Αν και οι πολωτικές στρατηγικές τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύουν στο “στέγνωμα του Βάλτου” γύρω από τα κόμματά τους, ώστε να αντλήσουν δυνάμεις, εν τούτοις η προοπτική επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική, δίνει νέα προοπτική τόσο στα κόμματα της δεξιάς, όπως έχουμε ήδη αναδείξει, όσο και σε συγκεκριμένους σχηματισμούς της Αριστεράς.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Τα queries “Γιάνης Βαρουφάκης”, “Πλεύση Ελευθερίας”, “ΚΚΕ”, “ ΛΑΕ” κατέγραψε, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 18.098 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 28 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων έναντι αρνητικών και θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, τα συναισθήματα των αναφορών για το ΚΚΕ, διαφοροποιούνται ελαφρώς καθώς μετά τα ουδέτερα, ακολουθούν τα θετικά και στο τέλος τα αρνητικά συναισθήματα.
Η παρουσία κομματικών σχηματισμών στα social media, η ένταση και ο τρόπος που αυτό επιχειρείται αποτελεί ένδειξη του πολιτικού τους σχεδιασμού, των ψηφοφόρων που στοχεύουν και των πρακτικών που μετεργάζονται για την προώθηση του πολιτικού τους μηνύματος.
Στο πλαίσιο αυτό αναλύουμε, τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου, για
Το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που επιχειρεί να δομήσει την προεκλογική του παρουσία στο πλαίσιο ρεαλιστικής ευρωπαϊκής ανυπακοής, δηλαδή την προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη συμπεριφορά της ΕΕ, σε μια δυναμική ανατροπής των συσχετισμών εντός του συστήματος αλλά με συγκρούσεις.
Την Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), που επιδιώκουν να εισέλθουν στη Βουλή, επενδύοντας σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική και επιχειρώντας να προσελκύσουν στελέχη από την ευρύτερη Αριστερά και ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ, που επιμένοντας πολιτικά στη γραμμή αντίδρασης κατά των συστημικών κομμάτων, έχει κατά καιρούς βρεθεί στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά, εν μέσω μιας χαμηλών τόνων και περιορισμένου πεδίου αντιπαράθεσης προεκλογικής περιόδου, με τη θέση στην ΕΕ παγιωμένη, η ηγεσία του κόμματος επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια πρακτική που έχει και στο παρελθόν δοκιμάσει, αυτή της ανάδειξης προσωπικοτήτων που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, επισκιάζοντας το παγιωμένο πολιτικό με τη “λάμψη” τους.
Εκλογικά, ο συνδυασμός των πολιτικών διακηρύξεων των κομμάτων, της συλλογής, καταγραφής και ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων της online παρουσίας και διαδραστικότητάς τους, δεν δείχνουν διάθεση διαφοροποίησης του πολιτικού σκηνικού, σε επίπεδο συνεργασιών και προγραμματικής ατζέντας, στο ενδεχόμενο εισόδου τους στη Βουλή, γεγονός που προσμετράται αρνητικά σε επίπεδο επίδοξων ψηφοφόρων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google – twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Η δήλωση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «και εγώ έκανα λάθος που τον επέλεξα» και επισήμανε πως ο πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τι κάνω. «Το σχέδιο ήταν εν γνώσει του υπουργικού Συμβουλίου και του ελληνικού λαού».
- Το προεκλογικό δεκάλεπτο βίντεο του ΚΚΕ, με Μικρούτσικο, Διγενή, Κιμούλη, Γερασιμίδου και Ορκόπουλο.
- Η άποψη του γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η Φώφη Γεννηματα θα δώσει ψήφο ανοχής στη ΝΔ όπως και ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας μάλιστα πως «ο Βαρουφάκης μπορεί να κολλήσει σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ».
- Η άποψη της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα πεθαμένο κόμμα» καθώς και ότι «θα φαγωθούν μεταξύ τους» μετά την επικείμενη ήττα των εκλογών. Επίσης χαρακτήρισε και «κόμμα αχταρμά» για ακόμα φορά το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
- Η δήλωση του επικεφαλής της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, ότι Λαϊκή Ενότητα δεν έλειψε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα από καμία εκλογική μάχη και ως έμπειρη δύναμη που συμμετείχε στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος θα δώσει και αυτή τη φορά την εκλογική μάχη συσπειρωμένη.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα του Palo Pro και τα google – twitter trends εξάγει τα εξής συμπεράσματα για τις υπό εξέταση οντότητες:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αναφορών για KKE και ΜέΡΑ25, προέρχεται κυρίως από την αναπαραγωγή ειδήσεων για δημοσκοπήσεις και σενάρια για αυτοδυναμία της ΝΔ. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό και για την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΛΑΕ, καθώς εμφανίζουν λιγότερες αναφορές συγκριτικά με τα δυο προαναφερθέντα κόμματα.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι το ΚΚΕ είναι το πιο συμπαγές πολιτικό κόμμα στο ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον και ότι διαθέτει μια σταθερή δεξαμενή ψηφοφόρων.
- Τα ποσοτικά δεδομένα δείχνουν ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ στο Twitter, όπου η ανάλυση περιεχομένου εντοπίζει ικανό αριθμό θετικών συναισθημάτων, που εκφράζονται στο σύνολό τους από πραγματικά προφίλ χρηστών.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η εικόνα του ΚΚΕ στα Social Media διαμορφώνεται κυρίως από τις υποψηφιότητες γνωστών προσώπων από το δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό στερέωμα, με αποτέλεσμα να προσελκύει ικανό αριθμό followers.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media εκτιμά ότι το ΚΚΕ δεν υιοθετεί στρατηγικές πόλωσης με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, διότι πρεσβεύει μια ιδεολογία που προωθείται ως αντισυστημική.
- Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι το ΚΚΕ εξαιτίας της συμπαγούς κομματικής του οργάνωσης, έχει την πολυτέλεια σε αντίθεση με άλλα κόμματα, να έχει σταθερή ηγεσία που δεν επιτρέπει εσωτερικές διαμάχες.
- Τα ποσοτικά δεδομένα για τον Γιάνη Βαρουφάκη δείχνουν χαμηλό αριθμό αναφορών στο Twitter, όπως είχε καταγραφεί σε παλαιότερες αναλύσεις μας αμέσως μετά τις εκλογές, που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η δυναμική του παραμένει στάσιμη.
- Ικανός αριθμός χρηστών διαδικτύου συνδέει, το Γιάνη Βαρουφάκη με τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διότι πιστεύει ότι η στρατηγική του ως υπουργός Οικονομικών χρέωσε με δισεκατομμύρια τη χώρα.
- Κάποιος αριθμός χρηστών διαδικτύου και Social Media επικρίνει το Γιάνη Βαρουφάκη για το Plan B που είχε και το συνδέει με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει με συναισθηματική ουδετερότητα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει αποστασιοποιημένα και τη ΛΑΕ.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει η αλλαγή ηγεσίας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Νίκο Χουντή, επηρέασε σε ένα βαθμό την εικόνα της ΛΑΕ στο διαδίκτυο, καθώς ο πρώτος ως επικεφαλής ήταν προβεβλημένος πολιτικός, ενώ ο δεύτερος είχε μακρά θητεία ως ευρωβουλευτής.
