Σύμφωνα χρονοδιάγραμμα που είχε εξαγγείλει η Άγκυρα, το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz έφτασε νωρίς σήμερα το πρωί στην Καρπασία, αφού απέπλευσε χθες το βράδυ από τη νότια Τουρκία, αν και χθες δεν πραγματοποιήθηκε άσκηση με πραγματικά πυρά, για την οποία είχε δεσμεύσει περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου με NAVTEX.
Πρόκειται για το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας που θα δραστηριοποιηθεί εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εκδόθηκε και η σχετική NAVTEX (765/19), σύμφωνα με την οποία το «Γιαβούζ» θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις έως και τις 30 Σεπτεμβρίου με τη βοήθεια τριών υποστηρικτικών πλοίων, των «VOS PRIME», «VOS PRINCE» και «POSH SINCERO».
Επίσης, στην Κερύνεια έχει καταπλεύσει τουρκικό υποβρύχιο με αποστολή την προστασία των δύο υποβρυχίων, κίνηση η οποία συντηρεί και αυξάνει την ένταση στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να πιεστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Σχετικές δηλώσεις είχαν κάνει τις προηγούμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
«Πρώτα ο Αλλάχ, μέσα σε μία εβδομάδα θα ξεκινήσουμε την πρώτη γεώτρηση του “Γιαβούζ” στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Καρπασία, στην περιοχή που έχουμε λάβει αδειοδότηση από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (σ.σ. το ψευδοκράτος),
δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο κ. Ντονμέζ, ο οποίος και απέδωσε την ολιγοήμερη στάση του πλωτού γεωτρύπανου, στον απαραίτητο ανεφοδιασμό.
Παράλληλα, συνθήκες ασφυξίας γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί να δημιουργήσει η Αγκυρα με διάφορους τρόπους, όπως υποδηλώνουν οι πρόσφατες κινήσεις.
Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε προεδρικό διάταγμα με το οποίο προσδένεται το ψευδοκράτος ακόμη περισσότερο με την Τουρκία, καθώς προβλέπεται ο διορισμός «Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων» ο οποίος θα διαθέτει διακριτή θεσμική δομή, εντός της τουρκικής κυβέρνησης με καθεστώς ανάλογο αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή υπουργού. Επισήμως, ο συγκεκριμένος ρόλος προβλέπει τον συντονισμό της οικονομικής και άλλης βοήθειας που θα κατευθύνεται από την Τουρκία προς το ψευδοκράτος μέσω, μεταξύ άλλων, της δημιουργίας προσωρινών ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών.
Στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων περιλαμβάνεται και το σχέδιο εκμετάλλευσης και εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, η οποία σύμφωνα με ψήφισμα του Σ.Α του ΟΗΕ μπορεί να κατοικιθεί μόνο από τους εκδιωχθέντες κατοίκους της.
Το σύνολο των ενεργειών της Άγκυρας καταδεικνύει προσπάθεια διεύρυνσης του κυπριακού και εμπλοκής επιμέρους θεμάτων, έτσι ώστε να αναγκαστούν Αθήνα και Λευκωσία να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις και για τα ενεργειακά.