Το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να αποτελέσουν, ρυθμιστικό παράγοντα των μετεκλογικών εξελίξεων, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία στις εκλογές. Η ελληνική διαδικτυακή γνώμη επιχειρεί, στο πλαίσιο αυτό, να προβλέψει τις κινήσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, την επόμενη των εκλογών.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Το query “Φώφη Γεννηματά – ΚΙΝΑΛ” κατέγραψε, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 1.475 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 1 – 5 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων έναντι θετικών και αρνητικών συναισθημάτων.
Political Dynamics Assessment
Η συσπείρωση και η δυνατότητα του ΚΙΝ.ΑΛ να διατηρήσει κοινωνικά ερείσματα και να ενισχύσει τη θέση του στις παραγωγικές τάξεις, είναι το βασικό στοίχημα της ηγεσίας του κόμματος, το οποίο προτίμησε να εκπέμψει μετριοπαθές κεντρώο μήνυμα, αποφεύγοντας απριόρι συσχετισμούς με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ η στρατηγική επιλογή της απομάκρυνσης του Ευάγγελου Βενιζέλου, επιβεβαίωσε το μήνυμα αυτό.
Εφόσον το ΚΙΝ.ΑΛ επιβεβαιώσει το ρόλο του ρυθμιστικού παράγοντα Βουλή που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τα περιθώρια πολιτικών επιλογών του θα προσδιοριστούν από τη συγκριτική του ισχύ, την αθροιστική ισχύ τόσο σε παράθεση με τη Νέα Δημοκρατία όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική νέων εκλογών. Επίσης, η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου, εφόσον κατακτήσει έδρα στη Βουλή, τείνουν δημιουργήσουν συνδυαστικά προοπτική αλλαγής του πολιτικού του στίγματος.
Ενδεχόμενες πολιτικές συμμαχίες, θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό και από τις εσωκομματικές ισορροπίες, που σημαίνει ότι ενδεχόμενη σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία θα εξαρτηθεί από τη διάθεση και τη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εγκαταλείψει και να απαξιώσει πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος τόσο του Κώστα Καραμανλή, που είναι σε σύγκρουση με τον ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του Αντώνη Σαμαρά που συναντούν αρνητικό κλίμα στις Βρυξέλλες.
Καθοριστικής σημασίας για τις μετεκλογικές αποφάσεις του Κινήματος Αλλαγής θα είναι, επίσης, και η στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, τη πολιτική οικογένεια του ΚΙΝ.ΑΛ, οι οποίοι έχουν ενισχυμένη παρουσία στην Ευρώπη και καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα.
Υπάρχουν ωστόσο και φωνές, οι οποίες αν και δεν προβάλλονται, σπρώχνουν έντονα προς την κατεύθυνση της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, αναζητώντας θέσεις στο μηχανισμό εξουσίας, καθώς η κυβερνητική ανέλιξη αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος. Αντιστρόφως, ενδεχόμενη ένταξη του ΚΙΝ.ΑΛ στον αντιπολιτευτικό πόλο, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει φυγόκεντρες τάσεις προβεβλημένων στελεχών, προκαλώντας τριγμούς και αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική ισχύ και κατά συνέπεια τα ερείσματα του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα για το Κίνημα Αλλαγής βασίζονται κυρίως σε δημοσιεύματα και προωθήσεις προεκλογικού υλικού, χωρίς να επιτυγχάνεται ουσιαστική εμπλοκή χρηστών και να παράγονται εξαγώγιμα στοιχεία προς συμπεριφορική ανάλυση. Υπ’ αυτό το πρίσμα οι αντιδράσεις των χρηστών στα ενδεχόμενα σενάρια είναι περιορισμένες, όπως άλλωστε και οι θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την ηγεσία του κόμματος.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics και τα google – twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- H δήλωση της Φώφης Γεννηματάς ότι “ ο ελληνικός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι ο μεγάλος χορηγός του κ. Μητσοτάκη και ο υπονομευτής της δημοκρατικής παράταξης έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας, το βαρίδι της Αριστεράς”.
- Η επισήμανση της Φώφης Γεννηματά ότι «είτε ψηφίσεις Τσίπρα, είτε ψηφίσεις Μητσοτάκη, βγαίνει Καραμανλής”.
- Η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ότι, οι προηγούμενες κυβερνήσεις κράτησαν όρθια στα χρόνια της κρίσης, με μάχες απέναντι στην τρόικα, την αμυντική βιομηχανία της χώρας (ΕΑΒ) ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα διευρύνθηκαν, οι κίνδυνοι γι’ αυτήν μεγάλωσαν.
- Σενάρια για το αν ΚΙΝΑΛ θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περιπτωση που το κόμμα του δεν πετύχει αυτοδυναμία.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro και των twitter trends δείχνει ότι σημαντικός αριθμός χρηστών του διαδικτύου δεν έχει σαφή εικόνα για το τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ. Αναλυτικότερα:
- Σημαντικός αριθμός χρηστών του διαδικτύου θεωρεί ότι το KINAΛ δεν έχει σαφή ξεκαθαρίσει επαρκώς τις μετεκλογικές προθέσεις του
- Σημαντικός αριθμός χρηστών του διαδικτύου πιστεύει ότι η Φώφη Γεννηματά τηρεί, ίσες αποστάσεις από Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, επικρίνοντας και τους δυο, στο πλαίσιο της στρατηγικής του “σκαντζόχοιρου” για την προστασία του πολιτικού χώρου του κέντρου.
- Ικανός αριθμός χρηστών διαδικτύου θεωρεί, ότι στόχος της Φώφης Γεννηματάς είναι, να αποσπάσει ψηφοφόρους από το ΣΥΡΙΖΑ και να εμποδίσει διαρροές προς τη ΝΔ από τους “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” ψηφοφόρους του ΚΙΑΝΑΛ
- H ανάλυση περιεχομένου εντοπίζει εξαιρετικά περιορισμένες αναφορές στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ένδειξη ότι οι κραδασμοί της αποχώρησης απορροφήθηκαν, ενόψει των εκλογών.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί, ότι αν και έχουν προς το παρόν καταλαγιάσει οι εσωκομματικές αμφισβητήσεις προς τη Φώφη Γεννηματά ενόψει των εκλογών, αποτέλεσμα μικρότερο από 7.72% των ευρωεκλογών, θεωρείται ότι θα επιτρέψει την αναβίωση της κριτικής, αν και σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν προφανείς και ελεύθεροι βαρών “δελφίνοι”.
- Κάποιος αριθμός χρηστών του διαδικτύου εκτιμά ότι η Φώφη Γεννηματά θα συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε περίπτωση που η ΝΔ δεν αποκτήσει αυτοδυναμία.
- Ικανός αριθμός χρηστών του Twitter αναπαράγει δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά, με τις οποίες αναδεικνύει το ΚΙΝΑΛ σε ρυθμιστικό παράγοντα της επόμενης των εκλογών.
- Ικανός αριθμός χρηστών του διαδικτύου εκτιμά ότι το προεκλογικό σποτ του ΚΙΝΑΛ με κεντρικό σύνθημα “ Η λογική επιστρέφει” δείχνει ότι η Φώφη Γεννηματά τηρεί στάση αναμονής.
________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Appendix
-
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)