________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)
Αν και οι πολωτικές στρατηγικές τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύουν στο “στέγνωμα του Βάλτου” γύρω από τα κόμματά τους, ώστε να αντλήσουν δυνάμεις, εν τούτοις η προοπτική επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική, δίνει νέα προοπτική τόσο στα κόμματα της δεξιάς, όπως έχουμε ήδη αναδείξει, όσο και σε συγκεκριμένους σχηματισμούς της Αριστεράς.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Τα queries “Γιάνης Βαρουφάκης”, “Πλεύση Ελευθερίας”, “ΚΚΕ”, “ ΛΑΕ” κατέγραψε, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 18.098 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 28 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων έναντι αρνητικών και θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, τα συναισθήματα των αναφορών για το ΚΚΕ, διαφοροποιούνται ελαφρώς καθώς μετά τα ουδέτερα, ακολουθούν τα θετικά και στο τέλος τα αρνητικά συναισθήματα.
Η παρουσία κομματικών σχηματισμών στα social media, η ένταση και ο τρόπος που αυτό επιχειρείται αποτελεί ένδειξη του πολιτικού τους σχεδιασμού, των ψηφοφόρων που στοχεύουν και των πρακτικών που μετεργάζονται για την προώθηση του πολιτικού τους μηνύματος.
Στο πλαίσιο αυτό αναλύουμε, τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου, για
Το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που επιχειρεί να δομήσει την προεκλογική του παρουσία στο πλαίσιο ρεαλιστικής ευρωπαϊκής ανυπακοής, δηλαδή την προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη συμπεριφορά της ΕΕ, σε μια δυναμική ανατροπής των συσχετισμών εντός του συστήματος αλλά με συγκρούσεις.
Την Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), που επιδιώκουν να εισέλθουν στη Βουλή, επενδύοντας σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική και επιχειρώντας να προσελκύσουν στελέχη από την ευρύτερη Αριστερά και ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ, που επιμένοντας πολιτικά στη γραμμή αντίδρασης κατά των συστημικών κομμάτων, έχει κατά καιρούς βρεθεί στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά, εν μέσω μιας χαμηλών τόνων και περιορισμένου πεδίου αντιπαράθεσης προεκλογικής περιόδου, με τη θέση στην ΕΕ παγιωμένη, η ηγεσία του κόμματος επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια πρακτική που έχει και στο παρελθόν δοκιμάσει, αυτή της ανάδειξης προσωπικοτήτων που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, επισκιάζοντας το παγιωμένο πολιτικό με τη “λάμψη” τους.
Εκλογικά, ο συνδυασμός των πολιτικών διακηρύξεων των κομμάτων, της συλλογής, καταγραφής και ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων της online παρουσίας και διαδραστικότητάς τους, δεν δείχνουν διάθεση διαφοροποίησης του πολιτικού σκηνικού, σε επίπεδο συνεργασιών και προγραμματικής ατζέντας, στο ενδεχόμενο εισόδου τους στη Βουλή, γεγονός που προσμετράται αρνητικά σε επίπεδο επίδοξων ψηφοφόρων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google – twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Η δήλωση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «και εγώ έκανα λάθος που τον επέλεξα» και επισήμανε πως ο πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τι κάνω. «Το σχέδιο ήταν εν γνώσει του υπουργικού Συμβουλίου και του ελληνικού λαού».
- Το προεκλογικό δεκάλεπτο βίντεο του ΚΚΕ, με Μικρούτσικο, Διγενή, Κιμούλη, Γερασιμίδου και Ορκόπουλο.
- Η άποψη του γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η Φώφη Γεννηματα θα δώσει ψήφο ανοχής στη ΝΔ όπως και ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας μάλιστα πως «ο Βαρουφάκης μπορεί να κολλήσει σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ».
- Η άποψη της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα πεθαμένο κόμμα» καθώς και ότι «θα φαγωθούν μεταξύ τους» μετά την επικείμενη ήττα των εκλογών. Επίσης χαρακτήρισε και «κόμμα αχταρμά» για ακόμα φορά το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
- Η δήλωση του επικεφαλής της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, ότι Λαϊκή Ενότητα δεν έλειψε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα από καμία εκλογική μάχη και ως έμπειρη δύναμη που συμμετείχε στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος θα δώσει και αυτή τη φορά την εκλογική μάχη συσπειρωμένη.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα του Palo Pro και τα google – twitter trends εξάγει τα εξής συμπεράσματα για τις υπό εξέταση οντότητες:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αναφορών για KKE και ΜέΡΑ25, προέρχεται κυρίως από την αναπαραγωγή ειδήσεων για δημοσκοπήσεις και σενάρια για αυτοδυναμία της ΝΔ. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό και για την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΛΑΕ, καθώς εμφανίζουν λιγότερες αναφορές συγκριτικά με τα δυο προαναφερθέντα κόμματα.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι το ΚΚΕ είναι το πιο συμπαγές πολιτικό κόμμα στο ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον και ότι διαθέτει μια σταθερή δεξαμενή ψηφοφόρων.
- Τα ποσοτικά δεδομένα δείχνουν ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ στο Twitter, όπου η ανάλυση περιεχομένου εντοπίζει ικανό αριθμό θετικών συναισθημάτων, που εκφράζονται στο σύνολό τους από πραγματικά προφίλ χρηστών.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η εικόνα του ΚΚΕ στα Social Media διαμορφώνεται κυρίως από τις υποψηφιότητες γνωστών προσώπων από το δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό στερέωμα, με αποτέλεσμα να προσελκύει ικανό αριθμό followers.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media εκτιμά ότι το ΚΚΕ δεν υιοθετεί στρατηγικές πόλωσης με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, διότι πρεσβεύει μια ιδεολογία που προωθείται ως αντισυστημική.
- Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι το ΚΚΕ εξαιτίας της συμπαγούς κομματικής του οργάνωσης, έχει την πολυτέλεια σε αντίθεση με άλλα κόμματα, να έχει σταθερή ηγεσία που δεν επιτρέπει εσωτερικές διαμάχες.
- Τα ποσοτικά δεδομένα για τον Γιάνη Βαρουφάκη δείχνουν χαμηλό αριθμό αναφορών στο Twitter, όπως είχε καταγραφεί σε παλαιότερες αναλύσεις μας αμέσως μετά τις εκλογές, που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η δυναμική του παραμένει στάσιμη.
- Ικανός αριθμός χρηστών διαδικτύου συνδέει, το Γιάνη Βαρουφάκη με τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διότι πιστεύει ότι η στρατηγική του ως υπουργός Οικονομικών χρέωσε με δισεκατομμύρια τη χώρα.
- Κάποιος αριθμός χρηστών διαδικτύου και Social Media επικρίνει το Γιάνη Βαρουφάκη για το Plan B που είχε και το συνδέει με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει με συναισθηματική ουδετερότητα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει αποστασιοποιημένα και τη ΛΑΕ.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει η αλλαγή ηγεσίας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Νίκο Χουντή, επηρέασε σε ένα βαθμό την εικόνα της ΛΑΕ στο διαδίκτυο, καθώς ο πρώτος ως επικεφαλής ήταν προβεβλημένος πολιτικός, ενώ ο δεύτερος είχε μακρά θητεία ως ευρωβουλευτής.
