσεις stop loss από θεσμικά χαρτοφυλάκια, όταν είδαν την κατάσταση να ξεφεύγει και η αντιστάθμιση κινδύνου από τα παράγωγα άρχισε σταμάτησε να προσφέρει “μαξιλάρι ασφαλείας”.
αρνητικά λειτούργησε και η προειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για πρωτογενές πλεόνασμα:
“Η έγκριση των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος”,
ενώ η ανακοίνωση συνεχίζει, αναφέροντας:
“Τα νέα μέτρα εκτιμάται ότι έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο πάνω από 1% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη”,
επισημαίνει το Συμβούλιο.
Τις πιέσεις ενέτεινε η επαναφορά της μετοχής ου ΟΠΑΠ στο ταμπλό, υπό το βάρος της Δημόσιας Πρότασης σε τιμή 9,3% χαμηλότερη από το κλείσιμο της Παρασκευής, που προκάλεσε sell-off.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα των 850 μονάδων, είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφατική επιστροφή των “short” και την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με την υποχώρηση να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Πρόκειται δε για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της αγοράς των τελευταίων 37 μηνών, ενώ στις δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, που ακολούθησαν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αθροιστικές απώλειες 6,04%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 12,11% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. συρρικνώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ.
Επίσης, στα αρνητικά προσμετράται και η μεγάλη αύξηση του τζίρου, καθώς όταν αυτό συμβαίνει στην πτώση σημαίνει ότι η δυναμική των πωλητών είναι μεγάλη και δύσκολα θα συγκρατηθεί από τους εν δυνάμει αγοραστές, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να τοποθετηθούν αρκετά χαμηλότερα.