Ο από καιρό γνωστός, συγκεκαλυμμένος πόλεμος μετόχων για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ, αποκαλύπτεται την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα, από τις λεπτομέρειες της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, τις αντιδράσεις και τις διεργασίες που βρίσκονται ή τέθηκαν σε εξέλιξη, οι οποίες φαίνεται ότι δεν είναι αποσυνδεδεμένες από κυβερνητικές και ευρύτερες πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα.
Αν και ακόμα τα ερωτηματικά που μένουν να απαντηθούν για τα κίνητρα, τους στόχους και τους εμπνευστές της εκ προοιμίου καταδικασμένης σε αποτυχία Δημόσιας Πρότασης, εν τούτοις τα θολά σημεία συμβάλλουν καθοριστικά στην σκιαγράφηση της εικόνας της σύγκρουσης.
Το απρόσμενο των μετοχικών εξελίξεων φαίνεται να έχει πυροδοτηθεί από διοικητικές ανακατατάξεις στην εταιρία, οι οποίες σε συνδυασμό με τις πολιτικές και την προοπτική επανεπένδυσης του μερίσματος δημιουργούσαν δυναμική ανατροπής των υφιστάμενων μετοχικών και διοικητικών ισορροπιών στον ΟΠΑΠ. Όπερ σημαίνει ότι, οι ξένοι μέτοχοι, φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν σχέδιο εκπαραθύρωσής τους από τους Έλληνες και ανέλαβαν πρωτοβουλία για να αντισταθούν σε αυτό, μέσω συμφωνιών με funds που ελέγχουν πακέτα μετοχών, τα οποία ενδεχομένως είχαν αγοράσει για λογαριασμό τους.
Με τις εξελίξεις αυτές, φαίνεται ότι συνδέεται και η από 1η Ιουλίου ανακοινωθείσα αναβάθμιση του Οδυσσέα Χριστοφόρου σε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, κίνηση που καταδεικνύει προσπάθεια ομάδας μετόχων για αύξηση του ελέγχου και της παρέμβασης στα διοικητικά της εταιρίας.
Αν μάλιστα όλα αυτά συνδεθούν και με την option επανεπένδυσης του μερίσματος σε τιμή κοντινή σε αυτή της δημόσιας πρότασης, τότε διαμορφώνεται ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό, το οποίο αν και δεν είναι πιο καθαρό, ως προς τις ισορροπίες, εν τούτοις είναι ενδεικτικό παρασκηνιακών και υποδόριων εξελίξεων. Από την επίσημη ανακοίνωση προκύπτει ότι από την επανεπένδυση του υπολοίπου του μερίσματος της χρήσης του 2018 θα προκύψουν κατά ανώτατο όριο 11.969.268 μετοχές. Λαμβανομένου υπόψη ότι το προ φόρων διανεμόμενο μέρισμα του ΟΠΑΠ είναι της τάξεως των 190 ευρώ ενώ η τιμή για την επανεπένδυση των μετοχών έχει οριστεί στα 9,56 ευρώ, προκύπτει ότι η άσκηση του scrip dividend είναι περί το 60% του συνόλου.
Όπως φαίνεται το τσέχικο Sazka Group, συμφερόντων Κάρελ Κόμαρεκ, που ελέγχει το 66,7% της Emma Delta, στην οποία όμως έχει ποσοστό ο Γιώργος Μελισσανίδης, γιος του Δημήτρη Μελισσανίδη. Όπερ σημαίνει ότι η Sakza Group ελέγχει έμμεσα το 22,011% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Το υπόλοιπο 9,669% των μετοχών είναι υπό τον έλεγχο του Έλληνα επιχειρηματία Γιώργου Μελισσανίδη, ενώ 1,32% του ΟΠΑΠ είναι στο χαρτοφυλάκιο συμφερόντων του Χρήστου Κοπελούζου, γιου του Δημήτρη Κοπελούζου.
Η Δημόσια Πρόταση
Η προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση μετοχών του ΟΠΑΠ υπέβαλε μέτοχος της Emma Delta, στο πλαίσιο ευρύτερων μετοχικών ανακατατάξεων, που υλοποιούνται στα μετοχικά σχήματα πίσω των Holding εταιριών, δρα περίπου ως προπέτασμα καπνού, καλύπτοντας άλλες διεργασίες για τον έλεγχο του οργανισμού και στρέφοντας τους προβολείς τόσο των media όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σημείο εκτός πλαισίου που συντελούνται οι εξελίξεις.
Η τσεχική Sazka Group, η οποία ελέγχει το 66,7% της Emma Delta και η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 33% του ΟΠΑΠ. Εμμέσως, η Sakza ελέγχει το 22% του ΟΠΑΠ και πλέον προτίθεται να αποκτήσει μέχρι και το 100%.
Η τιμή απόκτησης των μετοχών ορίζεται σε 9,12 ευρώ που είναι ο μέσος σταθμισμένος μέσος όρος των συνεδριάσεων του τελευταίου εξαμήνου, αλλά χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος στο ταμπλό, γεγονός που καθιστά την πρόταση απρόσφορη. Συνεπώς, η δημόσια πρόταση ή γίνεται στο πλαίσιο ευρύτερης κίνησης εξαγοράς πακέτου από μέτοχο, μάλλον Fund και στόχο έχει να προλάβει αντίστοιχες εξελίξεις από ανταγωνιστικό γκρουπ μετόχων, που θα εκδηλώνονταν ενδεχομένως μέσω άλλης εταιρίας, στην οποία θα εισέφεραν τα δικαιώματα, αρχικά και τις μετοχές, εν συνεχεία που προκύπτουν από την επανεπένδυση του μερίσματος.
Η τιμή στην οποία γίνεται η Δημόσια Πρόταση δείχνει ότι δεν αφορά τους λιανικούς μετόχους, καθώς αν και σύννομη, καθώς γίνεται στον σταθμισμένο μέσο όρο του τελευταίου 6μηνου, εν τούτοις είναι χαμηλότερη από το κλείσιμο στο ταμπλό. Αν όμως παρατηρήσει κανείς την πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ τον τελευταίο μήνα, μπορεί να διακρίνει με ευκολία μάχες αγοραστών-πωλητών κατά περιόδους και αδυναμία ελέγχου του χαρτιού.