________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)
Αν και οι πολωτικές στρατηγικές τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύουν στο “στέγνωμα του Βάλτου” γύρω από τα κόμματά τους, ώστε να αντλήσουν δυνάμεις, εν τούτοις η προοπτική επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική, δίνει νέα προοπτική τόσο στα κόμματα της δεξιάς, όπως έχουμε ήδη αναδείξει, όσο και σε συγκεκριμένους σχηματισμούς της Αριστεράς.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Τα queries “Γιάνης Βαρουφάκης”, “Πλεύση Ελευθερίας”, “ΚΚΕ”, “ ΛΑΕ” κατέγραψε, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 18.098 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 28 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων έναντι αρνητικών και θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, τα συναισθήματα των αναφορών για το ΚΚΕ, διαφοροποιούνται ελαφρώς καθώς μετά τα ουδέτερα, ακολουθούν τα θετικά και στο τέλος τα αρνητικά συναισθήματα.
Η παρουσία κομματικών σχηματισμών στα social media, η ένταση και ο τρόπος που αυτό επιχειρείται αποτελεί ένδειξη του πολιτικού τους σχεδιασμού, των ψηφοφόρων που στοχεύουν και των πρακτικών που μετεργάζονται για την προώθηση του πολιτικού τους μηνύματος.
Στο πλαίσιο αυτό αναλύουμε, τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου, για
Το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που επιχειρεί να δομήσει την προεκλογική του παρουσία στο πλαίσιο ρεαλιστικής ευρωπαϊκής ανυπακοής, δηλαδή την προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη συμπεριφορά της ΕΕ, σε μια δυναμική ανατροπής των συσχετισμών εντός του συστήματος αλλά με συγκρούσεις.
Την Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), που επιδιώκουν να εισέλθουν στη Βουλή, επενδύοντας σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική και επιχειρώντας να προσελκύσουν στελέχη από την ευρύτερη Αριστερά και ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ, που επιμένοντας πολιτικά στη γραμμή αντίδρασης κατά των συστημικών κομμάτων, έχει κατά καιρούς βρεθεί στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά, εν μέσω μιας χαμηλών τόνων και περιορισμένου πεδίου αντιπαράθεσης προεκλογικής περιόδου, με τη θέση στην ΕΕ παγιωμένη, η ηγεσία του κόμματος επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια πρακτική που έχει και στο παρελθόν δοκιμάσει, αυτή της ανάδειξης προσωπικοτήτων που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, επισκιάζοντας το παγιωμένο πολιτικό με τη “λάμψη” τους.
Εκλογικά, ο συνδυασμός των πολιτικών διακηρύξεων των κομμάτων, της συλλογής, καταγραφής και ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων της online παρουσίας και διαδραστικότητάς τους, δεν δείχνουν διάθεση διαφοροποίησης του πολιτικού σκηνικού, σε επίπεδο συνεργασιών και προγραμματικής ατζέντας, στο ενδεχόμενο εισόδου τους στη Βουλή, γεγονός που προσμετράται αρνητικά σε επίπεδο επίδοξων ψηφοφόρων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google – twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Η δήλωση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «και εγώ έκανα λάθος που τον επέλεξα» και επισήμανε πως ο πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τι κάνω. «Το σχέδιο ήταν εν γνώσει του υπουργικού Συμβουλίου και του ελληνικού λαού».
- Το προεκλογικό δεκάλεπτο βίντεο του ΚΚΕ, με Μικρούτσικο, Διγενή, Κιμούλη, Γερασιμίδου και Ορκόπουλο.
- Η άποψη του γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η Φώφη Γεννηματα θα δώσει ψήφο ανοχής στη ΝΔ όπως και ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας μάλιστα πως «ο Βαρουφάκης μπορεί να κολλήσει σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ».
- Η άποψη της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα πεθαμένο κόμμα» καθώς και ότι «θα φαγωθούν μεταξύ τους» μετά την επικείμενη ήττα των εκλογών. Επίσης χαρακτήρισε και «κόμμα αχταρμά» για ακόμα φορά το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
- Η δήλωση του επικεφαλής της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, ότι Λαϊκή Ενότητα δεν έλειψε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα από καμία εκλογική μάχη και ως έμπειρη δύναμη που συμμετείχε στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος θα δώσει και αυτή τη φορά την εκλογική μάχη συσπειρωμένη.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα του Palo Pro και τα google – twitter trends εξάγει τα εξής συμπεράσματα για τις υπό εξέταση οντότητες:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αναφορών για KKE και ΜέΡΑ25, προέρχεται κυρίως από την αναπαραγωγή ειδήσεων για δημοσκοπήσεις και σενάρια για αυτοδυναμία της ΝΔ. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό και για την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΛΑΕ, καθώς εμφανίζουν λιγότερες αναφορές συγκριτικά με τα δυο προαναφερθέντα κόμματα.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι το ΚΚΕ είναι το πιο συμπαγές πολιτικό κόμμα στο ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον και ότι διαθέτει μια σταθερή δεξαμενή ψηφοφόρων.
- Τα ποσοτικά δεδομένα δείχνουν ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ στο Twitter, όπου η ανάλυση περιεχομένου εντοπίζει ικανό αριθμό θετικών συναισθημάτων, που εκφράζονται στο σύνολό τους από πραγματικά προφίλ χρηστών.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η εικόνα του ΚΚΕ στα Social Media διαμορφώνεται κυρίως από τις υποψηφιότητες γνωστών προσώπων από το δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό στερέωμα, με αποτέλεσμα να προσελκύει ικανό αριθμό followers.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media εκτιμά ότι το ΚΚΕ δεν υιοθετεί στρατηγικές πόλωσης με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, διότι πρεσβεύει μια ιδεολογία που προωθείται ως αντισυστημική.
- Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι το ΚΚΕ εξαιτίας της συμπαγούς κομματικής του οργάνωσης, έχει την πολυτέλεια σε αντίθεση με άλλα κόμματα, να έχει σταθερή ηγεσία που δεν επιτρέπει εσωτερικές διαμάχες.
- Τα ποσοτικά δεδομένα για τον Γιάνη Βαρουφάκη δείχνουν χαμηλό αριθμό αναφορών στο Twitter, όπως είχε καταγραφεί σε παλαιότερες αναλύσεις μας αμέσως μετά τις εκλογές, που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η δυναμική του παραμένει στάσιμη.
- Ικανός αριθμός χρηστών διαδικτύου συνδέει, το Γιάνη Βαρουφάκη με τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διότι πιστεύει ότι η στρατηγική του ως υπουργός Οικονομικών χρέωσε με δισεκατομμύρια τη χώρα.
- Κάποιος αριθμός χρηστών διαδικτύου και Social Media επικρίνει το Γιάνη Βαρουφάκη για το Plan B που είχε και το συνδέει με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει με συναισθηματική ουδετερότητα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει αποστασιοποιημένα και τη ΛΑΕ.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει η αλλαγή ηγεσίας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Νίκο Χουντή, επηρέασε σε ένα βαθμό την εικόνα της ΛΑΕ στο διαδίκτυο, καθώς ο πρώτος ως επικεφαλής ήταν προβεβλημένος πολιτικός, ενώ ο δεύτερος είχε μακρά θητεία ως ευρωβουλευτής.
________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)
Αν και οι πολωτικές στρατηγικές τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύουν στο “στέγνωμα του Βάλτου” γύρω από τα κόμματά τους, ώστε να αντλήσουν δυνάμεις, εν τούτοις η προοπτική επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική, δίνει νέα προοπτική τόσο στα κόμματα της δεξιάς, όπως έχουμε ήδη αναδείξει, όσο και σε συγκεκριμένους σχηματισμούς της Αριστεράς.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Τα queries “Γιάνης Βαρουφάκης”, “Πλεύση Ελευθερίας”, “ΚΚΕ”, “ ΛΑΕ” κατέγραψε, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 18.098 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 28 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων έναντι αρνητικών και θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, τα συναισθήματα των αναφορών για το ΚΚΕ, διαφοροποιούνται ελαφρώς καθώς μετά τα ουδέτερα, ακολουθούν τα θετικά και στο τέλος τα αρνητικά συναισθήματα.
Η παρουσία κομματικών σχηματισμών στα social media, η ένταση και ο τρόπος που αυτό επιχειρείται αποτελεί ένδειξη του πολιτικού τους σχεδιασμού, των ψηφοφόρων που στοχεύουν και των πρακτικών που μετεργάζονται για την προώθηση του πολιτικού τους μηνύματος.
Στο πλαίσιο αυτό αναλύουμε, τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου, για
Το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που επιχειρεί να δομήσει την προεκλογική του παρουσία στο πλαίσιο ρεαλιστικής ευρωπαϊκής ανυπακοής, δηλαδή την προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη συμπεριφορά της ΕΕ, σε μια δυναμική ανατροπής των συσχετισμών εντός του συστήματος αλλά με συγκρούσεις.
Την Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), που επιδιώκουν να εισέλθουν στη Βουλή, επενδύοντας σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική και επιχειρώντας να προσελκύσουν στελέχη από την ευρύτερη Αριστερά και ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ, που επιμένοντας πολιτικά στη γραμμή αντίδρασης κατά των συστημικών κομμάτων, έχει κατά καιρούς βρεθεί στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά, εν μέσω μιας χαμηλών τόνων και περιορισμένου πεδίου αντιπαράθεσης προεκλογικής περιόδου, με τη θέση στην ΕΕ παγιωμένη, η ηγεσία του κόμματος επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια πρακτική που έχει και στο παρελθόν δοκιμάσει, αυτή της ανάδειξης προσωπικοτήτων που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, επισκιάζοντας το παγιωμένο πολιτικό με τη “λάμψη” τους.
Εκλογικά, ο συνδυασμός των πολιτικών διακηρύξεων των κομμάτων, της συλλογής, καταγραφής και ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων της online παρουσίας και διαδραστικότητάς τους, δεν δείχνουν διάθεση διαφοροποίησης του πολιτικού σκηνικού, σε επίπεδο συνεργασιών και προγραμματικής ατζέντας, στο ενδεχόμενο εισόδου τους στη Βουλή, γεγονός που προσμετράται αρνητικά σε επίπεδο επίδοξων ψηφοφόρων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google – twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Η δήλωση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «και εγώ έκανα λάθος που τον επέλεξα» και επισήμανε πως ο πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τι κάνω. «Το σχέδιο ήταν εν γνώσει του υπουργικού Συμβουλίου και του ελληνικού λαού».
- Το προεκλογικό δεκάλεπτο βίντεο του ΚΚΕ, με Μικρούτσικο, Διγενή, Κιμούλη, Γερασιμίδου και Ορκόπουλο.
- Η άποψη του γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η Φώφη Γεννηματα θα δώσει ψήφο ανοχής στη ΝΔ όπως και ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας μάλιστα πως «ο Βαρουφάκης μπορεί να κολλήσει σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ».
- Η άποψη της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα πεθαμένο κόμμα» καθώς και ότι «θα φαγωθούν μεταξύ τους» μετά την επικείμενη ήττα των εκλογών. Επίσης χαρακτήρισε και «κόμμα αχταρμά» για ακόμα φορά το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
- Η δήλωση του επικεφαλής της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, ότι Λαϊκή Ενότητα δεν έλειψε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα από καμία εκλογική μάχη και ως έμπειρη δύναμη που συμμετείχε στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος θα δώσει και αυτή τη φορά την εκλογική μάχη συσπειρωμένη.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα του Palo Pro και τα google – twitter trends εξάγει τα εξής συμπεράσματα για τις υπό εξέταση οντότητες:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αναφορών για KKE και ΜέΡΑ25, προέρχεται κυρίως από την αναπαραγωγή ειδήσεων για δημοσκοπήσεις και σενάρια για αυτοδυναμία της ΝΔ. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό και για την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΛΑΕ, καθώς εμφανίζουν λιγότερες αναφορές συγκριτικά με τα δυο προαναφερθέντα κόμματα.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι το ΚΚΕ είναι το πιο συμπαγές πολιτικό κόμμα στο ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον και ότι διαθέτει μια σταθερή δεξαμενή ψηφοφόρων.
- Τα ποσοτικά δεδομένα δείχνουν ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ στο Twitter, όπου η ανάλυση περιεχομένου εντοπίζει ικανό αριθμό θετικών συναισθημάτων, που εκφράζονται στο σύνολό τους από πραγματικά προφίλ χρηστών.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η εικόνα του ΚΚΕ στα Social Media διαμορφώνεται κυρίως από τις υποψηφιότητες γνωστών προσώπων από το δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό στερέωμα, με αποτέλεσμα να προσελκύει ικανό αριθμό followers.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media εκτιμά ότι το ΚΚΕ δεν υιοθετεί στρατηγικές πόλωσης με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, διότι πρεσβεύει μια ιδεολογία που προωθείται ως αντισυστημική.
- Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι το ΚΚΕ εξαιτίας της συμπαγούς κομματικής του οργάνωσης, έχει την πολυτέλεια σε αντίθεση με άλλα κόμματα, να έχει σταθερή ηγεσία που δεν επιτρέπει εσωτερικές διαμάχες.
- Τα ποσοτικά δεδομένα για τον Γιάνη Βαρουφάκη δείχνουν χαμηλό αριθμό αναφορών στο Twitter, όπως είχε καταγραφεί σε παλαιότερες αναλύσεις μας αμέσως μετά τις εκλογές, που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η δυναμική του παραμένει στάσιμη.
- Ικανός αριθμός χρηστών διαδικτύου συνδέει, το Γιάνη Βαρουφάκη με τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διότι πιστεύει ότι η στρατηγική του ως υπουργός Οικονομικών χρέωσε με δισεκατομμύρια τη χώρα.
- Κάποιος αριθμός χρηστών διαδικτύου και Social Media επικρίνει το Γιάνη Βαρουφάκη για το Plan B που είχε και το συνδέει με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει με συναισθηματική ουδετερότητα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει αποστασιοποιημένα και τη ΛΑΕ.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει η αλλαγή ηγεσίας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Νίκο Χουντή, επηρέασε σε ένα βαθμό την εικόνα της ΛΑΕ στο διαδίκτυο, καθώς ο πρώτος ως επικεφαλής ήταν προβεβλημένος πολιτικός, ενώ ο δεύτερος είχε μακρά θητεία ως ευρωβουλευτής.
________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)
Αν και οι πολωτικές στρατηγικές τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύουν στο “στέγνωμα του Βάλτου” γύρω από τα κόμματά τους, ώστε να αντλήσουν δυνάμεις, εν τούτοις η προοπτική επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική, δίνει νέα προοπτική τόσο στα κόμματα της δεξιάς, όπως έχουμε ήδη αναδείξει, όσο και σε συγκεκριμένους σχηματισμούς της Αριστεράς.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Τα queries “Γιάνης Βαρουφάκης”, “Πλεύση Ελευθερίας”, “ΚΚΕ”, “ ΛΑΕ” κατέγραψε, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 18.098 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 28 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων έναντι αρνητικών και θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, τα συναισθήματα των αναφορών για το ΚΚΕ, διαφοροποιούνται ελαφρώς καθώς μετά τα ουδέτερα, ακολουθούν τα θετικά και στο τέλος τα αρνητικά συναισθήματα.
Η παρουσία κομματικών σχηματισμών στα social media, η ένταση και ο τρόπος που αυτό επιχειρείται αποτελεί ένδειξη του πολιτικού τους σχεδιασμού, των ψηφοφόρων που στοχεύουν και των πρακτικών που μετεργάζονται για την προώθηση του πολιτικού τους μηνύματος.
Στο πλαίσιο αυτό αναλύουμε, τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου, για
Το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που επιχειρεί να δομήσει την προεκλογική του παρουσία στο πλαίσιο ρεαλιστικής ευρωπαϊκής ανυπακοής, δηλαδή την προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη συμπεριφορά της ΕΕ, σε μια δυναμική ανατροπής των συσχετισμών εντός του συστήματος αλλά με συγκρούσεις.
Την Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), που επιδιώκουν να εισέλθουν στη Βουλή, επενδύοντας σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική και επιχειρώντας να προσελκύσουν στελέχη από την ευρύτερη Αριστερά και ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ, που επιμένοντας πολιτικά στη γραμμή αντίδρασης κατά των συστημικών κομμάτων, έχει κατά καιρούς βρεθεί στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά, εν μέσω μιας χαμηλών τόνων και περιορισμένου πεδίου αντιπαράθεσης προεκλογικής περιόδου, με τη θέση στην ΕΕ παγιωμένη, η ηγεσία του κόμματος επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια πρακτική που έχει και στο παρελθόν δοκιμάσει, αυτή της ανάδειξης προσωπικοτήτων που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, επισκιάζοντας το παγιωμένο πολιτικό με τη “λάμψη” τους.
Εκλογικά, ο συνδυασμός των πολιτικών διακηρύξεων των κομμάτων, της συλλογής, καταγραφής και ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων της online παρουσίας και διαδραστικότητάς τους, δεν δείχνουν διάθεση διαφοροποίησης του πολιτικού σκηνικού, σε επίπεδο συνεργασιών και προγραμματικής ατζέντας, στο ενδεχόμενο εισόδου τους στη Βουλή, γεγονός που προσμετράται αρνητικά σε επίπεδο επίδοξων ψηφοφόρων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google – twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Η δήλωση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «και εγώ έκανα λάθος που τον επέλεξα» και επισήμανε πως ο πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τι κάνω. «Το σχέδιο ήταν εν γνώσει του υπουργικού Συμβουλίου και του ελληνικού λαού».
- Το προεκλογικό δεκάλεπτο βίντεο του ΚΚΕ, με Μικρούτσικο, Διγενή, Κιμούλη, Γερασιμίδου και Ορκόπουλο.
- Η άποψη του γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η Φώφη Γεννηματα θα δώσει ψήφο ανοχής στη ΝΔ όπως και ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας μάλιστα πως «ο Βαρουφάκης μπορεί να κολλήσει σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ».
- Η άποψη της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα πεθαμένο κόμμα» καθώς και ότι «θα φαγωθούν μεταξύ τους» μετά την επικείμενη ήττα των εκλογών. Επίσης χαρακτήρισε και «κόμμα αχταρμά» για ακόμα φορά το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
- Η δήλωση του επικεφαλής της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, ότι Λαϊκή Ενότητα δεν έλειψε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα από καμία εκλογική μάχη και ως έμπειρη δύναμη που συμμετείχε στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος θα δώσει και αυτή τη φορά την εκλογική μάχη συσπειρωμένη.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα του Palo Pro και τα google – twitter trends εξάγει τα εξής συμπεράσματα για τις υπό εξέταση οντότητες:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αναφορών για KKE και ΜέΡΑ25, προέρχεται κυρίως από την αναπαραγωγή ειδήσεων για δημοσκοπήσεις και σενάρια για αυτοδυναμία της ΝΔ. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό και για την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΛΑΕ, καθώς εμφανίζουν λιγότερες αναφορές συγκριτικά με τα δυο προαναφερθέντα κόμματα.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι το ΚΚΕ είναι το πιο συμπαγές πολιτικό κόμμα στο ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον και ότι διαθέτει μια σταθερή δεξαμενή ψηφοφόρων.
- Τα ποσοτικά δεδομένα δείχνουν ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ στο Twitter, όπου η ανάλυση περιεχομένου εντοπίζει ικανό αριθμό θετικών συναισθημάτων, που εκφράζονται στο σύνολό τους από πραγματικά προφίλ χρηστών.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η εικόνα του ΚΚΕ στα Social Media διαμορφώνεται κυρίως από τις υποψηφιότητες γνωστών προσώπων από το δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό στερέωμα, με αποτέλεσμα να προσελκύει ικανό αριθμό followers.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media εκτιμά ότι το ΚΚΕ δεν υιοθετεί στρατηγικές πόλωσης με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, διότι πρεσβεύει μια ιδεολογία που προωθείται ως αντισυστημική.
- Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι το ΚΚΕ εξαιτίας της συμπαγούς κομματικής του οργάνωσης, έχει την πολυτέλεια σε αντίθεση με άλλα κόμματα, να έχει σταθερή ηγεσία που δεν επιτρέπει εσωτερικές διαμάχες.
- Τα ποσοτικά δεδομένα για τον Γιάνη Βαρουφάκη δείχνουν χαμηλό αριθμό αναφορών στο Twitter, όπως είχε καταγραφεί σε παλαιότερες αναλύσεις μας αμέσως μετά τις εκλογές, που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η δυναμική του παραμένει στάσιμη.
- Ικανός αριθμός χρηστών διαδικτύου συνδέει, το Γιάνη Βαρουφάκη με τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διότι πιστεύει ότι η στρατηγική του ως υπουργός Οικονομικών χρέωσε με δισεκατομμύρια τη χώρα.
- Κάποιος αριθμός χρηστών διαδικτύου και Social Media επικρίνει το Γιάνη Βαρουφάκη για το Plan B που είχε και το συνδέει με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει με συναισθηματική ουδετερότητα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει αποστασιοποιημένα και τη ΛΑΕ.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει η αλλαγή ηγεσίας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Νίκο Χουντή, επηρέασε σε ένα βαθμό την εικόνα της ΛΑΕ στο διαδίκτυο, καθώς ο πρώτος ως επικεφαλής ήταν προβεβλημένος πολιτικός, ενώ ο δεύτερος είχε μακρά θητεία ως ευρωβουλευτής.
________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)
Αν και οι πολωτικές στρατηγικές τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύουν στο “στέγνωμα του Βάλτου” γύρω από τα κόμματά τους, ώστε να αντλήσουν δυνάμεις, εν τούτοις η προοπτική επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική, δίνει νέα προοπτική τόσο στα κόμματα της δεξιάς, όπως έχουμε ήδη αναδείξει, όσο και σε συγκεκριμένους σχηματισμούς της Αριστεράς.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Τα queries “Γιάνης Βαρουφάκης”, “Πλεύση Ελευθερίας”, “ΚΚΕ”, “ ΛΑΕ” κατέγραψε, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 18.098 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 28 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων έναντι αρνητικών και θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, τα συναισθήματα των αναφορών για το ΚΚΕ, διαφοροποιούνται ελαφρώς καθώς μετά τα ουδέτερα, ακολουθούν τα θετικά και στο τέλος τα αρνητικά συναισθήματα.
Η παρουσία κομματικών σχηματισμών στα social media, η ένταση και ο τρόπος που αυτό επιχειρείται αποτελεί ένδειξη του πολιτικού τους σχεδιασμού, των ψηφοφόρων που στοχεύουν και των πρακτικών που μετεργάζονται για την προώθηση του πολιτικού τους μηνύματος.
Στο πλαίσιο αυτό αναλύουμε, τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου, για
Το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που επιχειρεί να δομήσει την προεκλογική του παρουσία στο πλαίσιο ρεαλιστικής ευρωπαϊκής ανυπακοής, δηλαδή την προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη συμπεριφορά της ΕΕ, σε μια δυναμική ανατροπής των συσχετισμών εντός του συστήματος αλλά με συγκρούσεις.
Την Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), που επιδιώκουν να εισέλθουν στη Βουλή, επενδύοντας σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική και επιχειρώντας να προσελκύσουν στελέχη από την ευρύτερη Αριστερά και ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ, που επιμένοντας πολιτικά στη γραμμή αντίδρασης κατά των συστημικών κομμάτων, έχει κατά καιρούς βρεθεί στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά, εν μέσω μιας χαμηλών τόνων και περιορισμένου πεδίου αντιπαράθεσης προεκλογικής περιόδου, με τη θέση στην ΕΕ παγιωμένη, η ηγεσία του κόμματος επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια πρακτική που έχει και στο παρελθόν δοκιμάσει, αυτή της ανάδειξης προσωπικοτήτων που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, επισκιάζοντας το παγιωμένο πολιτικό με τη “λάμψη” τους.
Εκλογικά, ο συνδυασμός των πολιτικών διακηρύξεων των κομμάτων, της συλλογής, καταγραφής και ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων της online παρουσίας και διαδραστικότητάς τους, δεν δείχνουν διάθεση διαφοροποίησης του πολιτικού σκηνικού, σε επίπεδο συνεργασιών και προγραμματικής ατζέντας, στο ενδεχόμενο εισόδου τους στη Βουλή, γεγονός που προσμετράται αρνητικά σε επίπεδο επίδοξων ψηφοφόρων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google – twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Η δήλωση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «και εγώ έκανα λάθος που τον επέλεξα» και επισήμανε πως ο πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τι κάνω. «Το σχέδιο ήταν εν γνώσει του υπουργικού Συμβουλίου και του ελληνικού λαού».
- Το προεκλογικό δεκάλεπτο βίντεο του ΚΚΕ, με Μικρούτσικο, Διγενή, Κιμούλη, Γερασιμίδου και Ορκόπουλο.
- Η άποψη του γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η Φώφη Γεννηματα θα δώσει ψήφο ανοχής στη ΝΔ όπως και ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας μάλιστα πως «ο Βαρουφάκης μπορεί να κολλήσει σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ».
- Η άποψη της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα πεθαμένο κόμμα» καθώς και ότι «θα φαγωθούν μεταξύ τους» μετά την επικείμενη ήττα των εκλογών. Επίσης χαρακτήρισε και «κόμμα αχταρμά» για ακόμα φορά το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
- Η δήλωση του επικεφαλής της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, ότι Λαϊκή Ενότητα δεν έλειψε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα από καμία εκλογική μάχη και ως έμπειρη δύναμη που συμμετείχε στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος θα δώσει και αυτή τη φορά την εκλογική μάχη συσπειρωμένη.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα του Palo Pro και τα google – twitter trends εξάγει τα εξής συμπεράσματα για τις υπό εξέταση οντότητες:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αναφορών για KKE και ΜέΡΑ25, προέρχεται κυρίως από την αναπαραγωγή ειδήσεων για δημοσκοπήσεις και σενάρια για αυτοδυναμία της ΝΔ. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό και για την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΛΑΕ, καθώς εμφανίζουν λιγότερες αναφορές συγκριτικά με τα δυο προαναφερθέντα κόμματα.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι το ΚΚΕ είναι το πιο συμπαγές πολιτικό κόμμα στο ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον και ότι διαθέτει μια σταθερή δεξαμενή ψηφοφόρων.
- Τα ποσοτικά δεδομένα δείχνουν ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ στο Twitter, όπου η ανάλυση περιεχομένου εντοπίζει ικανό αριθμό θετικών συναισθημάτων, που εκφράζονται στο σύνολό τους από πραγματικά προφίλ χρηστών.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η εικόνα του ΚΚΕ στα Social Media διαμορφώνεται κυρίως από τις υποψηφιότητες γνωστών προσώπων από το δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό στερέωμα, με αποτέλεσμα να προσελκύει ικανό αριθμό followers.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media εκτιμά ότι το ΚΚΕ δεν υιοθετεί στρατηγικές πόλωσης με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, διότι πρεσβεύει μια ιδεολογία που προωθείται ως αντισυστημική.
- Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι το ΚΚΕ εξαιτίας της συμπαγούς κομματικής του οργάνωσης, έχει την πολυτέλεια σε αντίθεση με άλλα κόμματα, να έχει σταθερή ηγεσία που δεν επιτρέπει εσωτερικές διαμάχες.
- Τα ποσοτικά δεδομένα για τον Γιάνη Βαρουφάκη δείχνουν χαμηλό αριθμό αναφορών στο Twitter, όπως είχε καταγραφεί σε παλαιότερες αναλύσεις μας αμέσως μετά τις εκλογές, που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η δυναμική του παραμένει στάσιμη.
- Ικανός αριθμός χρηστών διαδικτύου συνδέει, το Γιάνη Βαρουφάκη με τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διότι πιστεύει ότι η στρατηγική του ως υπουργός Οικονομικών χρέωσε με δισεκατομμύρια τη χώρα.
- Κάποιος αριθμός χρηστών διαδικτύου και Social Media επικρίνει το Γιάνη Βαρουφάκη για το Plan B που είχε και το συνδέει με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει με συναισθηματική ουδετερότητα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει αποστασιοποιημένα και τη ΛΑΕ.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει η αλλαγή ηγεσίας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Νίκο Χουντή, επηρέασε σε ένα βαθμό την εικόνα της ΛΑΕ στο διαδίκτυο, καθώς ο πρώτος ως επικεφαλής ήταν προβεβλημένος πολιτικός, ενώ ο δεύτερος είχε μακρά θητεία ως ευρωβουλευτής.
________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)
Αν και οι πολωτικές στρατηγικές τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύουν στο “στέγνωμα του Βάλτου” γύρω από τα κόμματά τους, ώστε να αντλήσουν δυνάμεις, εν τούτοις η προοπτική επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική, δίνει νέα προοπτική τόσο στα κόμματα της δεξιάς, όπως έχουμε ήδη αναδείξει, όσο και σε συγκεκριμένους σχηματισμούς της Αριστεράς.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Τα queries “Γιάνης Βαρουφάκης”, “Πλεύση Ελευθερίας”, “ΚΚΕ”, “ ΛΑΕ” κατέγραψε, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 18.098 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 28 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων έναντι αρνητικών και θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, τα συναισθήματα των αναφορών για το ΚΚΕ, διαφοροποιούνται ελαφρώς καθώς μετά τα ουδέτερα, ακολουθούν τα θετικά και στο τέλος τα αρνητικά συναισθήματα.
Η παρουσία κομματικών σχηματισμών στα social media, η ένταση και ο τρόπος που αυτό επιχειρείται αποτελεί ένδειξη του πολιτικού τους σχεδιασμού, των ψηφοφόρων που στοχεύουν και των πρακτικών που μετεργάζονται για την προώθηση του πολιτικού τους μηνύματος.
Στο πλαίσιο αυτό αναλύουμε, τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου, για
Το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που επιχειρεί να δομήσει την προεκλογική του παρουσία στο πλαίσιο ρεαλιστικής ευρωπαϊκής ανυπακοής, δηλαδή την προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη συμπεριφορά της ΕΕ, σε μια δυναμική ανατροπής των συσχετισμών εντός του συστήματος αλλά με συγκρούσεις.
Την Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), που επιδιώκουν να εισέλθουν στη Βουλή, επενδύοντας σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική και επιχειρώντας να προσελκύσουν στελέχη από την ευρύτερη Αριστερά και ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ, που επιμένοντας πολιτικά στη γραμμή αντίδρασης κατά των συστημικών κομμάτων, έχει κατά καιρούς βρεθεί στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά, εν μέσω μιας χαμηλών τόνων και περιορισμένου πεδίου αντιπαράθεσης προεκλογικής περιόδου, με τη θέση στην ΕΕ παγιωμένη, η ηγεσία του κόμματος επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια πρακτική που έχει και στο παρελθόν δοκιμάσει, αυτή της ανάδειξης προσωπικοτήτων που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, επισκιάζοντας το παγιωμένο πολιτικό με τη “λάμψη” τους.
Εκλογικά, ο συνδυασμός των πολιτικών διακηρύξεων των κομμάτων, της συλλογής, καταγραφής και ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων της online παρουσίας και διαδραστικότητάς τους, δεν δείχνουν διάθεση διαφοροποίησης του πολιτικού σκηνικού, σε επίπεδο συνεργασιών και προγραμματικής ατζέντας, στο ενδεχόμενο εισόδου τους στη Βουλή, γεγονός που προσμετράται αρνητικά σε επίπεδο επίδοξων ψηφοφόρων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google – twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Η δήλωση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «και εγώ έκανα λάθος που τον επέλεξα» και επισήμανε πως ο πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τι κάνω. «Το σχέδιο ήταν εν γνώσει του υπουργικού Συμβουλίου και του ελληνικού λαού».
- Το προεκλογικό δεκάλεπτο βίντεο του ΚΚΕ, με Μικρούτσικο, Διγενή, Κιμούλη, Γερασιμίδου και Ορκόπουλο.
- Η άποψη του γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η Φώφη Γεννηματα θα δώσει ψήφο ανοχής στη ΝΔ όπως και ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας μάλιστα πως «ο Βαρουφάκης μπορεί να κολλήσει σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ».
- Η άποψη της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα πεθαμένο κόμμα» καθώς και ότι «θα φαγωθούν μεταξύ τους» μετά την επικείμενη ήττα των εκλογών. Επίσης χαρακτήρισε και «κόμμα αχταρμά» για ακόμα φορά το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
- Η δήλωση του επικεφαλής της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, ότι Λαϊκή Ενότητα δεν έλειψε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα από καμία εκλογική μάχη και ως έμπειρη δύναμη που συμμετείχε στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος θα δώσει και αυτή τη φορά την εκλογική μάχη συσπειρωμένη.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα του Palo Pro και τα google – twitter trends εξάγει τα εξής συμπεράσματα για τις υπό εξέταση οντότητες:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αναφορών για KKE και ΜέΡΑ25, προέρχεται κυρίως από την αναπαραγωγή ειδήσεων για δημοσκοπήσεις και σενάρια για αυτοδυναμία της ΝΔ. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό και για την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΛΑΕ, καθώς εμφανίζουν λιγότερες αναφορές συγκριτικά με τα δυο προαναφερθέντα κόμματα.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι το ΚΚΕ είναι το πιο συμπαγές πολιτικό κόμμα στο ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον και ότι διαθέτει μια σταθερή δεξαμενή ψηφοφόρων.
- Τα ποσοτικά δεδομένα δείχνουν ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ στο Twitter, όπου η ανάλυση περιεχομένου εντοπίζει ικανό αριθμό θετικών συναισθημάτων, που εκφράζονται στο σύνολό τους από πραγματικά προφίλ χρηστών.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η εικόνα του ΚΚΕ στα Social Media διαμορφώνεται κυρίως από τις υποψηφιότητες γνωστών προσώπων από το δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό στερέωμα, με αποτέλεσμα να προσελκύει ικανό αριθμό followers.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media εκτιμά ότι το ΚΚΕ δεν υιοθετεί στρατηγικές πόλωσης με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, διότι πρεσβεύει μια ιδεολογία που προωθείται ως αντισυστημική.
- Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι το ΚΚΕ εξαιτίας της συμπαγούς κομματικής του οργάνωσης, έχει την πολυτέλεια σε αντίθεση με άλλα κόμματα, να έχει σταθερή ηγεσία που δεν επιτρέπει εσωτερικές διαμάχες.
- Τα ποσοτικά δεδομένα για τον Γιάνη Βαρουφάκη δείχνουν χαμηλό αριθμό αναφορών στο Twitter, όπως είχε καταγραφεί σε παλαιότερες αναλύσεις μας αμέσως μετά τις εκλογές, που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η δυναμική του παραμένει στάσιμη.
- Ικανός αριθμός χρηστών διαδικτύου συνδέει, το Γιάνη Βαρουφάκη με τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διότι πιστεύει ότι η στρατηγική του ως υπουργός Οικονομικών χρέωσε με δισεκατομμύρια τη χώρα.
- Κάποιος αριθμός χρηστών διαδικτύου και Social Media επικρίνει το Γιάνη Βαρουφάκη για το Plan B που είχε και το συνδέει με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει με συναισθηματική ουδετερότητα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει αποστασιοποιημένα και τη ΛΑΕ.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει η αλλαγή ηγεσίας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Νίκο Χουντή, επηρέασε σε ένα βαθμό την εικόνα της ΛΑΕ στο διαδίκτυο, καθώς ο πρώτος ως επικεφαλής ήταν προβεβλημένος πολιτικός, ενώ ο δεύτερος είχε μακρά θητεία ως ευρωβουλευτής.
________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)
Αν και οι πολωτικές στρατηγικές τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύουν στο “στέγνωμα του Βάλτου” γύρω από τα κόμματά τους, ώστε να αντλήσουν δυνάμεις, εν τούτοις η προοπτική επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική, δίνει νέα προοπτική τόσο στα κόμματα της δεξιάς, όπως έχουμε ήδη αναδείξει, όσο και σε συγκεκριμένους σχηματισμούς της Αριστεράς.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Τα queries “Γιάνης Βαρουφάκης”, “Πλεύση Ελευθερίας”, “ΚΚΕ”, “ ΛΑΕ” κατέγραψε, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs 18.098 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 28 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων έναντι αρνητικών και θετικών συναισθημάτων. Ωστόσο, τα συναισθήματα των αναφορών για το ΚΚΕ, διαφοροποιούνται ελαφρώς καθώς μετά τα ουδέτερα, ακολουθούν τα θετικά και στο τέλος τα αρνητικά συναισθήματα.
Η παρουσία κομματικών σχηματισμών στα social media, η ένταση και ο τρόπος που αυτό επιχειρείται αποτελεί ένδειξη του πολιτικού τους σχεδιασμού, των ψηφοφόρων που στοχεύουν και των πρακτικών που μετεργάζονται για την προώθηση του πολιτικού τους μηνύματος.
Στο πλαίσιο αυτό αναλύουμε, τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου, για
Το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που επιχειρεί να δομήσει την προεκλογική του παρουσία στο πλαίσιο ρεαλιστικής ευρωπαϊκής ανυπακοής, δηλαδή την προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη συμπεριφορά της ΕΕ, σε μια δυναμική ανατροπής των συσχετισμών εντός του συστήματος αλλά με συγκρούσεις.
Την Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), που επιδιώκουν να εισέλθουν στη Βουλή, επενδύοντας σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική και επιχειρώντας να προσελκύσουν στελέχη από την ευρύτερη Αριστερά και ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ, που επιμένοντας πολιτικά στη γραμμή αντίδρασης κατά των συστημικών κομμάτων, έχει κατά καιρούς βρεθεί στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά, εν μέσω μιας χαμηλών τόνων και περιορισμένου πεδίου αντιπαράθεσης προεκλογικής περιόδου, με τη θέση στην ΕΕ παγιωμένη, η ηγεσία του κόμματος επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια πρακτική που έχει και στο παρελθόν δοκιμάσει, αυτή της ανάδειξης προσωπικοτήτων που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, επισκιάζοντας το παγιωμένο πολιτικό με τη “λάμψη” τους.
Εκλογικά, ο συνδυασμός των πολιτικών διακηρύξεων των κομμάτων, της συλλογής, καταγραφής και ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων της online παρουσίας και διαδραστικότητάς τους, δεν δείχνουν διάθεση διαφοροποίησης του πολιτικού σκηνικού, σε επίπεδο συνεργασιών και προγραμματικής ατζέντας, στο ενδεχόμενο εισόδου τους στη Βουλή, γεγονός που προσμετράται αρνητικά σε επίπεδο επίδοξων ψηφοφόρων.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google – twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Η δήλωση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «και εγώ έκανα λάθος που τον επέλεξα» και επισήμανε πως ο πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τι κάνω. «Το σχέδιο ήταν εν γνώσει του υπουργικού Συμβουλίου και του ελληνικού λαού».
- Το προεκλογικό δεκάλεπτο βίντεο του ΚΚΕ, με Μικρούτσικο, Διγενή, Κιμούλη, Γερασιμίδου και Ορκόπουλο.
- Η άποψη του γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η Φώφη Γεννηματα θα δώσει ψήφο ανοχής στη ΝΔ όπως και ο Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας μάλιστα πως «ο Βαρουφάκης μπορεί να κολλήσει σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ».
- Η άποψη της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα πεθαμένο κόμμα» καθώς και ότι «θα φαγωθούν μεταξύ τους» μετά την επικείμενη ήττα των εκλογών. Επίσης χαρακτήρισε και «κόμμα αχταρμά» για ακόμα φορά το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
- Η δήλωση του επικεφαλής της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, ότι Λαϊκή Ενότητα δεν έλειψε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα από καμία εκλογική μάχη και ως έμπειρη δύναμη που συμμετείχε στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος θα δώσει και αυτή τη φορά την εκλογική μάχη συσπειρωμένη.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου σύμφωνα με τα ποσοτικά δεδομένα του Palo Pro και τα google – twitter trends εξάγει τα εξής συμπεράσματα για τις υπό εξέταση οντότητες:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αναφορών για KKE και ΜέΡΑ25, προέρχεται κυρίως από την αναπαραγωγή ειδήσεων για δημοσκοπήσεις και σενάρια για αυτοδυναμία της ΝΔ. Το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό και για την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΛΑΕ, καθώς εμφανίζουν λιγότερες αναφορές συγκριτικά με τα δυο προαναφερθέντα κόμματα.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι το ΚΚΕ είναι το πιο συμπαγές πολιτικό κόμμα στο ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον και ότι διαθέτει μια σταθερή δεξαμενή ψηφοφόρων.
- Τα ποσοτικά δεδομένα δείχνουν ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ στο Twitter, όπου η ανάλυση περιεχομένου εντοπίζει ικανό αριθμό θετικών συναισθημάτων, που εκφράζονται στο σύνολό τους από πραγματικά προφίλ χρηστών.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η εικόνα του ΚΚΕ στα Social Media διαμορφώνεται κυρίως από τις υποψηφιότητες γνωστών προσώπων από το δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό στερέωμα, με αποτέλεσμα να προσελκύει ικανό αριθμό followers.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media εκτιμά ότι το ΚΚΕ δεν υιοθετεί στρατηγικές πόλωσης με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, διότι πρεσβεύει μια ιδεολογία που προωθείται ως αντισυστημική.
- Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι το ΚΚΕ εξαιτίας της συμπαγούς κομματικής του οργάνωσης, έχει την πολυτέλεια σε αντίθεση με άλλα κόμματα, να έχει σταθερή ηγεσία που δεν επιτρέπει εσωτερικές διαμάχες.
- Τα ποσοτικά δεδομένα για τον Γιάνη Βαρουφάκη δείχνουν χαμηλό αριθμό αναφορών στο Twitter, όπως είχε καταγραφεί σε παλαιότερες αναλύσεις μας αμέσως μετά τις εκλογές, που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η δυναμική του παραμένει στάσιμη.
- Ικανός αριθμός χρηστών διαδικτύου συνδέει, το Γιάνη Βαρουφάκη με τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διότι πιστεύει ότι η στρατηγική του ως υπουργός Οικονομικών χρέωσε με δισεκατομμύρια τη χώρα.
- Κάποιος αριθμός χρηστών διαδικτύου και Social Media επικρίνει το Γιάνη Βαρουφάκη για το Plan B που είχε και το συνδέει με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει με συναισθηματική ουδετερότητα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιμετωπίζει αποστασιοποιημένα και τη ΛΑΕ.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει η αλλαγή ηγεσίας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Νίκο Χουντή, επηρέασε σε ένα βαθμό την εικόνα της ΛΑΕ στο διαδίκτυο, καθώς ο πρώτος ως επικεφαλής ήταν προβεβλημένος πολιτικός, ενώ ο δεύτερος είχε μακρά θητεία ως ευρωβουλευτής.
________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρήστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)